“ВИДИМО НАС” А ПОГЛЕДАЈМО ПАЛЕСТИНУ: Прослава почетка белгијског председавања ЕУ са неочекиваном поруком

Блазирано инклузивна прослава почетка белгијског преседавања Европском унијом у суботу у Мехелену на Великом тргу завршена је хапшењем десетак особа са палестинским обележјима, али и малом али значајном победом Европљана који на догађаје у Појасу Газе другачије гледају него њихове владе.

 Пропалестински активисти прекинули су на више од петнаест минута Перформанс “Видимо нас” који је требало да обележи и фламански део у белгијском председавања ЕУ.

Почело је када је уметница Хинд Ељадид, предвиђена да на сцени чита хаику поезију бившег председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, почела да говори пропалестински текст. Ељдид је казала да “ова Европа, која дозвољава да се дешава оно што се дешава у Гази, није вредна славља”, а затим је наглас изговорила неколико пропалестинских порука. За њом су то исто поновили и активисти у публици.

Уследио је прекид ТВ преноса док слике на друштвеним мрежама приказују гледаоце како машу палестинским заставама и скандирају поруке као што су “слободна Палестина” и “примирје сада”.

-Полиција је прво деловала као посредник и више пута смо тражили од пристуних да престану са својом акцијом и покажу поштовање према јавности која је дошла на забаву- објаснио је догађај за белгијске медије Дирк Ван де Санде, портпарол полицијске зоне.

-Један број њих се одазвао нашем захтеву и прекинуо протест,међутим, десет људи је истрајало. Изведени су из шатора и административно приведени- рекао је он.

Директан пренос на ТВ прекинут је на неколико минута, али је настављен са певачицом Лауром Тесоро. И она је на бину изнела палестинску заставу. На снимку се види како накратко маше њоме како би смирила масу. Након њеног наступа, пренос уживо је поново прекинут.

Градоначелник Мехелена Барт Сомерс је такође покушао да смири емоције обраћањем јавности:

-Живимо у слободном друштву, било да сте за или против, то је свачије право- рекао је он.

-Али људи који су овде да славе такође имају право на своју забаву-

Уследила је нова пауза од 30 минута, а када је на сцену изашао популарни извођач Барт Питерс уследило је ново одушевење људи који су успели да скрену пажњу на догађаје на Блиском истоку.

-Узели смо у обзир вашу поруку. Људи имају право да изразе своје мишљење. Поштовање, тачка је постављена- казао је Сомерс додавши : -Наравно да сам наиван јер сам само певач. Али надам се да ћемо једног дана успети. С миром, с љубављу и са светом.-

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *