ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ТИРАНЕ: Формираћемо у Београду тим за План раста, њиме ће руководити Синиша Мали

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на Регионалном самиту о Плану раста за Западни Балкан и економском приближавању у Тирани, одакле се обратио медијима, истичући да је “данас био важан дан”.

– Данас је био суштински важан дан, када радите ствари од суштинског значаја за наше људе, пре свега за наше пословне везе са Европом, али и људе који ће да имају много користи од тога. Када се вратимо у Београд, направићемо тим којим ће највероватније руководити министар Синиша Мали и свакога дана ће мене и Владу обавештавати о томе – казао је председник.

– Верујем да до марта можемо да уведемо такозване зелене коридоре. Разговарали смо данас пре свега о граничним прелазима. 163 милиона евра изгубимо за пет година на папирологији на граничним прелазима. Још много тога ћемо морати да урадимо. Ово је нешто реално, конкретно. Све те празне приче. Ово је нешто што убрзава европски пут, али и значи за наше грађане. Стварно сам задовољан. Важан је резултат који ћемо ми да испоручимо грађанима.

– У наредних 10 година ми ћемо свакако да удвостручимо економије, ићи ћемо и преко тога. Причало се и о железницама, по том питања имамо још много тога да урадимо.

Председник на питање “Новости”

На питање Новости “У којој мери ће дијалог Београда и Приштине утицати на приступање европским фондовима?”, председник каже:

– Ово стварно нема везе, само има везе утолико колико ћемо да обезбедимо ЦЕФТА механизме и све што смо раније причали, слободни пролаз, проток робе, услуга, капитала, људи. У том смислу има, а што се тиче неких осталих, других тема, нема.

О изјавама Стефана Шенаха и извештају ОДИХР-а

О тврдњама Стефана Шенаха о наводној крађи на изборима и извештају ОДИХР-а, председник каже да је он познат у Аустрији по много чему.

– То би било као када бих ја рекао за тог Шенаха, који је иначе познат по много чему у Аустрији, стекао сам утисак да је реч о белосветском лопову и преваранту, многи људи су ми то рекли, а сада да ли јесте или није Бог ће то знати. Ви мислите да можете људима да говорите да су нешто украли, а да не понудите ниједан доказ, још будете толики лицемери да то на најбезобзирнији начин представите чињеницом “учинило ми се, стекао сам утисак”.

О Путиновом говору

На питање новинара о помињању нуклеарног оружја у Путиновом говору, Вучић је рекао:

– Добио сам неколико порука, волео бих да видим шта је све Путин рекао да могу да коментаришем. Сувише сам озбиљан човек да бих могао да извлачим ствари из контекста и да на такав начин коментаришем. Видео сам да су потврдили увођење “циркона” у руску војску и да је “сармат” ускоро готов. То је велико појачање за руску војску, а нигде ништа нуклеарно нисам чуо, ако јесте погледаћу, па ћу дати коментар.

О декларацији ЕУ да је “Путин одговоран за смрт Наваљног”

Председник је, на питање новинара да ли се Србија ускладила са декларацијом ЕУ којом се председник Русије Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног, рекао:

– Ми се до сада по тим питањима нисмо усаглашавали. Изненадило би ме да је другачије. Веома је важно да Србија пажљиво рачуна, води политику своју, независну и да процењује од случаја до случаја. Поносан сам на слободну и слободарску Србију.

О Тајвану

– Тајван је Кина, шта је проблем, шта је нетачно, је ли то тако у УН? Коме сам нанео штету? Чија је то политика другачија, руска, америчка? Лупетају тако, пошто морају да ме нападну – казао је председник, коментаришући писања у Шолаковим медијима да ће га таква изјава “скупо коштати”.

– Веома сам забринут због онога што се догађа у свету, из разговора са Зеленским, овде са свима, позиција ми омогућава да сам на већем брду, па да више знам. Плашим се да идемо ка даљем усложњавању ситуације у свету.

О разговору са Зеленским

– Разговарали смо о хуманитарним питањима, стању у свету, ситуацији на фронту. Причали смо и о нашој билатералној сарадњи, како да повећамо нашу размену. Немамо ми шта Украјини да замерамо и мислим да они имају веома фер однос према Србији.

О посети Африци

– Обићи ћу Африку, само мало да се смири ситуација у Европи и свету – казао је председник.

Вучић: Крајњи циљ да наши грађани имају користи од ове сарадње

План раста за Западни Балкан ће нам омогућити да додатно користимо ближу сарадњу унутар самог региона и са Европском унијом, поручио је у Тирани председник Александар Вучић.

– То нас приближава великом тржишту од преко 400 милиона потрошача, уз приступ већем броју добављача роба и услуга, нижим трошковима производње и једноставнијим начинима трговања. Осим тога, ту су и потенцијали за отварање нових радних места, ниже цене, бољи квалитет, безбедност и шири избор производа и услуга, више иновација, истраживања и развоја, мобилност предузећа и појачана економска активност. Зато је за Србију кључно убрзање интеграција у области зелених коридора, оцењивање усаглашености и јединствено тржиште плаћања у еврима, са крајњим циљем да наши грађани имају користи од ове сарадње – објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Рама: Сарадња Западног Балкана је основни услов за чланство у ЕУ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је сарадња земаља Западног Балкана услов за чланство у ЕУ, као и да је то не само принцип доброг понашања, већ критеријум за процену зрелости земаља кроз Нови план раста.

Он је на скупу “Већи раст и бржа конвергенција за Западни Балкан”, рекао да је током 10 година Берлински процес показао колико је лакше рећи него актуелизовати слободно кретање људи, роба, услуга и капитала и истакао да су Албанија, Србија и Северна Македонија покренуле иницијативу Отворени Балкан како би се убрзао напредак заснован на принципима Берлинског процеса.

– Са новим планом раста који је сада у игри, императив је врло јасан. Или ћемо заједнички предузети неопходне кораке да се приближимо ЕУ и једни другима, или ризикујемо да не успемо да обезбедимо место за столом ЕУ и да нашим економијама и народима обезбедимо њихове потребе у годинама које долазе. Наше економије не могу да напредују тако што ометају међусобно слободно кретање, нити наши људи могу да напредују без мира и сарадње – рекао је Рама.

Према његовим речима, или ће земље “склопити мир” како би радиле на просперитету, или ће недостатак просперитета учинити да изгубимо мир.

– Тако функционише Европска унија. Тако треба да функционише Западни Балкан. ЕУ је сада више него икада спремна да нам помогне, да постанемо део ње. Сада би требало да будемо спремнији него икад да помогнемо себи, да не изгубимо овај нови отворени прозор могућности.

Вархељи о Плану раста: Отварамо одређене области јединственог тржишта

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је План раста за Западни Балкан, о којем ће се разговарати на регионалном самиту у Тирани, “изузетна прилика”, јер се тиме отварају одређене области јединственог тржишта за Западни Балкан.

Вархељи је на друштвеној мрежи X (Твитер) навео да се лидери Западног Балкана састају у Тирани како би радили на седам приоритета понуђених региону кроз План раста за Западни Балкан.

– Данас се састају лидери Западног Балкана како би наставили рад на седам приоритета понуђених региону кроз нови План раста. План раста је изузетна прилика јер отварамо одређене области јединственог тржишта за ЗБ6 (шест партнера са Западног Балкана) – поручио је Вархељи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *