ЈЕРМЕНИЈА ЗАМРНУЛА УЧЕШЋЕ У ОДКБ-У: Секретаријат није примио саопштење од Јеревана о суспендовању чланства

Споразум о колективној безбедности у односу на Јереван није спроведен, указао је премијер републике и додао да то није могло да прође незапажено

Јерменија замрзава своје учешће у Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ), рекао је премијер републике Никол Пашињан у интервјуу за ТВ канал “Франс 24” (France24).

“По нашем мишљењу, споразум о колективној безбедности у односу на Јерменију није спроведен, посебно 2021. и 2022. године. То није могло да прође незапажено. Замрзли смо учешће у овом споразуму. Видећемо шта ће бити даље”, рекао је он.

Шојгу: Све чланице сагласне, ОДКБ има заједнички систем ПВО
 

Из ОДКБ-а су навели да нису добили никаква обавештења од Јеравана о суспендовању чланства. Претпостављају да “замрзавање учешћа” подразумева да јерменска страна не учествује у догађајима које организује ОДКБ.

Јереван је више пута оптуживао ОДКБ и Москву да не испуњавају своје обавезе. Тако је у јануару секретар Савета безбедности Јерменије Армен Григорјан рекао да република “нема очекивања” од Организације уговора о колективној безбедности, пошто није добила “адекватну реакцију” у септембру 2022. у време “велеког напада”.

ОДКБ: Забринути смо због ескалације тензија у свету, јачамо своје колективне снаге
 

Притом, Пашињан није учествовао на самиту ОДКБ-а у Минску 23. новембра.

Ова организација окупља шест држава – Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан, Русију и Таџикистан. Министар одбране Сергеј Шојгу је крајем маја истакао значај учешћа Јеревана у заједничким активностима оперативне и борбене обуке у оквиру ОДКБ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, говорећи о изгледима за учешће Јерменије у Организацији уговора о колективној безбедности, рекао је да ће Москва наставити дијалог са јерменским пријатељима, укључујући ОДКБ.

Мир између Бакуа и Јеревана – незамислив

Према речима јерменског премијера, у овом тренутку мир између Јерменије и Азербејџана није “замислив”.

Непризната република Нагорно-Карабах од 1. јануара више неће постојати
 

Све док Азербејџан Јерменију сматра “западним Азербејџаном” то је немогуће, истакао је Пашињан и додао да тој одлуци доприноси и недавни напад.

Ако се узму у обзир сличне изјаве азербејџанских власти, врло вероватно може да се деси неки нови напад, оценио је Пашињан. “Након недавног напада смо захтевали истрагу, али упркос томе, Азербејџан користи ситуацију да подгрева своју реторику. Све ово наводи нас да мислимо да Азербејџан спрема нови напад на Јерменију”, додао је он.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *