Куртијева полиција упада у српске институције широм КиМ

Српски радници су у згради, а испред објекта окупљен је мали број грађана Гораждевца којима полиција не дозвољава да приђу ближе просторима Привременог органа

Већа група полицајаца тзв. Косова упала је јутрос око 10 сати у просторије које у селу Гораждевац, српској енклави јужно од Ибра, користи Привремени орган општине Пећ. Пола сата касније, косовска полиција, са дугим цевима, упала је и у селу Осојане у просторије које користи Привремени орган за општину Исток, а након тога и такозвана Косовска полиција је упала и у просторије Привременог органа општине Клина које су смештене у месту Видање.

Са објекта у Гораждевцу, одмах је по упаду полиције, како јавља “Косово онлајн”, скинута застава Републике Србије. По сведочењу очевидаца, радници који су се затекли у згради Привременог органа у Гораждевцу и даље су у просторијама а испред зграде се окупио мањи број мештана.

Из полицијског региона Пећ су рекли да они нису укључени у ове претресе, већ централна јединица из Приштине, пренео је “Коссев”

У селу Осојане полиција је око 10:30 упала у просторије Привременог органа општине Исток а одмах по упаду полиције у селу је прекинута настава у основној школи а деца Срба повратника враћена су кућама.

Специјалне снаге полиције наоружане аутоматским пушкама дошле су у четири полицијска аутомобила, а потом су пристигли и људи у цивилу који су дошли у два џипа.

Полицајци су најпре упали у Дом здравља у Осојану и затворили га, а намера им је и да уђу у апотеку која је тренутно закључана. Полицијски џип паркиран је испред апотека и чекају да им неко омогући да уђу унутра, преноси “Косово онлајн”.

Како нам је испричао један од мештана, читаво село је тренутно под блокадом полиције а из села се не може изаћи нити ући без претходног легитимисања од стране полицајаца који носе дуге цеви.

“Блокирани су и путеви ка околним повратничким селима Лукавац и Кош. Под опсадом је посебно центар села. Мештани су видно узнемирени, питају се: “Зашто дуге цеви, зашто оволика сила, зашто је село под опсадом?”, каже један од мештана за РТ Балкан.

Из суседног села Жач кажу да је кроз село у правцу Осојана око 10 сати прошла колона у којој је било око 15 возила специјалне полиције и да су у селу одмах знали о чему се ради, односно да ће мета вероватно бити Привремени орган општине Исток.

“Радници Привременог органа, односно општине Исток по српском систему, њих десетак тренутно су у дворишту зграде где полиција од њих узима изјаве”, каже за РТ Балкан један од мештана Осојана.

Радио КиМ јавио је да су припадници КП ушли у пошту у селу Осојане као и у амбуланту коју користе мештани околних повратнички села.

Осојане је највећа повратничко село у Метохији и једина је повратничка средина у којој се у неком прихватљивом облику почео обнављати живот након сукоба на Косову и Метохији.

У Гораждевцу испред зграде северног органа и даље је велики број полицајаца са дугим цевима. У међувремену стигли су министри привремених приштинских институција Свечља и Краснићи. У центру села је у овом тренутку око 100 мештана, мирно је, људи стоје и посматрају како полицајци износе из зграде документацију коју су тамо затекли. Већина људи каже да су ово и очекивали и да су огуглали на све што се дешава. Такозвана Косовска полиција упала је јутрос и у просторије Привременог органа општине Клина које су смештене у месту Видање.

Полиција је након упада привела на разговор председника привременог органа и његове сараднике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *