Такер Карлсон – Интервју са председником Владимиром Путином (видео)

Америка је дигла Северни ток у ваздух. Ви сте имали и мотив и могућности да то урадите, рекао је председник Русије у интервјуу који је цео свет чекао

 

Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин у интервјуу са Такером Карлсоном који је цео свет ишчекивао.

“Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама”, рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.

Иако су бившег председника Руске Федерације претходно са Запада обасипали хвалом, почели да га оптужују да је алкохоличар и незналица након што је стао у одбрану Срба, истиче Путин и додаје да су се САД ипак одлучиле за кршење међународног права и бомбардовање Београда.

“Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, а тада су говорили да је све застарело”, рекао је Путин.

Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског Савеза, у нади да ће после 1991. бити добродошла у “братску породицу цивилизованих народа”, али напомиње да се “ништа слично није десило.”

“Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо”, наводи руски председник, уз подсећање да је и лично, као и Јељцин, у више наврата пружао руку пријатељства САД.

Руски председник напомиње да је са бившим председником САД Билом Клинтоном чак говорио и о потенцијалном уласку Русије у НАТО, на шта је, на крају, добио одричан одговор. Тиме су уједно затворена врата за један вид зближавања две силе, истиче Путин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *