Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије; Вучић: Приштина лаже западне партнере о динару

Председник Србије Александар Вучић, заједно са министром одбране Милошем Вучевићем присуствовао је приказу наоружања и војне опреме Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас приказу наоружања и војне опреме Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве.

 

Председник Вучић је на почетку обраћања честитао Сретење и Дан државности.

“Хоћу свима у Нишу и целој Србији да честитам празник, сутрашње Сретење, дан који најречитије говори о нашој историји, али који нам указује и на пут у будућности, пут Карађорђеве храбрости, пут Милошеве мудрости и увек борбе за очување српске независности и слободе”, поручио је председник.

“Србија ће љубоморно да чува своју војну неутралност али и да штити своје небо и своје грађане. Имаћемо увек за то довољно наоружања и довољно храбрих срца”, поручио је председник.

Председник је истакао да треба да гледамо како земљу да гурамо напред, како да економски напредујемо, како да размишљамо о већим платама и пензијама, али да никад не заборавимо оно што је највиша вредност Србије, свих њених грађана, али и српског народа у целини, а то је слобода коју никада и ни покоју цену не смемо да жртвујемо.

“Поносни сам председник који може да каже да је Србија независна и да сама доноси одлуке”, рекао је Вучић.

Председник је додао да су данас у Нишу приказана нека од најмодернијих оруђа Војске Србије.

“Замолио бих и све наше раднике у фабрикама да наставе да раде, да производе најбоља оруђа и опрему, ‘нору’, ‘тамнаву’, ‘гвоздику’, како би увек могли да чувамо нашу земљу”, рекао је Вучић.

О Покрету за народ и државу

Говорећи о Покрету за народ и државу председник је истакао да је најбоље време да формира широки народни покрет.

“Пред нама нису лака времена, морамо да ујединимо све снаге, и да се уједине сви који желе добро Србији. То је мој покушај да пронађем одговор за све оне који би споља и изнутра да сруше Србију. Више ћу о томе у наредним данима”, најавио је Вучић.

О спаљивању лутака у Хрватској

Вучић је коментарисао спаљивање лутака са његовим ликом и ликом председника Русије Владимира Путина у Хрватској.

“Код њих је традиционално да спаљују. Нећу да вам кукам због тога. Да смо ми то не дај Боже урадили, цела Европа би нам се на кичму накачила. То су вам ти двојни стандарди, ништа посебно. Нека спаљују лутке, нека се играју”, поручио је председник.

“Приштина лаже своје западне партнере”

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара, рекао да је то што Приштина и даље не пушта динар на КиМ показује да су још једном слагали међународну заједницу, јер су рекли да ће суспендовати одлуку о забрани динара.

“Ни до какве суспензије није дошло. Они су лагали своје западне партнере да су суспендовали своју одлуку и да ће да пуштају динар. Те ће да буде два месеца, те три, те не знам шта. Они не пуштају динар више да улази на КиМ. У складу са тим ћемо реаговати и гледати како да помогнемо нашем народу на КиМ”, рекао је Вучић.

Додао је да то показује о каквим лажовима је реч и чиме су у Приштини спремни да се служе.

“Видећемо каква ће бити реакција оних који су направили приштинску власт и који им помажу да ту и такву накарадну власт одрже. Чекаћемо и видећемо”, рекао је Вучић.

Како је рекао, Срби на КиМ треба да знају да ће Србија водити рачуна и наћи решење.

“Али нама је сасвим јасно шта мисле о српском народу и шта им је крајњи циљ и намера према српском народу. У складу са тим, а чувајући мир и слободу, водићемо рачуна о интересима наших грађана”, поручио је Вучић.

Приказ наоружања и војне опреме

Приказу наоружања и војне опреме у Нишу присуствује и Милош Вучевић, министар одбране Србије.

Председнику су представљени модернизовани тенкови М-84АС2 и руски Т-72МС “бели орао”, као и најсавременија верзија БВП М-80АБ2. 

“Улажемо сада 300 милиона евра у производе домаће индустрије који улазе у нашу војску. Само у домаћу индустрију и производе”, рекао је Вучић.

Како је додао ради се и на новој генерацији артиљерије.

Приликом обиласка оклопњака, председник је упитао “Зашто не радимо куполе за заштиту од дронова”, и истакао да је неопходно прво направити нешто примарно, па тек онда нешто супер-модерно.

Председник је потом разговарао са младим војницима. Указао је и на то како му је министар одбране РФ Сергеј Шојгу указао да магацин пушке (оквир) треба да буде провидан и како се на томе мора радити како би војници у сваком моменту знали колико муниције имају.

Вучић: Време је за оснивање великог Покрета за народ и државу
 

 

Представници “Југоимпорта” су у разговору са председником најавили да ће до краја године вишецевни лансер “тамнава” бити испоручен Војсци Србије до краја године. Овај систем послужиће као замена за “оркан” и имаће домет од око 70 км са ракетама у калибру 262 мм.

“Имате довољно делова да направите више, јер то може да нам буде једно од највећих изненађење” рекао је Вучић и додао: “Ово је велико појачање за војску уз нашу ‘нору’, важно је да направимо наше”. 

Председник је додао да је артиљерија, уз Мојсиловићеве тенкове, мајка свих ратова, што се види и у Украјини.

“Артиљерија је та која побеђује на фронту. Ово су страшна појачања за нас. Пре две године смо приказивали прототип ‘норе’, а сада их имамо већ 24. Када убацимо ‘тамнаву’ стићи ће и ‘гвоздика’ и то су стравична појачања за нашу војску”, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је 30. јануара одржан важан састанак на којем су направљени планови. Додао је да ће највише бити набављено точкаша. Председник је потом и разговарао са војницима који су имали прилику да управљају гађају “аласом”.

Председник још једном нагласио да ће “гвоздика” уз “нору” и “тамнаву” бити од великог значаја.

“Када будемо имали 100 ‘нора’ моћи ћу да кажем да смо пристојно наоружани”, истакао је Вучић.

Председник је рекао да постоје захтеви да се отвори још 10 фабрика и сви траже муницију.

Важно оруђе, према речима председника, је топ од 40 мм.

Ракете “мистрал” важе за најбоље у свету, а Србија се може похвалити тиме што их има у саставу војске.

Вучић је истакао да када би неко покушао да изведе агресију на нашу земљу каква је била 1999. године, технички не би могао да спроведе на исти начин.

“Када би неко покушао да спроведе агресију на Србију као што је то било 1999. године, технички не би могао да је изведе на исти начин. Морали би да туку споља, из даљине, из Јадранског или Медитеранског мора, крстарећим ракетама. Да се појаве на 11 километара висине са лакоћом, то више није могуће”, рекао је Вучић.

Вучић је имао прилике да обиђе и систем за детекцију и извиђање беспилотних ваздухоплова “репелент”.

“Стигао је ‘репелент’. Ово је ‘репелент'”, истакао је Вучић.

Представници Војске Србије су истакли да је систем “репелент” намењен за детекцију и извиђање беспилотних ваздухоплова, као и вршење статистичке обраде података, одржавање нивоа претње и евентуално ометање свих радиоканала управљања и канала сателитске навигације.

Том приликом је истакнуто да је циљ тог система одвраћање потенцијалног напада беспилотног дрона, као и да покрива простораод 30 километара.

Реч је о сисистему који открива дронове, прати њихове сигнале и електронски сузбија пренос података беспилотних летелица.

“Репелент” је пројектован за електронско праћење беспилотних летелица на основу сигнала радио-електронских средстава и сузбијање њихових система управљања, а развио га је 2016. године Руски научно-технички центар за електронску борбу. Систем је тежак више од 20 тона.

Председник Вучић питао је припаднике Војске Србије да ли су задовољни радом система и пожелео им срећан рад.

Председник је истакао како се не располаже са довољним бројем ракета и летелица.

Када је у питању војна полиција, председник је био задовољан оним што види.

Како је најављено укупно 78 комада компоненти је поручено за наоружање Војске Србије, а то би требало да буде набављено и тестирано до краја наредне године.

Током обиласка “хамера”, председник је поручио да је реч о чуду које “може да прегази и тенк”.

Изложене су и напредне и модерне верзије оклопних возила, а посебну пажњу привукла је анти-дрон пушка.

Када је реч о беспилотним летелицама, Србија се може похвалити са неколико врста, различитих генерација.

“Мали је новац који се улаже у ово, али покушаћемо до краја године да га сваки војник има”, рекао је председник, причајући о “осицама” и “комарцу”

“Тече време, до краја године желим 5.000 комада да видим”, нагласио је председник.

Он је рекао да му је “гавран” велика нада.

Србија располаже и модерним униформама, које омогућавају да се са знатном мањом масом материјала изврше сви задаци.

“Као да је грам тешко”, приметио је председник.

Држећи оквир пушке у рукама рекао је да досад нисмо имали транспаренти оквир, а сада имамо.

“Ово је оно што нам је Шојгу замерио, када смо му показивали модуларну пушку рекао је да је пушка добра, али да немо транспарентни оквир, али сада га имамо”, нагласио је председник.

Вучић је рекао да сви желе да купе трећу, односно, последњу верзију оклопног траснспортера под називом “лазар 3М”.

“Сви хоће тројку да купе, нико не жели прву верзију. Као што желе и продужену верзију ‘милоша’ због већег транспорта војника”, рекао је Вучић.

Преседник је указао да мора да се прати све ново што је појављује, како би Србија могла правовремено да набави ту опрему, како не би каскала за другим државама.

“Многи мисле да је Чачак тренутно наша најтраженија фабрика. Нема ни Ваљева ни Чачка без Драгачева и Лучана”, рекао је председник.

Како је истакао било би добро уз овај пакет инвестиција повећати и производњу.

Вучић је истакао као нема разлога да се “Слобода” продаје, сходно њеном успешном пословању.

“Не постоји фабрика коју сви странци траже као “Слободу”. Немојте да се секирате само наставите да радите”, нагласио је председник.

Приказана је и нова опрема коју користе војници када се ради о деминерским пословима.

“Ако људима значи, купите све што треба да се купи”, рекао је Вучић.

Такође ту је и опрема за прегледање сумњивих пакета. Како и сам председник каже Војска располаже свим и свачим, али је проблем људство.

(РТ)

2 коментара

  1. Јака војска - катастрофална политика о Косову (КиМ)

    Иницијатива председника за формиранје Великог покрета за народ и државу? Вероватно да се олакша спроводјенје високе политике из врха власти, нешто слично као Српска листа на тзв. Косову. Асоцира такодје и на формиранје “Европске Политичке Заједнице” Европе 2021. године – да спроводи европску политику (имала неколико самита, и у Молдавији (да се припрема зачланство у ЕУ и Нато) на ком је присуствовао и наш председник)).

  2. Јелена

    Уместо свега: Приштина НЕ “лаже своје западне партнере”. Приштина СВЕ ради стриктно само по диктату западних партнера – па то је бар јасно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *