Посланица Бундестага: Приштински режим жели да протера малобројне Србе на КиМ

Надам се да ће седница СБ УН освестити светску јавност о проблемима на Космету, истакла је Жаклин Настић

Приштина свакодневним нападима и стварањем атмосфере насиља покушава да протера оно мало Срба који су остали на Косову и Метохији, оценила је посланица у Бундестагу Жаклин Настић.

У интервјуу за подгоричку Адриа ТВ изјавила је да је прошле године боравила на КиМ и разговарала са тамошњим Србима.

“Ситуација за мањине као што су Срби и Роми на ‘Косову’ значајно се погоршала последњих година. Безбедносна ситуација за локално становништво је нестабилна од 1999. године, а влада у Приштини покушава да протера оно мало Срба који су остали на Косову свакодневним нападима и стварањем атмосфере насиља”, рекла је Настићева.

Такође, подсетила је да Приштина још није применила Бриселски споразум из 2013, односно да и даље не постоји Заједница српских општина.

“Док се ове године, тачно четврт века након рата НАТО-а против Савезне Републике Југославије, којим је прекршено међународно право, из Брисела и Берлина позивају ‘обе стране’ на деескалацију, државе НАТО-а наоружавају војску ‘Косова’, што значајно повећава тензије и повећава ризик од ескалације“, прецизирала је Настићева.

Немачка посланица је приметила и да су поступци Приштине изузетно забрињавајући, а посебно након одлуке да се забрани српски динар. Зато је време, како каже, да се Савет безбедности УН позабави овом ситуацијом.

“Надам се да ће ово освестити светску јавност о проблемима на ‘Косову’ и да ће се коначно радити на решењима која су прихватљива за обе стране, уместо заузимања једне стране као што то чини ЕУ”, навела је Настићева.

Упитана за оцену односа Немачке и Србији, те перспективе евроинтеграција Западног Балкана, рекла је да би однос Берлина према Београду описала као продужетак агресивне политике САД.  

“Свеобухватна подршка коју добија Приштине са Колективног запада и стална критика односа Србије са Русијом и Кином су погрешан приступ. ЕУ перспектива Западног Балкана у великој мери зависи од става Немачке, која се декларативно залаже за улазак у ЕУ за цео регион, али је за такав сценарио последњих година учинила мало конкретног”, закључила је Жаклина Настић.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *