Мађари одбили да приме америчке сенаторе

ДВОСТРАНАЧКА делегација америчких сенатора посетила је Будимпешту како би позвала Мађарску да одмах одобри захтев Шведске за придруживање НАТО-у, али су чланови мађарске владе одбили сусрет са њима, преноси АП.

Агенција наводи да су амерички сенатори претходно најавили да ће Конгресу САД поднети заједничку резолуцију у којој се осуђује наводно демократско назадовање у Мађарској и позива влада премијера Виктора Орбана да укине блокаду трансатлантске интеграције Шведске.

Сенаторка из Њу Хемпшира Џин Шахин рекла је на конференцији за медије да је разочаравајуће то што ниједан члан мађарске владе није прихватио позиве да се састане са америчком делегацијом.

Она је додала да се “нада и да је оптимистична” да ће приступ Шведске бити ратификован 26. фебруара на седници мађарског парламента. Сенатор Крис Марфи из Конектиката рекао је да је одбијање чланова Орбанове владе да се састану “чудно и забрињавајуће”, додајући да је на мађарском премијеру да “погура” гласање о пријему Шведске у Алијансу.

– Довољно смо мудри, што се тиче политике овде, да знамо да ако премијер Орбан жели да се то догоди, тада парламент може да крене напред – рекао је Марфи.

Мађарска је једина чланица НАТО-а која није ратификовала кандидатуру Шведске, због чега се суочава са све већим притиском јер је за примање нове земље у Алијансу потребно једногласно одобрење, наводи АП. Орбан је током обраћања нацији у суботу наговестио да би мађарски парламент ускоро могао да ратификује захтев Шведске.

– Добра је вест да се наш спор са Шведском ближи крају. Идемо према ратификацији приступања Шведске НАТО-у на почетку пролећног заседања парламента – рекао је Орбан.

(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *