Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад нам је било тешко

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за “Цхина Медиа Гроуп” у Београду.

Вучић је подсетио на помоћ Кине Србији на почетку пандемије корона вируса 2020. године, када, како је рекао, нико није знао како да реши проблем нове, веома заразне болести.

– Када је Србија била у тешкоћама, највише нам је помогла Кина, како се каже, пријатељи се познају у невољи. Ако прођете улицама Београда и било ког другог града у Србији, чућете само речи хвале о Кини и Кинезима јер смо увек имали само добра искуства – рекао је Вучић.

 

Додао је да су у то време сви говорили о солидарности, а да заправо, нико није показивао ту солидарност “пре него што су пронашли довољно вакцина, лекова и респиратора за себе”.

– А кинески пријатељи нису заборавили једну малу земљу, један мали народ. И као што сам вам рекао, верујемо да смо лојални или лојалнији од неких других, и не можемо то заборавити – навео је Вучић.

Вучић је демантовао такозвану „теорију кинеске дужничке замке” и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу „Појас и пут”. Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Србије је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити подједнако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију.

– Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина. Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије – рекао је Вучић.

Он је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу.

– Надам се да можемо постићи више у будућности – закључио је Вучић.

Истичући да је Пекинг увек подржавао Србију, подсетио је да је у време док је био премијер и тражио решење за смедеревску железару, замолио за помоћ кинеског председника.

– Тада је председник Си дошао у Србију. Била је 2016. година. Ми смо га угостили. Третирали смо га, верујем, на веома гостољубив начин. Људи су ми говорили да ако могу да добијем подршку председника и доведем кинеску компанију да се брине о том комбинату, бићемо спашени. А ја сам се током ручка у Смедереву мало постидео. Знате, како приступити најважнијем светском лидеру, тражити од њега велику услугу за ову земљу, и зашто би он требало то да слуша – испричао је Вучић.

Навео је да је покушао да припреми Сија да га саслуша и да чује од коликог би значаја помоћ била за Србију ако се проблем железаре реши.

– Онда сам схватио да причам са човеком који је много, много, много паметнији и много боље припремљен него што сам мислио. Рекао ми је: ‘Господине Вучићу, дајем вам реч да ће бити решено’. Након што је то рекао, као да сам почео да летим. Када решиш велики проблем за своју земљу и то се деси као из ведра неба, то је нешто са чим се ништа друго не може упоредити – поручио је председник.

Нагласио је да Србија то никада неће заборавити јер је те 2016. године једна компанија из Кине дошла у Србију и дословно спасила 5.200 људи, обезбедила им послове за будућност, али и за више од 20.000 људи са којима то предузеће сарађује. Након тога, додао је, из Кине су дошле и велике рударске компаније и многе приватне компаније.

– Кина је веома поуздан стуб од највећег значаја за будућност Србије и прави пријатељ – навео је Вучић.

Говорећи о брзој прузи коју од Београда до мађарске границе гради кинсеки конзорцијум “Цхина Раилwаy Интернатионал” и “Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy” истакао је да је то најбоља и најбржа пруга у југоисточном делу Европе.

Вучић је рекао да ће део пруге од Новог Сада до Суботице, односно до мађарске границе бити завршен до краја ове године и да се нада да ће Мађарска свој део до Будимпеште завршити до краја 2025. или почетком марта или фебруара 2026.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *