БЛОКИРАЛИ ДИНАРЕ ЗА ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ: Пред вечерашњу седницу на Ист риверу, Приштина спречила испоруку новца за наш народ на КиМ

ПРИШТИНСКА власт јуче је забранила да возило из централне Србије, које је превозило динаре, уђе на територију Косова и Метохије. Прва таква пошиљка након 1. фебруара, када је ступила на снагу уредба лажне државе о протеривању наше валуте, није пропуштена преко административног прелаза Јариње, па је новац за плате, пензије, социјална давања и друге накнаде Србима, враћен ка централној Србији.

На овај начин власт премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његова централна банка у пракси су применили уредбу којом је практично забрањен динар на територије јужне српске покрајине, упркос молбама и захтевима најјачих западних земаља да се одлука суспендује док се не реше све дилеме.

 

Још једна у низу једностраних потеза Приштине стигла је само дан уочи седнице Савета безбедности Уједнињених нација, заказане на захтев Београда поводом драматичне ситуације на Косову и Метохији. Председник Александар Вучић говориће вечерас од 21 сат пред СБ УН о проблемима Срба, изазваним протеривањем динара из платног промета, сталним нападима приштинских власти на наш народ, што све заједно представља етничко чишћење.

Председник ће имати прилику да тешку ситуацију на терену илуструје и последњим, јучершњим примером. Наиме, возило са динарима упућено из филијале Народне банке Србије у Крагујевцу, на административни прелаз Јариње стигло јуче ујутру око 11 часова, а ту је новац требало да преузме британска фирма “Хендерсон” како би га пренела до Лепосавића. Ово предузеће поседује лиценцу привремених приштинских институција за транспорт новца на подручју покрајине, са њом НБС успешно сарађује годинама по устаљеној процедури, која је и овог пута примењена. Међутим, након вишечасовног задржавања, возило НБС је враћено са Јариња без икаквог образложења. Касније се огласио портпарол царине тзв. Косова Адриатик Стављеци и рекао да “комби Народне банке Србије враћен са прелаза Јариње јер није имао лиценцу Централне банке Косова за превоз новца”.

Председник Вучић је истакао јуче, поводом враћања возила са новцем, да је одлука противзаконита, да представља провокацију, а да је тешка ситуација за наш народ, али да ћемо гледати да решавамо проблеме:

– Новац ћемо овако или онако да решавамо. Чућете о томе и у мом говору на седници Савета безбедности Уједињених нација. Говорићу о неким квалификацијама које се дешавају на КиМ, а које ће имати правне консеквенце.

Према речима кинеског амбасадора у Србији Ли Минга, питање КиМ треба да се реши кроз дијалог, а то решење треба да буде у оквиру резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Он је истакао да суверенитет, независност и територијални интегритет Републике Србије морају у потпуности да се поштују.

– Пажљиво смо посматрали недавне догађаје на Косову и забринути смо. Верујемо да свака једнострана радња може да доведе до ширења панике и да доведе до ескалације тензија, а то није ни у чијем интересу, ниједне стране која учествује у овом спору, нити у интересу мира у региону и стабилности – рекао је Ли, за РТС. – Надамо се да ће моћи да се спроведе Бриселски споразум из 2013. и оснује Заједница српских општина.

(С.С.Р. – Д.З. Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *