ЗАШТО СЕ ЗАПАД БОЈИ РУСИЈЕ: Британски медији – Ваздухопловство и морнарица су неокрњени, војна производња расте

Нове процене војних способности Русије и претњи по безбедност НАТО-а на Западу шире страх од растуће моћи руских оружаних снага, коју све јасније показује исход сукоба у Украјини, преноси “Фајненшел тајмс”.

-Живимо у опасним временима, када су сукоби великих размера вероватнији него икад, изјавио је један неименовани званичник британске војне обавештајне службе.

-Руске ваздухопловне снаге и морнарица су остале нетакнуте, а Русија је и даље велика нуклеарна сила, изјавио је још један анонимни војни званичник Британије. Ово упозорење се злосутно надвија и над Минхенском безбедносном конференцијом, која је данас почела.

Један од разлога за узбуну је и неочекивани раст руске војне производње, који се одвијао брзином која је изненадила многе на Западу. Русија је ове године произвела четири милиона артиљеријских граната и неколико стотина тенкова. Очекује се да ће ове године у своје редове, без прибегавања мобилизацији, примити још 400.000 људи.

Због могућег повратка бившег председника САД Доналда Трампа у Белу кућу, сада се и будућност НАТО-а доводи у питање. Трамп је прошлог викенда изјавио да ће “охрабрити Русију” да нападне било коју чланицу НАТО-а која не буде уплатила Алијанси два одсто БДП-а.

Како је у четвртак изјавио британски секретар одбране Грант Шапс, западне земље “морају да буду спремне на све.” Други западни војни званичници су протеклих недеља говорили о могућности рата у Европи са “све самопоузданијом Русијом.”

Прошле недеље је дански министар одбране Троелс Лунд Пулсен изјавио да би Русија “у року од три до пет година” могла да тестира спремност чланица НАТО-а за заједничку одбрану, што је уследило након сличних упозорења колега из Шведске, Велике Британије, Румуније и Немачке.

Председница комитета Бундестага за одбрану Мари Агнес Штрак Цимерман упозорила је да би “у року од пет до осам година Русија могла да нападне неку чланицу НАТО-а.”

-То је озбиљна претња, на коју морамо да будемо спремни, саопштио је један неименовани високи дипломата НАТО-а. “Не мислим да су таква предвиђања фантастична. Русија се можда неће зауставити у Украјини.”

Према изјавама других анонимних званичника, Командни центар НАТО-а у Улму у Немачкој управо прави планове за распоређивање војних снага НАТО-а широм Европе, што би требало да се заснива на искуствима из вежбе “Стидфест дефендер”, која је управо у току.

Ова вежба, највећа у историји НАТО-а од краја Хладног рата, представља симулацију “сукоба великих размера са непријатељем на истоку НАТО-а.” Како је изјавио шеф НАТО комитета за војну стратегију британски адмирал Роб Бауер, ова вежба се односи на “припрему за сукоб са Русијом.”

Начелник британског генералштаба генерал Сир Патрик Сандерс рекао је да “јавност Британије мора да буде спремна на рат са Русијом”, а да британски грађани “треба да буду обучени за борбу, јер Москва жели да порази наш начин живота.”

Међутим, неки чланови алијансе су скептични према идеји да Русија намерава да нападне неку од чланица чланицу НАТО-а. Како је за ФТ рекао неименовани војни званичник САД: “Мислимо да Русија озбиљно схвата нашу обавезу да се заједно бранимо и да не жели да уђе у рат са НАТО-ом”.

(рт.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *