Вучић се састао са Зеленским

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Украјине Зеленским током боравка у Тирани.

– Поновио сам принципијелни став Србије о поштовању норми међународног права и Повеље УН, као и о кључном значају дипломатије у решавању свих сукоба, јер нас томе, пре свега, учи тешка историја Србије која је вековима страдала. Захвалио сам се на поштовању територијалног интегритета Србије, а тема разговора био је и европски пут наших двеју земаља – написао је Вучић на Инстаграму.

Обраћање председника

– Имали смо састанак на којем смо говорили сви. Цео дан јуче, целу ноћ и јутрос до малопре трајали су разговори око те декларације коју су и Европљани и Украјинци и сви други састављали. То наравно за нас никада није једноставно. Није било фер што је гостођа Османи, иако су пре сат времена договорили, прихватили наш предлог да се избаци тачка 11 о санкцијама Руској Федерацији, да се избаци део о малигном утицају Руске Федерације јер сам ја рекао – ок, ако то тако доживљава већи део вас овде, онда да убацимо још неке које ми доживљавамо са малигним утицајем, онда када су чули кога ми све доживљавамо са малигним утицајем, онда су то избацили, и оно што је за нас било од највећег значаја да се избаци “наше државе и наше земље”, то су имали у 4 или 5 тачака, па је онда остало у тачки 6 и 7, па су онда избацили су из тачака 6 и 7. Ја сам рекао да ми иако желимо да подржимо међународно јавно право, и наше украјинске пријатеље, ми то не можемо да прихватимо. Немогуће је да се сада нештпо деси јер смо обавештени да је то прихваћено. То је декларација са милион уобичајних ствари о руском нападу на Украјину – али нема санкција, не помињу се, што је за нас важно, не помиње се руски малигни утицај. Ја сам тражио и због војне неутралности. Ја сам рекао да смо ми једина земља која то не тражи и која не жели у НАТО. Они ме гледају сви онако чудно. Али добро, наш народ зна због чега, ми морамо да се држимо и наших скупштинских декларација, и ставова нашег Савета на националну безбедност.

О односима са Украјином и Османи

– Украјини данас није лако и ми Украјини немамо шта да замеримо. Морате имати у виду да Украјина није признала Косово и ја сам то данас овде рекао. Рекао сам да је Украјина једна од ретких земаља која може да говорио о територијалном интегритету, јер она није газила нечији туђи као што је већина других, иако су им уста пуна тога. Овде је чак Османи пред Ројтерсовим камерама и пред свима другима рекла како се залаже за очување територијалног интегритета. Онда се ви питате је ли могуће да таква врста дволичја без преседана може да постоји. Нада је важно да са Украјином имамо добре односе. Украјина није признала Косово и не заборавите, евентуално другачија одлука Украјине би веома озбиљно утицала на најмање две европске земље. Верујем да ћемо нставити да градимо пријатељске односе са Украјином, а поштујући одлуку Савета за националну безбедност још од пре две године истајати у политици пријатељства према другим актерима са истока Европе, укључујући и Руску Федерацију – рекао је Вучић. 

– За нас је било важно да ово не буде нешто што доноси директне негативне последице за Републику Србију.

О захтеву Османијеве и избацивању тачке о санкцијама Русији

– Сад је то урадила поново. Кад смо све били договорили да тачка не буде, она је рекла “ја поново тражим да се гласа о томе”. Али изгледа да јој није прошло. Изгледа им је било важније да кажу да је нешто изгласано, усаглашено, него да имају Србију против или уздржану – рекао је председник на питање о избацивању из декларације тачке о санкцијама Русији. 

– То је та врста приступа у којем сваки пут мора да се врши жесток притисак на нашу земљу. Када бих вам ја реко чији је предлог био први за санкције – Вљоса се после сетила, неки много моћнији људи су то тражили. Најмоћнији које можете да замислите – рекао је Вучић.

– То је наша политика, или имате политику или немате политику. Нити сте ви било какав херој, нити било чији послушник. Ту за нас нема лаких ствари. Једино што можете да радите јесте да се борите за своју политику. И то је оно што сам радио данас. Ми данас имамо још много посла. Не заборавите да већ од поподне од 7 сати, сада се завршава Самит Југоисточна Европа, нама иде самит Западни Балкан – Европска унија. Иду приче о јединственом тржишту, напретку ка Европи и тако даље. Пре свега приче које су реалне. Има овде оних што сањају снове да ће прекосутра да уђу у ЕУ. Ја да се правим глуп и блесав пред нашим народом не могу. Имамо много важних ствари са ЕУ да радимо, од заједничког тржишта, преко зелених коридора, ПЕН конвенције… Да ја то објасним народу. Ако доведемо произвођача аутомобила, а не можемо да га доведемо јер не може 55 одсто делова да прави у Србији, ако нема тих 55 посто, а ми нисмо у ЕУ, онда када извози у земље Еврпске уније, иде 10 одсто дажбина додатних на то. Онда се никоме не исплати да производи у Србији. Бавимо се тим стварима, јер онда можемо да привучемо и Јапанце, Корејце и Немце. То су ствари које су за нас много важније него њихов новац. Ако то успемо да урадимо до краја године, то су велики резултати – навео је Вучић одговарајући на питање наше новинарке.  

 

О разговору са Зеленским

– Имао сам и посебан разговор са њим, имаћу и додатну билатералу. Ми, и као словенски народи и као људи чије су земље прошле кроз тешке периоде разумемо једни друге. Нисам од оних који воле да скачу у небо и да се некоме на Западу додворава не знам чиме. Ми хуманитарно помажемо, и верујем да смо коректна земља и верујем од Украјинаца нећете чути лошу реч о Србији. Као што не можете да чујете од Руса. Ми водимо своју политику и поносан сам на то. Овде су сви слушали шта сам ја говорио. Остало мање-више. Поштовање за домаћина и тако даље, ово друго могли су како год, шта год – рекао је Вучић.

Све спремно за заједничко тржиште радне снаге Отвореног Балкана

Вучић je рекао да је све технички спремно да се успостави заједничко тржиште радне снаге земаља Отвореног Балкана. 

– За нас велика ствар, посебно што сада имамо недостатак радне снаге, али је добро и за кретање (радника) – изјавио је Вучић. 

Он је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је све спремно за успостављање заједничког тржишта радне снаге Отвореног Балкана, које је најављено у марту.

Вучић је навео пример да, када је неко добар радник у Тирани или Скопљу, сада ће, ако жели, имати прилику да више заради у Београду.

– Супер ствар за цео регион, одлична ствар, то ће нам бити потребно са више земаља – рекао је Вучић и додао да Србија сад разматра са којим азијским земљама може да потпише уговоре, како би довела одатле раднике.

У петак разговарам са колегама из СНС о изборима у Београду

Вучић je изјавио је данас да ће у петак поподне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду, да он лично није променио став и да сматра да треба ићи на изборе, али да је одлука о томе на онима који имају власт у странци.

Вучић је рекао да његови страначки пријатељи и шефови странке сматрају да треба да се формира власт у Београду, пошто кажу да имају већину.

– Ја нисам мењао свој став до сада, али сам им обећао да ћу разговарати са њима у петак поподне – навео је Вучић и додао да ће сутра предвече када се врати одмах имати сусрет са председником Централно-афричке Републике који ће бити гост наше земље.

– И са њим имам тет-а-тет састанке и организујем вечеру за њега. У петак имам много обавеза, али у петак поподне могу да разговарам са њима, па ћу вас обавестити – рекао је Вучић.

Како је рекао, он до сада, није видео разлог за промену свог става о Београду. 

– Ако немате пун легитимитет, не видим разлог да се не иде на изборе, али они имају власт у странци и они доносе одлуке. Хвала им на томе што су ме питали и што ће сачекати моје мишљење, па ћемо да видимо – рекао је Вучић. 

Вучић је објаснио да би поновљени избори за београдску власт, уколико она не буде оформљена на седници 3. марта, могли да се одрже само само 21. или 28. априла.

– Тада истиче рок и ако нема власти, ти избори могу да буду само 21. или 28. априла, јер рок за то износи 45 до 60 дана, а трећег викенда од 3. марта је Ускрс. Ван тог оквира од тих 60 дана, могу да буду само ако се формира већина за избор председника скупштине града – рекао је Вучић.

Он је прецизирао да би у том случају, ако се изабере председник Скупштине града, они могли да се одрже до краја маја.

– Вероватно 26. маја, али ако тога не буде у оптицају су само ова два датума. То нема везе ни са ОЕБС-ом, ОДИХР-ом, већ само са законом. Ми морамо да се држимо закона и Устава – рекао је он.

Вучић се осврнуо и на извештај ОДИХР-а о изборима који су одржани 17. децембра.

– У извештају нико не помиње изборну крађу, нити може да помиње, јер је није било. Наша обавеза је да поступамо у складу са препорукама ОДИХР-а и верујемо да ће надлежни органи то добро разумети – рекао је он. 

Приштина у Бриселу показала да не жели договор, западни партнери желе решење

Председник Србије је рекао да је приштински режим јуче у Бриселу показао да не жели ни договор, ни нормално понашање према Србима који живе на КиМ, али да му се чини да Европљани и Американци желе да се пронађе решење.

– Можда не оно које нама одговара, али да би људи могли да наставе да живе нормално. Верујем да ћемо успети да то пронађемо у наредним данима – рекао је Вучић у Бриселу одговарајући на питање да ли смо ближе решењу питања о динару након јучарашњег састанка у Бриселу.

Он је истакао да је и јуче у Бриселу било јасно да Приштина не жели било какво решење.

– Било је јасно да (премијер) Аљбин Курти и (председница) Вјоса Османи и режим у Приштини не желе ни по коју цену и ни на који начин, не договор, него нормално понашање према Србима који живе на КиМ – указао је Вучић.

Он је истакао да верује да ће заједнички са западним партнерима да се пронађе решење.

– Свакако не добро, али решење које ће значити опстанак и могућност живота нашег народа на КиМ  – додао је председник. 

Један коментар

  1. недоволјне информације

    Председник Вучић се на Самиту у Тирани захвалио свим учесницима на поштованју територијалног интегритета Србије! Јел ту спада и тзв. Косово по Бриселском споразуму – као саставни део Србије? Зашто се то никада не каже када се Србија захвалјује страним државама на подршци територијалног интегритета Србије? Европској унији се жури да Србија Охридским споразумом учлани Косово у Ујединје нације а то руши територијални интегритет Србије, то се прећуткује!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *