ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ЈАВНОСТИ: СРБИЈА ТРАЖИ ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН

ДРЖАВА Србија поднеће захтев за одржање посебне седнице Савета безбедности УН, рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћању из Палате Србија.

– У складу са чланом 35 повеље УН, чланом 3 привременог пословника, јер ми знамо да ово није крај. Србија подноси захтев за хитну седницу Савета безбедности УН – рекао је Вучић.

Захтев ће бити поднет у понедељак у писаној форми, каже Вучић и истиче да је Гвајана председавајући да су они су признали Косово.

– Ту нема нико право вета, потребна је већина од 9 чланица, надам се да ће гласати за одржавање седнице, јер мислим да сам свестан каве су последице ове злочиначне одлуке Куртија.

У Палати Србија су и премијерка Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, министри Дачић, Селаковић, Момировић…

Вучић је најпре рекао да су припадници Куртијеве полиције у више акција данас упадали у привремене органе неколико већински српских општина на Косову и Метохији. Упали су, додаје и у Дом здравља у Осојану, где малтретирају људе.

– Нападнуте су све српске енклаве у Метохији и то након одлуке да се укине динар и да се до сада најјачим ударцем запрети прогоном Срба са њихових вековних огњишта – казао је он.

У општини Пећ живи 650 Срба, који после овога данас питање је како ће и на који начин моћи нормално и уобичајено да живе, рекао је председник.

Фото Новости

Вучић каже да Курти жели да етнички очисти српско становништво и да је то што Приштина ради – намерно подвргавање Срба неподношљивим условима за живот.

 
 

– Што се тиче укидања динара, од првог Бриселског споразума до принципа који су потписани 2015. године, до каснијих споразума, у сваком од тих аката, најзначајнија норма је право републике Србије да финансира одређене активности, здравство, школство становништва на КиМ. Курти је самоиницијативно ту одлуку донео са циљем етничког чишћења српског становништва са КиМ. Они то чине сваког дана, не могу да се умире и разумеју да је важан дијалог. И ми имамо дијалог јер Косово није међународно призната држава. Курти очекује подршку са Запада, имамо дијалог који треба да води ка нормализацији односа а не етничком чишћењу које имамо – казао је председник.

Ако пажљиво пратите нијансирање у реакцијама видећете да је америчко саопштење снажније од саопштења ЕУ, каже он и додаје да верује да ће “западни партнери” одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва.

Вучић је рекао да на КиМ имамо запослено 31.831 лице, а да тамо имамо и 29.115 пензионера. Додаје да такође постоје и социјална давања, која је Србија преузела како би омогућила елементарне услове за живот на КиМ.

– Свакога месеца само за социјална давања издраваја 350 милиона динара. Ту су и студенти и стипендије, као и народна кухиња. Оно што је важно да знате јесте да већ годинама не каснимо ни један дан у исплатама за све те групације – рекао је Вучић.

Истиче да Срби на Косову и Метохији морају да знају да ће Србија учнити све да они своја примања добију. Истиче да укидање дијалога није била тема дијалога, те да ни Американци, ни Европљани нису учествовали са Куртијем у овом једностраном чину Приштине.

Каже да је Срба данас више од 7 одсто на Косову и Метохији.

Председник је навео да се са исплатама за српско становништво на КиМ почело доста раније и да је до 12 сати исплаћено 5 милиона евра.

– Оно што је важно, ми већ 10 година не каснимо ни дан у исплатама за пензионере, запослене, социјалну помоћ и друга давања. Данас иде прва категорија пензионера у кључујући и Косово и Метохију. Ми смо предузели мере и напунили трезоре и данас исплатили, имали 650 милиона. Укупно у овом тренутку би требало за све што треба да исплатимо преко различитих институција, око 22 милиона евра или око 2,5 милијарде. Само преко банке Поштанска штедионица почели смо да исплаћујемо унапред нашим људима на Косову и Метохији, до 12 сати смо око 5 милиона евра успели да исплатимо. Људи су уплашени и чекају у редовима да добију свој новац. У понедељак настављамо са достављањем новца – казао је он.

Истиче да Косово и Метохија нису члан ЕУ, а евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији.

– Верујем да ће Куртијев режим наставити са ометањима и даљим смицалицама јер је једињи њхов начин да победе, како сматрају, да не буде Срба на КиМ. Косово није члан ЕУ, а 2002. године су усвојили евро као своју валуту, а то није законски средство плаћања на КиМ. Косово користи евро као де факто валуту јер нема споразуме са ЕУ. За нас је важно да буде јасно, када кажу да Народна банка преговара са њиховом, то је да добију признање… Неће добити признање – изјавио је он.

Како каже, радиће са међународним партнерима, додаје да влада огромно неповерење према Приштини и њеним потезима.

– Сада сви виде колико смо били у праву када смо говорили да само једна страна жели ескалацију сукоба – рекао је Вучић.

Он је рекао да ће у понедељак сви представници држава чланица ЕУ добити његово писмо, представници институција ЕУ и председници и премијери свих чланица држава СБ, укључујући и Русију и Кину.

– Њих смо у интерним комуникацијама обавестили колика је наша забринутост за стање на Косову и Метохији. То писмо ћу потписати ја као председник Републике. То је најдуже и најтеже писмо које сам потписао од када се налазим на челу Србије. У том писму указујем на све акте кршења међународно правних норми, на део ескалаторних потеза које је Приштина предузела у претходне две и по године и на то шта је то што Република Србија у складу са Повељом УН и Резолуцијом УН захтева од тзв. међународне заједнице – рекао је он.

Истиче да је Србија затражила хитну седницу СБ УН. Захтев ће бити поднет у понедељак у писаној форми. Истиче да нам је потребна већина од 9 чланица СБ да би седница била сазвана.

(Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *