СТРАХ У НЕМАЧКОЈ ДРЖАВИ ЗБОГ ОСНИВАЊА ЕРДОГАНОВЕ СТРАНКЕ: Турски председник зове познату фудбалску звезду као заштитно лице

Галама око нове Ердоганове партије у Немачкој ДАВА (Демократска алијанса за различитост и прогрес) се не стишава, пише немачки Билд.

Турски председник основао је странку у Немачкој, а она жели да учествује на европским изборима у јуну, првенствено водећи кампању за гласове милиона немачких Турака у земљи. Сада би желела би да добије фудбалера Месута Озила (35) као заштитно лице, пише немачки Билд.

Да би странка учествовала на изборима, 4.000 потписа мора бити предато Савезном службенику до 18. марта.

 

Савезно министарство унутрашњих послова је узнемирено и страхује од проширења АКП-а, који је непоколебљиво лојалан Ердогану, пишу немачки медији.

Оснивач странке наставља вредно да прикупља потписе присталица. Главни кандидат ДАВА Фатих Зингал је и даље задовољан:

– Телефон гори. Добијамо велику подршку, укључујући и веома истакнуте присталице.

Постоје познате личности које могу да се користе да идентификују проблеме који постоје у друштву, каже Зингал, наводећи као пример бившег фудбалера Месута Озила (35):

ФОТО: ФК Фенербахче/Твитер

– Он је добар момак, ми мислимо да је сјајан. Урадио је много за репрезентацију Немачке. Велики фудбалер, велика јавна личност.

Зашто је Месут Озил занимљив за ДАВА

Зингал се сада нада помоћи фудбалера, који је посебно популаран у Турској:

– Наравно да бисмо били веома срећни због Озила као рекламно лице за ДАВА. Са Озилом се јасно види шта је наш програм: признати сте у немачком друштву, вођа сте репрезентације, сматрате се одлично интегрисаним. И из дана у дан си искључен. И тада постаје очигледно са каквим проблемима морате да се борите као особа са турским имиграционим пореклом. То је и разлог великог броја људи које сада имамо у ДАВ – навее је Зингал.

Ко је Месут Озил?

Месут Озил (35) је дете турских родитеља. Био је турски држављанин до своје 18. године, али је одлучио да настави каријеру у репрезентацији Немачке и добио немачко држављанство.

Фото: ЕПА

За Немачку је одиграо укупно 92 међународне утакмице и постао шампион света у Бразилу 2014. године. Одлучио је да се повуче из репрезентације Немачке због тога што има “осећај расизма и непоштовања”, а чему су претходиле критике које су му упућене због тога што се сликао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Немачки медији пишу да је Озил, између осталог, признати присталица десничарских екстремиста Сивих вукова и има тетоважу на грудима.

(Марко Колашинац, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *