ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ИЗ ДАВОСА

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Давоса где ће боравити до 19. јануара на Светском економском форуму.

– Желимо да успоставимо ближу сарадњу и са Мостаром.

– Надам се да одлазак Срба са КиМ није у интересу, не само Европе, него ни света. Треба да им се омогући да остану да живе у својим кућама, у складу са принципима који су потписани 2015. године, које смо потписали и у складу са новим планом за Заједницу српских општина. Ако неко и то хоће да сруши, онда шта Србима остаје?

– Хоћу људима да објасним прво ово: Људи мисле да нико не брине о њима када се појаве на нашем аеродрому и када дуго чекају да прођу пасошку контролу. Није то лако ни једноставно решити. Наш аеродром је један од лепших у Европи и он расте. Међутим, ту се створи уско грло и људи су нервозни посебно у летњим месецима. Разговарао сам с тим људима о свим детаљима, упознао их с проблемима. Верујем да ће са више бриге и пажње моћи да се обавља тај посао, разговарао сам са Кувајтским фондом.

– Наш народ мора да буде задовољан, ту морају да буду највиши стандарди у свету. Најнижа плата запосленог негде на Западу Србије би била 1.000 евра. Замислите како би то снажило и ојачало Србију. Да ли ћемо моћи било шта да се договоримо то је питање за будућност, али је важно да ми саслушамо њих и отворено разговарамо о свему да видимо да ли можемо то да испоручимо, могу ли наше реке и планине да буду чисте. То је посао који није ни данас ни сутра ни прекосутра, већ посао за следећу Владу.

– Разговарао сам са још бизнисмена из арапских земаља и да нам помогну и инвестирају у нашу земљу. Верујем да ту можемо да остваримо велике резултате. Свима представљам превео сам и на стране језике то што ћемо да урадимо до 2027. Рзаговарао сам и са Мицитакосом и очекујемо његову посету већ у фебруару, око Срететња. Разговарао сам са компанијама из Кине и Јапана, и нама стижу инвестиције из стих земаља – појаснио је председник.

Председник је коментарисао и данашње састанке, првенствено оним са Лајчаком.

– Није моје да говорим у име европксих ни америчких предтсавника, али разговараћу са свима јер верујем да ће сви разумети о чему је реч. Реч је о покушају укидања дијалога и  прогона Срба са КиМ, и то је суштина свега. Мислим да су свесни последица… – казао је Вучић.

Подсетимо, током боравка у швајцарском граду Давосу, председник Вучић има и низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, наведено је у саопштењу.

Годишњи састанак Светског економског форума (СЕФ) у Давосу почео је прекјуче и трајаће до 19. јануара, а на њему учествује више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера СЕФ, као и лидери цивилног друштва и стручњаци.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *