Шојгу известио председника РФ: Авдејевка потпуно слободна; Путин честитао на важној победи

Ослобађањем овог града омогућено удаљавање прве линије фронта од Доњецка, чиме је значајно заштићен од терористичких напада кијевског режима

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу известио је председника Владимира Путина да су руске трупе у потпуности преузеле Авдејевку. Град је заузела оперативна група “Центар” руске армије под командом Андреја Мордвичева.

Саветник шефа ДНР-a: Руске трупе чисте заузете положаје у Авдејевки, има одвојених џепова отпора
 

Председник Русије Владимир Путин изразио је захвалност припадницима руске војске који су учествовали у борбама за Авдејевку, наводи се у телеграму који је руски лидер упутио генерал-пувнику Андреју Мордвичеву.

“За одлична борбена дејства објављујем захвалност свим припадницима ваше војне групације који су учествовали у борбама за Авдејевку. Нек је вечна слава свим херојима који су пали приликом извођења задатака Специјалне војне операције”, наводи се у телеграму.

У саопштењу Министарства одбране се наводи да су, у последња 24 часа, у борбама за Авдејевку Оружане снаге Украјине изгубиле више од 1.500 војника. Територија овог града, како је наведено, има укупну површину од 31,75 квадратних километара.

Уместо украјинске заставе изнад града је подигнута руска тробојка, а војници Оружаних снага Русије заменили су заставу на згради општине ослобођеног града.

Из министарства наводе да су само поједине украјинске јединице, које су оставиле своје наоружање, успеле да напусте Авдејевку која је била под константном ватром руске војске.

Ослобађањем Авдејевке омогућено је удаљавање прве линије фронта од Доњецка, чиме је значајно заштићенији од терористичких напада Кијева.

Руски војни ресор додаје и да група “Центар” наставља са офанзивом како би у потпуности очистили целу Доњецку Народну Републику од украјинских снага.

Гагин: Прекретница у СВО

 Ослобађање Авдејевке постало је још једна прекретница у току Специјалне операције, а циљ је да се ослободи цела територија Доњецке Народне Републике, изавио је за “РИА Новости” саветник шефа ДНР Дениса Пушилина Јан Гагин.

“Наши планови укључују потпуно ослобођење Доњецке Народне Републике. Ослобађање Авдејевке је сада још једна прекретница у Северном војном округу, јер је непријатељ тамо изгубио хиљаде бораца”, рекао је Гагин.

Како је навео, ослобађање Авдејевке ће омогућити “слабије гранатирање Доњецка”.

Симоњан: Сада ће бити мало лакше

Главна уредница РТ и медијске групе  “Расија севодња” Маргарита Симоњан честитала јој је ослобођење наводећи да ће “сада бити мало лакше”.

“Честитам грађанима Доњецка и свима нама на ослобођењу Авдејевке! Уз Божију помоћ, сада ће бити мало лакше”, написала је Симоњан на званичном каналу на Телеграму.

Захарова: Боже, дај снаге нашима!

На ослобађање града реаговала је и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“Освојили смо Авдејевку, па сада наши непријатељи сикћу и реже. Дај Боже снаге НАШИМА!”, написала је Захарова на званичном Телеграм каналу. 

(РТ.РС)

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *