Протест Срба у Косовској Митровици: Укидање динара значи укидање живота

Српска листа подржала је најављени мирни протест Срба у Северној Митровици

У северном делу Косовске Митровице, на Тргу Браће Милић, одржан je велики протестни скуп Срба којим грађани са територије КиМ желе да скрену пажњу читавом свету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине о укидању динара.

Присутни грађани носили су заставе Србије и транспарент “УН УСА 1244 ХЕЛП”, “Европо отвори очи”, “Без социјалних примања нећемо имати ни за храну”, “Ово је окупација”, “Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију”.

Присутни су и председник и потпредседник Српске листе Златан Елек и Драгиша Миловић.

Протест је почео химном “Боже правде”, а присутно је било неколико хиљада грађана из свих делова Косова и Метохије из Штрпца, Поморавља, као и са Севера КиМ.

“Одлука да се укине динар да нам се онемогући да подижемо своје заслужене пензије, буквално значи да нам се укида парче хлеба, укида нам се живот”, рекла је Душанка Ђоровић из Удружења уједињених пензионера.

Она се запитала шта ће се десити ако ова одлука остане на снази.

 

“Велика је лаж је да можемо отварати рачуне у појединим косовским банкама и подизати наше пензије, те банке не признају уплату новца, доток новца на основу решења о нашим пензијама остварених код нашег ПИО фонда, односно не признају српски ПИО фонд”, додала је.

Она је запитала међународну заједницу да ли ово представља достојно старачко доба.

“Уместо да под старе дане сви ми идемо са својим унуцима овако и на овај начин са свима вама на улици остварујемо своја основна елементарна права на парче хлеба и живот. Питамо међународну заједницу да ли је ово достојно старачко добра? Нећемо ништа туђе, већ само своје што смо часно и поштено зарадили”, рекла је она.

Редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Драгана Миленковић истакла је да одлука централне банке у Приштини о укидању платног промета у динарима на КиМ значи укидање живота за српски народ.

Нагласивши да је први динар искован у Новом Брду на КиМ 1214. године рекла је да је српска валута опстајала у јужној српској покрајни и у најгорем времену окупације.

У име професора, студената и сарадника и као професор Економског факултета, истакла је да је та одлука ЦБК дискриминаторна, политички инспирисана и да угрожава опстанак српског народа.

Каже да се поставља питање како ће родитељи купити храну за децу, студенти добити стипендије, платити школарине, испите…

“Укидају се лични доходци запосленима, укида се живот противно универзалним вредности на којима почива модерна Европска унија”, истакла је Миленковић.

Она је упитала међународну заједницу како је то дозволила, а представницима ЕУ поручила да не дозволе једном човеку да угрози све оно за шта се ЕУ деценијама залаже на том простору, а то је мир и стабилност.

Управница народних кухиња “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић, нагласила је да су се Срби данас окупили како би свету показали да се налазе у тешкој ситуацији.

“Морамо бити јединствени и сложни, да останемо на нашим вековиним огњиштима. Није лако бити Србин, нарочито овде где смо ми. Светиње говоре уместо нас и оне потврђују вековни идентитет српског народа. Чак 11 година СПЦ пружа помоћ најугроженијима”, рекла је она.

Како је рекла, не траже људи ко зна шта, већ је нагласила траже право на живот, право на слободу, право на хлеб.

“Тешко је кад знаш да је неко гладан, а ти си беспомоћан јер неко у Приштини неће да чује тај вапај”, се она.

Додаје да никад није било лако, али се наставља борба да се деци омогући слобода.

Директорка ОШ у Угљару Весна Мартиновић рекла је да је циљ скупа да се подигне глас и укаже на неправду која се дешава у 21. веку на тлу Европе.

Како је истакла одлука о забрани динара није само пука одлука већ катанац за све српске школе на територији КиМ и забрана права на школовање српске деце.

“Дошли смо да нас види међународна заједница и да нас чују. Да чују о нашим проблемима са којима живимо више од две деценије. Када су нас бомбардовали 1999. године под изговором да штите људска права Албанаца на КиМ, међународна заједница као да није видела и није знала да на овим просторима живе Срби већ годинама, па питам где су наша права”, рекла је она.

Сматра да српски народ на КиМ не може да функционише без употребе динара те је замолила међународну заједницу да чује вапај српског народа и уразуми владу у Приштини.

Драгиша Миловић из КБЦ Косовска Митровица да Срби на све провокације треба да одговоре мирно и достојанствено.

“Искрено се надам да има правде и за нас Србе, међународна заједница мора рећи да је доста угњетавања српског народа на КиМ. Оно што нас је одржало до сада јесте слога, јединство”, рекао је Миловић.

Он је поручио да Срби морају бити уједињени

Говорећи у име здравствених радника, Миловић је истакао да су они и данас, као и свих ових година, са својим народом.

Дошли су, како наводи, доктори, сестре, возачи санитета, помоћно особље, да подрже мирни демократски величанствени скуп и да изразе незадовољство, неслагање са једностраном одлуком да се укине динар.

“Та одлука је директно уперена према нашем српском народу и прети да останемо и опстанемо, има за циљ да укине српске институције, није само уперена против српског народа, већ и против мањинских заједница, али и Албанаца који примају пензије у динарима. И све се то одвија пред лицем међународне заједнице”, нагласио је Миловић.

Како каже, овом сулудом одлуком биће погођени они који су најрањивијји – стари, болесни, пензионери, али и студенти, ђаци.

“Када је реч о здравству, нису у питању само плате запосленима, већ како ћемо снабдевати лековима болницу”, указао је Миловић и подсетио да је у КБЦ Косовска Митровица запослено 1.600 људи, а да се лече и Срби, Албанци, Бошњаци, Роми, Горанци”, нагласио је.

Како је нагласио, овом ће одлуком бити свима угрожено основно људско право, а то је право на лечење и додао да је зато ово прилика да буду позвани они који одлучују, представници међународне заједнице, представници Квинте да забране ову одлуку.

“Нема право Приштина и Курти да забрањују динар, Србија има право да финансира своје грађане и то је договорено у Бриселском споразуму – има право да финансира школе, вртиће, болнице, локалне самоуправе, а то су темељи ЗСО”, поручио је Миловић.

Српска листа подржала је најављени мирни протест Срба у Северној Митровици, и позвала је све грађане са КиМ да узму учешће у том, како су навели, демократском протесту.

(РТ.РС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *