Триван: Успешност m:tel-а кључна је за раст целе привреде

Стратешке одлуке допринеле развоју компаније

За компанију m:tel 2023. година била је веома успешна, обележена великом добити, повећањем броја корисника и новим аквизицијама које су додатно учврстиле позицију ове компаније као водећег телеком оператера у Босни и Херцеговини. Овакви пословни успеси резултат су стратешких одлука менаџмента којима је постављен нови курс у пословању компаније.

Генерална директорка компаније m:tel Јелена Триван истиче да је одлука о исплати 50% нето добити акционарима за 2022. годину била револуционарна, јер је променила деценијску политику исплате дивиденде коју су економски стручњаци оценили јединственом у свету. „m:tel и даље исплаћује највећу дивиденду својим акционарима чиме је задржао позицију лидера телекомуникационе индустрије и у овом сегменту, где је просечан рацио исплате међу европским телеком оператерима до 40%. Иако берза није у потпуности препознала важност овакве одлуке, њена исправност је сада и више него очигледна јер смо у 2023. години остварили рекордну добит, финансијски консолидовали компанију, а истовремено аквизирали нове кориснике, проширили свој порфолио и објаснили да добит може бити рационално искоришћена у повећање вредности компаније и ликвидност привреде”, закључује Триван.

Компанија m:tel је у првих девет месеци прошле године бележила стабилан раст нето добити од 15%, а такав тренд биће потврђен и завршним финансијским извештајем за 2023. годину. Иако сви финансијски показатељи потврђују снажан раст компаније, Триван каже да претходних дана сведочимо злонамерним нападима на m:tel којима се жели умањити овакав успех.

„Поређење вредности m:tel-а и BH Telecom-а кроз цене акција на две различите берзе је потпуно погрешно, што су потврдили и економски аналитичари, јер се на берзама тргује са око 30% дионица m:tel-а и око 10% дионица BH Telecom-а. Финансијски резултати m:tel-а су и свих претходних година били далеко бољи од конкурентских телеком оператера, а то ће поврдити и извештај за 2023. годину који објављујемо ове седмице“, тврди генерална директорка компаније m:tel Јелена Триван.

Међу стратешким одлукама у 2023. години је и она о продаји грађевинске инфраструктуре, односно антенских стубова, што је апсолутни тренд у индустрији телекомуникација у Европи. Трансформацијом пословања на овај начин, компанија м:тел је повећала своју ликвидност и рад какав примењују сви светски оператери. Уз то, m:tel је у 2023. години учврстио своју тржишну позицију аквизицијом компаније Trion Tel, што је допринело додатном расту профитабилности.

Извор фотографија: m:tel ПР

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *