УКРАЈИНА ЈЕ ОСУЂЕНА НА ПРОПАСТ: Бивши командант НАТО саопштио шта чека Кијев без помоћи САД

Украјина ратним напорима потребно је ресетовање, пише у ауторском тексту за “Блумберг” пензионисани адмирал америчке морнарице и бивши врховни командант НАТО снага у Европи Џејмс Ставридис указујући да је без додатне америчке помоћи Украјина осуђена на пропаст.

Како наводи, дошло је до промене у украјинском војном врху – на место главнокомандујућег Оружаних снага Украјине постављен је Александар Сирски уместо Валерија Залужног што Ставридис види као “потпуно нормално у продуженим кампањама”. Смену су искомпликовала унутрашња неслагања, делимично око пропале офанзиве и због тога што је Залужни желео да мобилише више цивила, што је политички непопуларан потез, истиче се у тексту.

У смислу ресетовања, односно новог приступа, Сириски је почео да истиче “јасно и детаљно планирање” и проналажење начина да одмори своје уморне трупе. Ово друго захтеваће појачану мобилизацију, вероватно млађих војника, пише аутор и напомиње да Украјина једноставно мора да убаци више трупа упркос јавном противљењу.

Други елемент ресетовања могле би бити нове технологије у ратовању и њихова примена у борбама. На врху листе, како се наводи, биће борбени авиони Ф-16 које ће обезбедити Запад, а за које је највећи део обуке обављен у САД и Немачкој. Проблем је што се време испоруке продужава са “до краја ове године” као тренутном магловитом проценом.

Као да и прва два момента већ нису довољно “на климавим ногама”, Ставридис наводи да је трећи, ипак, најпроблематичнији, а од највеће важности: амерички избори и Републиканска странка која се све више окреће од Украјине под утицајем Трампа, како наводи.

Око половине републиканаца сматра да сукоб у Украјини није амерички проблем, а све више преовладава мишљење на десници да ако би неко требало да помогне Кијеву, онда би то требало да буду Европљани.

Зеленски и они који га подржавају у Вашингтону морају да убеде америчку јавност да је Украјина важна и да је НАТО савез који вреди.

Свако ресетовање мора да укључи промене у украјинској војној команди и нове технологије у ратовању. Али, ако се не уложи знатан напор да се обнови “истинити наратив”, да је судбина Украјине везана за судбину Американаца, а да је НАТО најбољи механизам за победу, предстоји стварна опасност, истиче се у тексту. Зеленски не може ово да уради сам, потребно му је вођство Вашингтона, закључује аутор.

(рт.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *