ЗАВРШЕНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Потврђени мандати свим посланицима, заседање обележило понашање опозиције

Првој седници председавао је најстарији народни посланик, а у овом сазиву то је математичар Стојан Раденовић са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане”

У Дому народне скупштине данас је одржана конститутивна седница на којој су потврђени мандати свих 250 народних посланика новог скупштинског сазива.

Првој седници председавао је најстарији народни посланик, а у овом сазиву то је математичар Стојан Раденовић са листе “Александар Вучић – Србија не сме да стане”.

Њему је у раду помагало четворо најмлађих посланика и генерални секретар народне скупштине.

Део посланика је положио и потписао заклетву у Скупштинској сали, док је део посланика изашао из сале. Посланици Србија против насиља и коалиција НАДА су заклетву потписали у холу парламента.

Прозападна опозиција је правила неред у сали. На почетку седнице су се могле чути пиштаљке и видети транспаренти “поништити изборе”, “покрали сте изборе”…

Такође, са балкона развијено је платно са натписом “Досовске лопуже опет бисте да пљачкате Србију. Неће моћи”, што су кандидати са листе “Србија не сме да стане” поздравили аплаузом.

Прва тачка дневног реда је била потврђивање мандата, што по пословнику значи да ће бити образована трочлана комисија која утврђује да ли су подаци из уверења о избору сваког народног посланика истоветни са подацима из извештаја државног органа надлежног за спровођење избора народних посланика и о томе подноси извештај Народној скупштини.

У наставку прве седнице, која не мора бити истог дана, посланици треба да изаберу председника народне скупштине, потпредседнике, именују генералног секретара, изаберу чланове радних тела као и чланове сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

У новом сазиву, највише посланика имаће изборна листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане” која је освојила 129 мандата, коалиција “Србија против насиља” освојила је 65 мандата, изборна листа “Ивица Дачић – премијер Србије” 18, а по 13 посланика имаће “Нада за Србију” и листа “Ми – глас из народа”.

Од мањинских странака, шест мандата освојила је Странка војвођанских Мађара, по два мандата имаће изборне листе Усаме Зукорлића и Странке демократске акције, док ће по један мандат имати изборне листе “Политичка борба Албанаца се наставља” и Руске странке.

  • 6. феб 2024 • 11:25

    11:25

    Вучевић: Прозападна опозиција спровела насиље, физичко и вербално

    Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је након седнице да нас чекају четири године важних одлука, многобројних активнсоти за очување националних и државних интереса.

    Он није хтео да открије када ће бити настављена седница Скупштине, већ је кратко одговорио: “Наставиће се у наредним данима, када посланици добију позив”.

    Говорећи о понашању прозападне опозиције, Вучевић је рекао да је у питању вид насиља, и физичког и вербалног.

    “Послали су грађанима Србије поруку да за њих не постоји једна отаџбина, једна држава и да су сви грађани једнаки, већ постоје грађани који су за њих прихватљиви и то онај мањи политички део и већински део Србије који је за њих неприхватљив”, рекао је Вучевић.

    Како је додао, себи су дали за право да неко јесте посланик, а неко није, да ли су избори покрадени или не.

  • 11:12

    Зеленовић: Признање изборне крађе

    Председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић незадовољан је што га колеге из коалиције “Србија против насиља” нису послушале и бојкотовале конститутивну седницу.

    Након скупштинске седнице, огласио се на Иксу: “Признање изборне крађе, цирка 20 мин.”

    Зеленовић је био струја у коалицији која се залагала за то да посланици прозападне опозиције не прихвате посланичке мандате, јер сматра да се тиме признају резултати избора за које тврде да су нелегални.

  • 11:05

    Лазовић: Очекујемо резолуцију ЕП

    Посланик Радомир Лазовић рекао је да се очекује ретолуција ЕП о “изборној крађи”.

    Како је додао, захтева се понављање избора и поновно одржавање “под фер и коректним условима”.

  • 10:54

    Тепић тврди да све изгледа као да је ратно стање

    Иако по прописима новинарима иначе није дозвољен улазак у пленарну салу, посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић оптужује власт да намерно није новинарима дозволила да уђу у салу.

    У салу једино могу да уђу фото репортери и то само на почетку седнице, међутим, Тепић тврди како је РТС током преноса скупштинског заседања намерно скретао кадар са посланика прозападне опозиције који су транспарентима ометали рад, а другим новинарима није дозвољено да уђу у салу и извештавају одатле.

    “Они су салу поново поделили кордоном, најмање 40 полицајаца је стајало између нас који смо хтели да подигнемо једнаке пароле, да грађани знају шта се дешава. Полиција се буквално набијала у нас да би нас спречила да се крећемо по сали Наравно, партијска полиција изнад закона, од овог тренутка сви запослени у МУП који се представљају као обезбеђење ставили су се у службу партије, Гашића, Вучића и онемогућавају посланицима да се крећу кроз скупштину”, каже Тепић.

    Додаје да се не зна како ће Скупштина даље да ради нити ко је кандидат за председника.

    “Све је као да смо у ванредном, да не кажем ратном стању. Наравно да остајемо у згради, то је наше радно место”, рекла је Тепић.

  • 10:48

    И “Србија против насиља” положила заклетву у холу

    И посланици коалиције “Србија против насиља” положили су заклетву у холу Народне скупштине.

    Посланик покрета Не давимо Београд Добрица Веселиновић похвалио се да су успели да прекину заседање седнице иако се то није догодило, већ су посланици прозападне опозиције напустили салу док су остали посланици положили заклетву у пленуму.

     

  • 10:46

    Коалиција НАДА заклетву положила у скупштинском холу

    Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић изјавио је пред новинарима у холу Скупштине да је коалиција НАДА одлучила да не положи заклетву у пленарној сали где је већина добила мандате на покраденим изборима.

    “Већина која уништава Србију, која гази Устав, која нема своју реч и која каља и ову зграду и ову заклетву и оно што би требало да представа. Зато ћемо ми заклетву положити овде”, поручио је Јовановић.

    Посланици су потом текст заклетве прочитали у скупштинском холу.

  • 10:37

    Завршена конститутивна седница

    Потврдом мандата и полагањем заклетве, завршена је конститутивна седница Скупштине Србије.

  • 10:35

    Верификовани сви мандати посланика, положена заклетва

    Свих 250 посланичких мандата су потврђени и додељени у складу са изборним резултатима. Посланици су потом положили заклетву.

    Представници прозападне опозиције напустили су скупштинску салу

     
  • 10:32

    Настављена седница

    Након паузе настављена је седница, посланицима је подељен извештај Комисије за утврђивање мандата.

    Посланици прозападне опозиције и даље звижде, узвикују “Издаја” и тако ометају заседање.

  • 10:27

    “Ми – Глас из народа”: Прозападна опозиција извршава срамне задатке

    Посланици листе “Ми – Глас из народа” огласили су се из скупштинске сале наводећи да прозападна опозиција извршава своје налоге и да се они против тога боре.

    (РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *