Америчка армија објавила нови приручник о руској војсци: Да ли познајете вашег непријатеља?

Приручник се првенствено бави истраживањем руских копнених снага против којих би се америчка армија борила у хипотетичком сукобу

Копнене снаге САД означиле су Москву као “непријатеља” у склопу промоције новог приручника о руској војсци на друштвеним мрежама.

Управа за доктрину комбинованих снага (ЦАДД) објавила је приручник од 280 страна који детаљно објашњава стратегију и тактике Војске РФ и прогнозира како ће се земља понашати у будућим сукобима. ЦАДД је свој документ промовисала у објави на друштвеној мрежи Икс 26. фебруара уз питање “Да ли познајете вашег непријатеља?”.

Приручник се примарно бави истраживањем руских копнених снага, против којих би се америчка армија борила у хипотетичком сукобу.

Овај документ, познат и по ознаци АТП 7-100.1 објављен прошле недеље део је серије коју Команда армије САД за обуку и доктрину (ТРАДОЦ) развија већ неколико година. Претходне публикације садржале су слична истраживања о америчкој војсци и другим равноправним и скоро равноправним противницима: Северној Кореји, Кини и Ирану.

Документи нису класификовани као тајни и намењени су за професионалне припаднике америчких и савезничких снага.

Британски институт: Русија има довољно средстава да ратује још две до три године

Како се наводи, будући да је Русија умешана у сукоб у Украјини, истраживачи америчке војске и даље истражују податке добијене на основу искустава са фронта, а у складу са њима ће ревидирати своја упутства у будућности. Стога се наводи да је “превише рано за процену структуре и опремљености било које руске јединице за наредних 5 до 10 година”, због тога што сукоб и даље траје.

У делу приручника који се бави односима Русије са САД и њеним НАТО савезницима, стоји да су ови односи “дефинисани сталним стањем конкуренције и сопственим интересима”.

“Држава (Русија) тражи признање да је светска сила и велика је вероватноћа да ће будући руски лидери водити политику сличну оној садашње владе у догледној будућности. Русија ће оспорити релативну позицију САД и њен утицај у глобалном поретку, избегавајући директну конфронтацију са америчком војском”, наводи се у приручнику.

Аутори документа такође сматрају да “руско руководство посматра НАТО као инструмент америчке геополитичке хегемоније, а ширење Алијансе у Европи виде као претњу националној безбедности”. 

Такође, нови приручник америчке војске наводи да “Москва сукоб у Украјини посматра као део ширег прокси рата против Русије под руководством Вашингтона, у склопу ког се украјинска војска жртвује ради задржавања РФ“. 

Лепо је видети да се у документу америчке војске бар некад наводе објективне чињенице и признају истинске намере САД, па макар и као цитати или парафразе туђег мишљења.

“Срж проблема није у Украјини, већ у онима који покушавају да униште Русију украјинским рукама. Иако су они годинама тежили циљу онеспособљавања Русије, пре ћемо ми онеспособити њих”, рекао је председник Владимир Путин прошлог месеца током посете војној болници.

(РТ.РС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *