ОРБАН: Нико у Европи не верује у победу Украјине

НИКО у Европи не верује у победу Украјине, а постизању мира у тој земљи могу да допринесу политичке промене након избора за Европски парламент и председничких избора у САД, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан на састанку фракције владајуће партије „ФИДЕС – Мађарске грађанске уније“, преноси лист „Магјар немзет“.

Када је реч о прогнозама међународне ситуације у скоријој будућности, навео је да се сукоб у Украјини неће завршити, а оптерећење за Европу ће расти јер ће се у Америци смањити финансијска подршка Украјини због спорова око председничких избора.

– Плаћа се огромна цена у политици за подршку Украјинцима. Пољопривредници подижу буне по целој Европи и нико не верује у победу Украјине – рекао је Орбан у обраћању посланицима на језеру Балатон где се одржава дводневни састанак мађарског парламента.

Према информацијама листа, Орбан је подвукао да су промене неопходне у руководству Европске уније и истакао да оне могу да се догоде након избора у Европском парламету који су планирани за јун.

Мађарски премијер је нагласио да је победа на изборима за Европски парламент могућа.

Притом, он није само имао у виду јачање позиција партије ФИДЕС већ и других десничарских партија. Додао је да не само у Бриселу, већ и у Вашингтону ове године може доћи до промена и да то може да донесе мир у Европи.

Орбан не крије да жели победу Доналда Трампа на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама и нада се да ће он помоћи да се оконча сукоб у Украјини.

– За девет месеци ћемо бити јачи него сада – изјавио је Орбан предвиђајући победу Трампа, кога сматра својим политичким савезником и са којим је успоставио добре односе.

Орбан је раније више пута изјављивао да сматра да би у преговорима о Украјини требало да учествују не само Украјина и Русија, већ и Сједињене Америчке Државе, које пружају највећу финансијску и војну подршку Кијеву.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *