Председник Вучић на приказу наоружања: Ако немате јаку војску, нећете имати ни државу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је састанку у Дому гарде на Топчидеру на коме су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину, након чега је обишао средства наоружања и војне опреме Војске Србије.

Обраћање након обиласка средстава наоружања и војне опреме

Први се обратио министар одбране Милош Вучевић.

– Позитивно су оцењени резултати Војске Србије у 2023. години. Очигледан је напредак. Задовољан сам са оним што су припадници Восјке Србије радили и извршили у 2023. години, честитам и начелнику Генералштаба, са напоменом да су циљеви још већи у 2024. години – рекао је Вучевић.

Одговарајући на питање о војном споразуму Приштине и Анкаре, Вучевић каже:

– То је наставакњихове сарадње. Нато Алијанса не сарађује институцијално са такозваним КБС. Поједине земље чланице су снажни контрибутори тог процеса. Ово није први корак који видимо на том пољу, забринути смо и пажљиво пратимо шта се дешава. Држава Србија ће имати адекватан одоговр, не само политички. За кога и за шта се наоружава тзв. косовска војска, де факто још једна албанска војска. Супротно војно-техничком споразуму и супротно резолуцији 1244. Сви се наоружавају у региону, па и Албанци на КиМ.

На питање о изборима у Сбрији, Вучевић је рекао да су за њега избори готови.

 
 

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је:

– Не чека се ниједна резолуција, избори у Србији су завршени, били су фер, демократски и транспарентни.  

Вучић на приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије

Вучић је обишао нове тенкове, као и ново возило Лазар 3.

Председнику је речено да су количине за Војску покривене досадашњим финансирањем, а Вучић је онда питао где су људи из Југоимпорта?

– Нек дођу одмах овде, цело руководство хоћу да видим. Доведите ми их исте секунде. Они су паметни па имају паметнија посла – рекао је Вучић.

 
 

Немој да им се одогоди да не буду у стању да нам испоруче оно што смо тражили. Ово им је последња опомена – рекао је Вучић.

Фото: Принтсцреен

Вучић је навое да Сви странци хоће да купе Лазара 3 од нас и да је то најсавременија верзија овог оклопног возила.

– Тенковска смо велесила регионална. Имали смо проблем са четвороточкашима, заостајали смо за регионом, али сада смо наручили 80 Лазара 3, и 112 Милоша – каже Вучић.

Фото: Принтсцреен

Додао је и да ће за предстојећи празник не само у Нишу него и у другим градовима Србије грађани моћи да виде где иду њихове паре, па додао да ћемо морати да убрзамо кад је реч о наоружавању, нашој индустрији, те попуњавању наших јединица иако имамо већи број војника него претходних година.

 
 

Вучићу је приказан систем за управљање минобацачком ватром, као и термовизисјки двоглед за осматрање.

– Можете ли да обучите још људи за то? – упитао је председник.

– Можемо ,само да се реализује у нашим центрима – одгооврио је војник.

– Много смо наручили Норе, Кипар је то купио и Азербејџан, то је хаубица 155 мм. Велика је потражња за том муницијом. За нас би то могла да буде једна од кључних предности, ако обезбедимо производњу и делове који су нам неопходни и све то убрзамо – рекао је Вучић.

Председник каже да Нора може да погађа прецизно на 35 км удаљености.

– Одавде погађате циљ недалеко од Младенвца, само да имате у виду колико смо напредовали – рекао је председник.

На питање “Новости” о новим улагањима у Војску, Вучић каже:

– Нама за две године долази преко 500 стотина оруђа из домаће индустрије. Улагаћемо у Мому, у Утву у све фабрике ћемо огроман новац да улажемо. И у техничко-ремонти завод у Чачк, Крагујевццу и свуда – каже Вучић.

Вучић је застао поред дигитализованог, модерног Огња.

Фото: Принтсцреен

– Ово је оно што на украјинском ратишпту доноси предност, то је модернизовани Огањ, вишецевни бацач ракета, он има 32 цеви и 32 ракете које испаљује, 32 + 32 значи 64, то је оно што народ назива тепих бомбе. То кад вас поклопи, ту трава више не расте, нема ништа живо – каже Вучић.

Председнику је приказана и модернизована хаубица 122мм. На питање да ли су задовољни, војник је рекао:

– Изузетно смо задовољни, значајно смо повећали домет и скратили време реаговања и пружања ватрене подршке. Увођењем новог упаљача, успешно ударамо по непријатељу у заклону. 122мм производи Слобода Чачак – рекао је војник.

– Ако немате довољно снажну војску, нећете имати ни земљу, ни државу. Онај ко то не разуме, не могу да му објасним. Ако погледате како се наоружавају око нас, ми у складу са тим морамо да оснажимо нашу одбрану, наш концепт тоталне одбране. Морамо бити потпуно спремни, морамо да снажимо и јачамо. У савраменом свету лудило се наставља се из дана у дан, и не знам кад ће то лудил ода стане, плашим се да ће да буде све лошије. Зато морамо да одвраћамо сваког потенцијалног агресора.

– Морају до првог маја да ми доставе предлоге, после тога ћу сести и видећемо да доносимо коначну одлуку. Ако она буде позитивна, ишла пред Народну скупштину Републике Србије – рекао је председник говорећи о војном року.

Вучић каже да овде нису приказани главни адути.

– То ћете видети на Дан државности 15. фебурара. Углавном у НИшу ћете то видети. Видећете и репелнт и ФК-3 и ХК-17 – каже председник.

Рекао је и да очекује до краја године 1.000 дронова убица, те разгледао фамилију дронова “комарац”.

Он наводи да не можемо да произведемо ни близу онолико оружја колик осње тражи.

– Не можемо једну десетину онога колико се тражи. Да вам покажем што сам добио захтев јутрос од председника две земље, ухватио сам се за главу. Пријатељске земље, за муницију. Не знам шта је ово, нисам то ниакда видео у свом животу. Таква је помама за оружјем, нико више ни не пита за цену. Свима је потребно као да живот целог света зависи од тога. Буквално планета гори, не можемо да произведемо. Немамо ни ми стопроцентну попуњеност муниције, зато сам издао наређење да се то одмах заврши – рекао је Вучић.

Говорећи о ронилачкој опреми, електроници, дроновима, Вучић је питао има ли напретка у опреми.

– Не смемо да каснимо ни дан, и за то сте одговорни ви. Нећу да чујем да каснимо, а да ја нисам добио информацију о томе – рекао је председник.

– Корнети су се показали на украјинском ратишту као једно од најмоћнијих оружја и “убица тенкова” – каже Вучић.

Завршен састанак у Дому гарде

Међу првима у Дом гарде стигли су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Милиош Вучевић, председник Републике Српске Милорад Додик, као и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Председник Вучић дочекан је уз почасни строј и поздрав Гарде.

На почетку свечаног дочека интонирана је химна “Боже правде”.

По завршетку састанка, Вучић ће присуствовати статичком приказу средстава наоружања и војне опреме Војске Србије.

Фото: З.Ј.Мачак

Фото: З.Ј.Мачак

Фото: З.Ј.Мачак

Фото: З.Ј.Мачак

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

(Вечерње новости)

Један коментар

  1. Јака војска без политички утицај

    Војска Србије треба да се наоружава и модернизује, наравно. На то обевезује компликована безбедносна ситуација у целом свету, посебно у нашем балканском подручју.

    Намеће се констатација да војска има само војну надлежност да брани државу од сполјног непријателја и делованје у хуманитарним акцијама, временским и катаклизмичним непогодама. Требало би да има и превентивну Политичку надлежност (самоорганизиванје Срба за опстанак плус државне мере) да се не иселјавају (да не наводим све на који начин) да заједно са државним органима решавају унутрашнје безбедносне проблеме (пример Косово и Метохија).
    СРПСКА ВОЈСКА у Титову савезну војску је била најјача. Какви су резултати по питанју КиМ – нула. Војска није имала политички надлежност да са угроженим Србима размотри превентивне безбедносне мере за опстанак. До Титове смрти, чак до 90-тих година нико није зауставио континуирано иселјаванје Срба са КиМ због сепаратистичког делованја (извесно иселјаванје православаца деловало и у МКД).
    СУП (милиција). Знамо да постоји за одржаванје реда и мира. Додје полицајац (православац милицајац) службено да обидје улицу, наврати код младјих жена, распуштеница на кафу – продје му дан. Он зна да се велики број православаца иселјава и населјава на други крај града где нема албанаца. Зашто ОН (полицајац) не наврати у правосавне куће да се упозна са православцима да се распита (у поверенју) како живе, какве проблеме имају и шта православцима смета у односима са шиптарима када се иселјавају, да чује од нас какво решенје ми видимо – да се не иселјавамо. Да то пренесе у базу, у меродавне институције да се тражи адекватно решенје. Да ме не издаје тамо шта сам (конструктивно) причао. Невезано, да наведем један пример: Поднео сам молбу СУП за малокалибарску пушку за рекреативни спорт и лов на јаребице. Два референта православца на шалтеру неће да приме молбу по службеној дужности. Инсистирао сам једва су примили. Три месеца нема одговор. Поднео сам жалбу: Како многи шиптари имају оружје. Моја породица поштена и ценјена, мој отац је две године ратовао у II с.р. и био ранјен, добио 3-4 медалје за учество у рату… нисам добио одговор: питали шиптара који има више врсте оружја за мишлјенје – шта ће ми пушка (шиптар ме на улици то питао). Да не наводим много друге драстичне примере!

    Није да се ми плашимо толико од шиптара него немамо, чини ми се никада, национално, верско и политичко јединство, препуштени сами себи, за разлику од шиптара.

    ВОЈСКА СРБИЈЕ данас се налази у врло сложеној и тешкој ситуацији да се убрзано наоружава да се брани од потенцијалног непријателја и агресора, у првом реду албанских сепаратиста са Косова и сполјних помагача. Прошли су многи возови како каже бивши координатор за КиМ Небојша Човић када је могло све то да се заустави, да се окрене у позитиван смер.

    А ЈА КАЖЕМ, да је војска Србије (тајно) имала ПРЕВЕНТИВНУ ПОЛИТИЧКУ НАДЛЕЖНОСТ – да заједно са државним институцијама и Српском Православном Црквом, још од 70-тих година, заједнички решавају “одбрану” српског народа од шиптарских сепаратиста – не би се отело и предало шиптарима Косово и Метохија! Друга пескма би се данас певала.
    ДАНАС се намеће логично питанје: Како је могуће да Војска Србије и СПЦ прихватају Бриселски споразум који има све статусне атрибуте Албанске државе? Зашто Србија 2013. није имала свој план-платформу, на столу, за решенје Косова, на пример Кипарски модел или модел два ентитета без право на војску Косова, него је прихватила наметнути Бриселски споразум да преда Косово (а лажу нас као “нормализација односа”?! Много сам одужио – хвала на разумеванју!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *