Вучић: Наоружавање Приштине рушење међународног поретка – Србија ће се најјаче опремити

“Рушење међународног поретка наоружавањем Приштине има за циљ да се супротно резолуцији 12 44 и повеље УН не само у потпуности са КИМ уклони траг постојања Републике Србије већ и српског народа”, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Он је нагласио да сви разумеју зашто је важно да имамо снажну војску и најавио велика улагања у тај сектор.

 
“Резолуција 1244 предвиђа демилитаризацију, а они им направише војску и настављају да праве ту војску, нисмо јаки као Америка, Енглеска, Немачка, Турска, али можемо да укажемо целом свету да на бруталан начин крше међународне јавноправне норме, али то њих не интересује, интересују их само њихови интереси” изјавио је Вучић приликом обиласка дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције.
Вучић је прецизирао да Приштина има најбрже растући буџет за војску и полицију, које не би смеле да постоје према међународном јавном праву.
” У последње четири године, тај буџет је порастао преко два пута, тзв. косовске снаге безбедности се трансформишу под менторством САД, а треба да достигну број од 5.500 припадника”, рекао је Вучић.
“Ми не смемо да се правимо слепи поводом онога што се дешава око нас, а све супротно међународно правним нормама, кршећи Резолуцију 1244 угрожавају регионалу безбедност и стабилност, снаге тзв. ККБ не би смеле да постоје, а имају 223 оклопних возила”.
Вућић је додао да одлука о даљем наоружавању није само најављена већ је донета у америчком конгресу и одиграва се готово свакодневно и посредством других земаља, пре свега Турске, али и НАТО земаља и Хрватске.
 
“Када се хвале да ће свака полицијска патрола бити наоружана дугим цевима, шаљу јасну поруку да за Србе нема места, јер само одређене јединице имају право и могућност да носе такво наоружање. Сада ће бити присутни наоружани полицајци са дугим цевима само како би Срби осећали несигурност и што пре напустили Косово”, рекао је Вучић.
Поводом најаве министра полиције привремених приштинских институција Џељаља Свечље да ће све косовске патроле имати дуге цеви, Вучић је изјавио да је нескривени циљ тога протеривање, прогон и малтретирање Срба.
 

“Што се тиче изјаве Свечље, ништа неуобичајено. Њихов нескривени циљ је протеривање, прогон и малтретирање Срба. Они ће са тим наставити и очигледно, не само под патронатом и уз заштиту дела међународне јавности, већ и уз директну подршку. Те пушке су добили из Хрватске, дакле из Европске уније и НАТО”

Нагласио је да ми нисмо јаки као Америка, Енглеска, Немачка, Турска, али да можемо да укажемо целом свету да на бруталан начин крше међународне јавноправне норме, додајући да то њих не интересује.
 

Без снажне војске не бисмо могли да постојимо као држава

Он је истакао да нема разлога за бригу, јер су наше снаге вишеструко снажније, од свих могућих изазивача.
 

“Данас сви разумеју зашто је важно да имамо снажну војску и зато ће бити много више улагања од онога што је планирано у буџету”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Војска Србије данас десетоструко, а могао би, како је навео, да каже и да је стоструко јача него пре десет година што показује колико се тада неодговорно односило према држави.
Одговарајући на питање да ли је набавка оружја и оруђа коју је најавио одговор на наоружавање Приштине или реализација претходних планова, Вучић је казао да Србија има своје планове, али и да добро разуме шта је то што се збива и не само када је реч о Приштини.
 
“Добро анализирате ситуацију у свету, анализирате ситуацију у региону, сагледавате све чињенице, добро видите како се крећу и политичке прилике, добро разумете интересе и чији су све интереси да Србија буде сломљена. У складу са тим доносите одлуке и наравно у складу са својим могућностима. Наше су могућности изузетно мале у односу на велесиле попут САД, Турске и многе друге које брину о албанским нелегалним и криминалним структурама”, рекао је Вучић.
Како је додао, Србија њима не може да се супротстави, ни у новцу, ни у оружју, али може да увек буде довољно снажна да то буде одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је угрози.
“И то је одговорно и то је озбиљно понашање”, рекао је Вучић.
Имао је и поруку за оне који тврде да не треба да се улаже у Војску него у нешто друго, рекавши да без војске Србија не би постојала.
 
“Позобали би је за три дана и то одлично знам, пошто нико у овој земљи силом прилика, силом посла који обављам, не зна међународне прилике као што их ја познајем, не познаје међународну ситуацију као што ја познајем и не познаје актере те ситуације као што их ја познајем. И знам колико је важно да наша војска снажи”, рекао је Вучић.
Вучић је најавио да ће 2024. бити година у којој ће се највише до сада улагати у војну опрему која би требало да стигне до краја 2026. године, као и да се припрема нови пакет финансијских средстава за ту намену.
 
“Ми припремамо сада нови пакет од још 150 милиона евра и још 400 милиона евра, за све ове године за додатно опремање и наоружавање Војске Србије и ова година ће бити најснажнија и највећа у погледу војне опреме и ово што сам рекао је мимо онога што је већ записано у буџету Републике Србије, где је предвиђено негде око 360 милиона евра за додатно наоружавање, па када све ово саберете ова година ће бити година у којој ћемо се најбрже и најснажније опремати”, рекао је Вучић.
Како је прецизирао, нова возила и опрема би требало да стигне до 2026. године.
“Свакако ће бити велике измене у нашим јединицама, идемо на нешто мање тактичке јединице, које ће имати много бољу координацију и то није само реч о лаким пешадијским јединицама, није реч само о специјалним јединицама, већ је реч и о нашим оклопно механизованим јединицама”, казао је Вучић.
 

На територији Србије појачано деловање различитих обавештајних служби

Вучић је изјавио је да је на територији Србије појачано присуство и деловање различитих обавештајних служби и свих других агенција из иностранства, јер Србија не жели да буде ничији послушник ни поданик.
На питање у вези са хапшењем држављанина Србије Д.Р. због сумње да шпијунирао албанску обавештајну службу, Вучић је рекао је он добио нешто шири извештај од оних који су се појавили у медијима и да БИА ради свој посао у том случају.
„На територији Србије појачано је присуство и деловање различитих обавештајних служби и свих других агенција из иностранства, из разумљивих разлога. Србија се не уклапа у калупе послушничке и поданичке, јер је слободна, слободарска и независна земља, коај доноси одуке и у складу са интересима својих грађана, а не са диктатима споља“, поручио је председник Србије.
 

ВБА важна за безбедност, прати и копнену зону безбедности

Вучић је током обиласка Дежурног оперативног центра Војнобезбедносне агенције оценио да је та агенција важна за безбедност и сигурност наше војске и да прати и све што се дешава у Копненој зони безбедности уз административну линију са КиМ.
Вучић је подсетио да се, са друге стране, Војнообавештајна агенција бави оним што се дешава споља и прикупља податке о томе шта се дешава у Украјини и Гази и другим местима, како бисмо могли да искуства применимо у свом одбрамбеном систему.
 
“Војнобезбедносна агенција се бави безбедношћу и сигурношћу наше војске и оним што се дешава у нашим касарнама и важно је да увек имате пуну контролу над оним што се збива”, нагласио је Вучић и истакао да Војнобезбедносна агенција сарађује и са свим другим службама безбедности.
Истакао је да се, такође, бави и безбедношћу наших војних објеката и припадника Војске Србије.
Представници Војнобезбедносне агенције су рекли Вучићу да Оперативни центар ради нон стоп, 24 сата, 365 дана у години и да се одатле контролише цела територија и прикупљају информације.
Заједно са Вучићем Дежурни оперативни центар ВБА обилазе и министар одбране Милош Вучевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Желимир Глишовић, као и представници ВБА.

Један коментар

  1. Јелена

    Србија треба да се наоружава, баш у смислу старе мудрости “Ако желиш мир, спремај се за рат” (si vis pacem pаra bellum). Али, има ли довољно обучених људи за све то наоружање? Генералштаб је схватио ту диспропорцију кад је предложио враћање обавезног војног рока. Е, али ту се испречила “потреба широке народне расправе”. , што ће бити дуготрајан и јалов посао.
    А Устав је јасан. У њему, никад није укинуто обавезно служење војног рока, можда само замрзнуто, деловањем незналица и издајника, који су и све друго – што се год могло – после 5. октобра 2000. године, упропастили накарадним и по државу у целини, погубним законима, декретима, уредбама…

    Држава само треба, ОДМАХ, да одмрзне замрзнуто и допусти да Војска уради остало: број , трајање, коштање… јер, ваљда, она уме најбоље (под условом да у њој није главни неки евроатлантиста типа Поноша) да процени све.

    Квака је у “ситници”: ДОПУСТИТИ. Знамо КО треба да допусти да свако ради свој посао на најбољи начин, а тај то – неће учинити, јер, на несрећу, једини у земљи је он који све зна, само њему се не жури… Тај исти који није допустио да се води било каква расправа о Бриселском споразуму… онај који никад неће тај Споразум прогласити ништавним, ни после циглих 10 година неизвршења само ЈЕДНЕ обавезе од стране Приштине (“све за НИШТА”); онај који је обезбедио несметано вршљање шиптарских шпијуна по Србији од 1.1.2024. године… Могло би се дуго набрајати…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *