ЦРНЕ СЛУТЊЕ АМЕРИЧКИХ МЕДИЈА: ”Украјински фронт пуца, фронт се руши”

Украјинска војска је наставила да се суочава са све већим дефицитом војника на линији фронта, према бројним официрима које је недавно интервјуисао Washington Post, уз озбиљност питања која повећава могућност да би се линије фронта ускоро урушиле.

Недостатак људства узрокује „исцрпљеност и смањен морал“ јер многе јединице нису у стању да се ротирају на фронту, наводи Washington Post, што је погоршано све озбиљнијим недостатком муниције. Заменик команданта једног пешадијског батаљона, који се представља као Никита, обавестио је Washington Post о овом питању: „Имамо директних проблема са људством… Разговарам са својим пријатељима, такође са официрима у другим јединицама, и са онима у пешадији; свуда је скоро иста ситуација.” 41-годишњи командир вода који се бори у Авдејевки, идентификован као Сергеј, рекао је да је већина његових људи старија од 40 година и да осећа све већи напор. „Можете да осетите; људи су исцрпљени и морално и физички“, рекао је он. „Скоро десетина“ официра и војника које је лист интервјуисао сакрило је свој идентитет, плашећи се одмазде код куће због разоткривања све очајнијег стања оружаних снага Украјине.

 

Најновије изјаве у којима се истиче недостатак војника прате изјаве и руских и украјинских званичника у којима се истичу екстремне стопе жртава које су претрпеле украјинске снаге 2023. године. Виши официр за именовање у украјинској области Полтава, потпуковник Виталиј Бережњон, на пример, изјавио је 15. септембра: „Од 100 људи који су се придружили јединицама прошле јесени, остало је 10-20, остали су мртви, рањени или инвалиди”, што указује на стопу жртава од 80-90 посто у јединицама регрута. Неименовани командант батаљона у механизованој бригади обавестио је Post да је његова јединица смањена за 80 одсто и смањена на мање од 40 пешадинаца у односу на 200. Други командант батаљона, идентификован као Александар, рекао је да су његове пешадијске чете биле попуњене око 35 одсто, а његов колега из јуришне бригаде је изјавио да је ова ситуација „типична“ за борбене јединице.

The Wall Street Journal у мају прошле године је био један од више извора који су известили да је украјинска војска слала регруте у борбе високог интензитета са мало или без обуке, што је додатно повећавало стопу жртава. Недавно се командант батаљона Александар жалио да је недостатак војника примарни проблем на линијама фронта, истичући да је његовом батаљону у протеклих пет месеци послато пет замена које су биле толико лоше обучене да су официри постављали питање да ли би могли да буду послати у борбу. То је спречило ротацију јединица, а командант је приметио: „Нема ко да их замени, па више седе, опада им морал, разболе се или промрзну. Понестаје им… Предњи део фронза пуца. Предњи део се руши.” Државни морал је значио „више нико не долази у војску“, а они који су се добровољно пријавили „већ су сви истрошени“. “Где ми то идемо? Не знам. Нема позитивне перспективе. Апсолутно ништа… Завршиће се са много смрти, глобалним неуспехом“, закључио је он.

(ТВ Фронт)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *