ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН: Најтежа битка пред Србијом – Председник о ситуацији на Косову и Метохији

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говори вечерас на ванредној седници СБ УН у Њујорку поводом ситуације на Косову и Метохији.

Обраћање Александра Вучића

– Изражавам дубоку захвалност СБ на брзом сазивању ове седнице. Од изузетног је значаја због текуће ситуације на КиМ која је апсолутно у супротности са Повељом УН и резолуцијама СБ. Привремене институције самоуправе у Приштини су у протеклих месеци креирали неподношљиве услове за живот Срба и сада спроводе широко распрострањене систематске нападе на српске цивиле и њихов прогон. Таква ситуација, ако изостане адекватна реакција, може да проузрокује непоправљиву штету по опстанак српског народа на КиМ. Србија је на седницима СБ посвећеним разматрањем шестомечених извештаја УНМИК редовно извештава о овај савет и међународну јавност о актуелним ситуацијама, и посебно тешком положају српског и другог неалбанског становништва на КиМ. Република Србија је затражила ванредну седницу СБ управо због тога што су актуелни догађаји Приштине такве природе да могу да направе непоправљиву штету и то у периоду сазивања седнице посвећена разматрању редовних извештаја УНМИК-а – рекао је председник и додао:

– Непосредан повод због ког смо затражили заседање ове седнице је недавни потез тзв. Централне банке Косова којом се забрањује платни промет српском валутом (динаром), на територији КиМ од 1. фебруара. Овим је тзв. руководство извршило кулминацију и напад на српско и друго неалбанско становништво на КиМ, будући да њихов опстанак на територији јужне српске покрајине у огромној мери зависи од прилива динарских средстава, пре свега из буџета Републике Србије.

Обраћање Каролин Зијаде

Зијаде је подсетила на споразуме из Брисела и Охрида, а затим се осврнула на дешавање на Косову и Метохији које су доволе до ескалације попут избора у четири општине на северу КиМ.

Говорила је и о последњој мери Приштине, а која се тиче укидања динара на Косову и Метохији и додала да је овом мером погођен српски народ који је новац примао из Србије, али економија. Додала је да је четири милиона динара конфисковано у Пећи, а да је новац из Србије на Јарињу враћен.

– Упркос неким оправдањима, поступци се морају узети у обзир јер утичу на становништво. (Тзв.) косовска полиција је спровела операцију у српским просторијама. Особље је одведено на испитивање и пуштено касније. У Пећи је тим новинара са Радио Гораждевца су заустављени, урађен је претрес иако су показали легитимације. Од изузтеног је значаја да се медијима омогући слобода. Ове мере Приштине нису довеле до деескалације – рекла је Зијаде и поново позвала на дијалог између две стране.

Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава СБ УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да председник Вучић вечерас бије најтежу битку за Србију и српски народ на Косову и Метохију. Изјавила је и да ће председник користити термине које до сада није користио, али ће их употребити по први пут, нимало олако, већ врло пажљиво и бирано.

Премијерка Србије Ана Брнабић је такође, замолила све грађане “да вечерас прате седницу од 21 час, јер ће народ имати много тога важног да чује“. 

Председнику Србије Александру Вучићу поруке подршке су упутили и председник Републике Српске Милорад Додик, као и министар финансија Синиша Мали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *