ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА: Велике и важне вести за нашу земљу – Од 1. марта слободно тржиште рада за Србију, Македонију и Албанију

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић налази се у Скопљу, где је присуствовао сусрету „Западни Балкан и ЕУ“ и састанку лидера о Плану раста за Западни Балкан у Скопљу.

Вучић се након панел-дискусије обратио српским медијима.

– Имали смо неколико ствари за које мислим да су важне. Наравно, увек буде неких непријатних детаља, али не желим о томе да говорим. Синоћ смо имали састанак о Отвореном Балкану, сада у два сата потписујемо протoкол.

– Од 1. марта би требало да ступи на снагу слободно тржиште рада за Србију, Северну Македонију и Албанију. То је за нас велика и важна вест, мислим да ће да допринесе стварању доброг пословног амбијента за нас и стране компаније и прављење тржишта радне снаге које није 6,7 милиона, већ са Албанијом и СМ се приближавамо на 11 милиона становника – каже председник.

– После синоћњег састанка с лидерима Западног Балкана имали смо сусрет са О’Брајаном и вечеру којој су присуствовали сви – и Курти и Рама, представник Албанаца из С. Македоније Аљи Ахмети…

– Морамо да се постарамо да стопа раста у Србији буде 3,6 одсто, 3,7 одсто или 3,8 одсто ове године.

Вучић је на конференцији за новинаре подсетио да су представници Светске банке и данас поновили оно што је он чуо у Давосу, а то је да ће ова година бити најлошија за свет што се тиче стопе раста у последњих 30 година.

– Једна од две најлошије уз ковид и прошлу годину. За нас није била тако лоша. Ми имамо већу стопу раста, значајно већу стопу раста него што је европски просек. Али морамо да убрзамо раст и као што сам рекао пре два дана, наш циљ увек мора да буде четири одсто… али морамо да се постарамо и да пробамо да буде 3,6 или 3,7 или 3,8 одсто, да уложимо све што можемо, да бисмо тај раст остварили – рекао је Вучић.

– Ми у овом тренутку имамо готово 4,5 милијарди, ликвиднији смо од многих земаља ЕУ, и немамо потребу за излазак на финансијска тржишта или задуживањем. Ниво јавног дуга је на нивоу од 52 посто, што је јако добро контролисано – каже он.

– Уколико ми до априла усвојимо легислативу, да парламент изабере владу најкасније до 15. марта, да пробамо до краја марта да изгласамо важне законе, како би ЕУ у априлу могла да донесе одређене одлуке. Прво распоређивање сума новца могло би бити у мају или почетком јуна, пре њихових избора 9. јуна.

– За нас су још важније зелене траке за наше камионе. Смањили бисмо оперативне трошкове и на томе ћемо да радимо. То је за нас суштинско питање, а не новац. Наше структуралне ствари су нам битније.

– Добро је што је једина тема била економија. Ова година је најлошија за свет у последњих 30 година у целом свету. Једна од две најлошије уз ковид годину. За нас није била тако лоша, имамо знатно већу стопу раста него што је европски просек. Наш циљ увек мора да буде 4 посто. Предвиђају нам раст 3,5, што је четири пута више од европског просека. То је за нас битно како бисмо завршили све пројекте које смо започели.

Одговарајући на питање о изборима, Вучић каже да је Србија суверена земља и, како каже, ово су били најчистији избори са најмање приговора, жалби.

– Нисам заинтересован да будем бабица и бебиситерка за оне који губе изборе 11 година. О унапређењу изборног процеса увек сам спреман да разговарам и то сагледам. Немојте да унижавате своју земљу, Србија је независна и суверена земља.

– Некима је сметао Отворени Балкан, због тога што они нису управљали воланом. Отворени Балкан је иницијатива људи са Балкана. Сами смо сели и договорили се, није нас неко поставио на сто и наредио како треба да изгледа. Увек ћемо бити у Берлинском процесу и саслушати сваку ствар.

– Надам се да ће влада бити формирана до 15. марта – каже он.

– Сада је та трка да стигнемо оно што смо замислили. За који дан полажемо шипове за Експо, припремни радови су урађени, трајали су 7-8 месеци. За 7-8 дана идемо на постављаење шипова – каже он.

Вучић каже да ће национални стадион бити један од три најлепша у Европи.

– Разговарао сам са О’Брајаном о покушају Приштине да укине динар, наставићемо  разговоре по том питању – наводи он.

– Од 2021. године десет важних договора кроз ЦЕФТУ није могло да прође. Десет одлука имате на усвајање, зато што једна чланица то блокира. Погодите која. Оно што је важно, што су Копман и О’Брајан рекли, да онај ко зауставља друге у наредном периоду, заустављаће у ствари себе – каже Вучић.

Вучић је, између осталог, одговорио на питање “Новости” о томе да ли је са другим лидерима из региона, који су присутни на сусрету у Скопљу, разговарао о Експу у Београду, и каква су њихова мишљења о томе.

– Причали смо синоћ, дуго је то трајало. Ми смо прво имали састанак овде, па смо онда ишли у винарију, дуго је то трајало, до 11 сати скоро. Разговарали смо о свему, неки од њих су већ гледали, то што смо говорили, а неки ће тек да погледају. Ови странци су све видели, њима је то посао, они су ажурни и марљиво раде свој посао. Ми имамо расправе где нам је извор раста. То није питање добрих жеља, као што је код нас у Србији неретко случај. То је као код нас, кад год ко штрајкује, ајмо да му помогнемо, а од кога да узмемо? А јесте ли сигурни да је то правилно? А јесте ли сигурни да нам то неће отворити Пандорину кутију на некој другој страни? Када идете улицом, па вас пита неко “ја немам довољно новца” – хоћете ли сваком моћи да дате ко вам тражи тај новац. Иако бисте желели да неком сиромаху помогнете, неком просјаку, којих, узгред буди речено, код нас има много мање него у било којој другој земљи Европске уније.

– Стопа ризика од сиромаштва је нижа код нас него у Италији и у многим другим земљама ЕУ. И то не по нашим мерилима и бројевима, већ по мерилима Светске банке и осталих релевантних институција. Мораћемо ту још много да урадимо, посебно за оне који имају најнижа примања и пензије, да бисмо тај ризик даље смањивали за још петину у наредне три године. Много ентузијазма и много енергије имамо, зато је важно да све ове политичке и регионалне проблеме решавамо на миру, да структурално реформишемо своју земљу колико год је то могуће. И у овоме ће бити проблема за нас.

Ја сам данас истакао један. Кажу да се одрекнемо субвенција за инвеститоре. До 2025-2026 – па ви кажете не можемо ни до 27, јер нам нисте рекли да ћемо тада да уђемо у Европску унију, јер наша је обавеза да се то деси док не уђемо у ЕУ. Већ су почели ти наши разговори око тога, борба је за све. Ако имате инвеститора који је дугорочно обезбедио и који ће вам бити ту 10, 20, 50 година, онда сте направили велики и добар резултат и паре вам се вишеструко враћају. Ми тога да се одрекнемо не можемо. Има ту и других ствари. Ту је и њихова борба против Кинеза.

Биће борба, али спремни смо за аргументацију, спремни смо за аргументацију. Али ми увек имамо у виду свој раст, своју земљу, и наравно повезивање – без повезивања нема ничега – не можете да правите пут од ливаде до ливаде, а да немате повезано даље на нови пут и на други пут на овој страни. То су ствари на којима морамо да радимо – рекао је председник на питање “Новости”.

 

Вучић је питао да му наведу једну сферу друштвеног живота у којој су данас лошији резултати.

Новинар Н1 је добацио – медији.

– Како медији кад имамо вас тако слободне? Ми нисмо никога тако слободног имали 2011. и 2012. Како 2012. није било слободних и храбрих, а гледајте како вас сад имамо – рекао је Вучић.

Кад странци кажу, онда сви све хоће, али до неког тренутка. А оно што смо урадили ми сами, срећан сам због тога.

Говорећи о сусрету са Рамом, Вучић каже да ће се чешће виђати.

– Немамо проблема у односима са Албанијом. Наша трговинска размена са њима расте. И све већи број наших људи иде у Албанију, они извозе све више ствари који су без високе обраде у нашу земљу, а ми негде друго извозимо производе више обраде.

– Европљани све што раде раде у дебелом договору са Американцима. Оно што сам чуо од Макрона у Давосу је први мали отклон од тога да би Европа могла сама бити геополитички играч – ставови о вештачкој интелигенцији и енергетици. За сада савезништво САД и ЕУ је недвосмисмислено и јасно.

(Вечерње Новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *