ПРЕДСЕДНИК ПРЕДСТАВИО ПЛАН “СРБИЈА 2027”: Вучић одлучан – Досањаћемо своје снове!

Председник Србије Александар Вучић, у Палати “Србија”, представио је план “Србија 2027 – скок у будућност”.

Обраћање председника

На почетку обраћања, председник је поручио да је ово за нас велики дан. Како је рекао на овом плану се дуго радило.

– План је свеобухаватан, амбициозан, рађен са много енергије, ентузијазма и љубави. Све што смо постигли је ишта у пороеђењу са оним што планирамо. Биће више људи који ће да говоре, и то је тим људи кои је радио на свему овоме са бројним струњацима, да то на најбои могуи начин организујемо и представимо – казао је председник.

Додао је и то како је ЕКСПО искориштен као повод да се Србија унапреди.

– Оно што је за нас важно, је инклузија. Оно што ћемо рећи вечерас се односи на све људе у Србији. Они који другачије политичке мисли, на све нације. Сви морају једнаако да учествују и да помогну. Суштина свих пројеката се слива у један а то је успешна Србија, односно “Скок у будућност 2027″… Видећете кроз пројекте мораћемо више да бринемо о онима који су најсиромашнији, или онима који нису имали довољно шанси у претходном периоду. Као друштво можемо да напредујемо само ако свима пружимо једанку шансу – казао је Вучић.

Предуслов за све је да се сачува мир, истакао је председник.

– Знам да ће сваку реч да злоупотребе, да је представе на другачији начин. Нћемо ником ништа да предамо и штитићемо свој устав. Али у оваквим условима и у овакој геополитичкој ситуаицији, важно је да сачувамо мир. Србија вечерас мора да пошаље јасну поруку, да ће да настави свој европски пут, да га убрза, чувајући своју слободу и независнот – појаснио је Вучић.

– Укупна вредност свега што смо створили 2023. била је 33 милијарде, а на крају 2027. бруто домаћи пеоизвод ће бити већи од 92 милијарде. Могли би да дођемо и до 100 милијарди уз повољније геополитичке услове. Све што су генерације стварале и што је је направљено као врста наслеђа, ми ћемо за 4 године бити у стању да ан годишњем нивоу створимо 3 пута већу вредност него што смо могли тада. То није забележено у историји Србије… Ми 30. имамо велики састанак у војсци и у фебруару ћемо представити шта је то што ћемо учинити за војску и друге органе безбедности. У наредне три и по године планирамо да за ове пројекте уложимо укупно 17,8 милијарди евра на наивоу годишњег буџета са свим потребама Републике Србије – истиче Вучић.

Како каже при томе авни дуг у ни једном моменту не сме прећи 60%, те да дефицит не пређе 3%.

– Просечна плата је пре 12 била 330 евра, у децембру ове године очекујемо 958 евра. У овом моменту је 836 евра на нивоу Србије. 2025 први пут ће прећи 1000 евра, биће 1056 на нивоу Србије. Наш је циљ да достигнемо просечну плату у децембру 2027. за Србију 1400 евра. Планирана стопа раста је 3,5% а наредне три ипо године још 4%, али ми ћемо да се постарамо да повећамо стопу раста да повећамо животни стандар грађанима. До сада смо показали да тиме умемо да управљамо. Позива и приватни сектор да нам помогне – каже Вучић.

Како каже председник све што се ради, ради се због младих, те им се овом приликом захвалио, посебно онима који своју будућност виде у Србији, али и онима који планирају да се врате.

Председник је причао и о пензијама.

– Што се пензионера тиче, просечна пензија ове године је била 391 евро, а до краја 2027. године, очекујемо да ће пензија бити 650 евра. То ће бити квантни скок, скок у будућност, за наше пензионере – истиче он.

Како је рекао постоји могућност да се минималац повећа на 800 евра, али би то донело многе проблеме са инвеститорима, али озбиљне земље као што је Србија то себи не сме да допусти.

– Има и оних који испод стола дају коверте, али то је на пореским органима да се против тога боре. 

– Незапосленост ће бити веома тешко држати на нивоу између 7-9%. Најважнија тема је вештачка интелигенција. Она ће нам кроз неких пар година донети и лек против рака, питање је само сарадње Америке и Кине. То ће значити за земље које нису припремљене огромна окупљања. На страну последице по енергетику, на то смо апсолутно неприпремљени – појаснио је Вучић те додао да је пре 12 година незапослент била 25%, а данас је свега 9%.

До краја 2027, циљ је да се стопа фертилитета подигне на 1.75%.

– За прворођенчад ћемо од сада одмах добити 500 хиљада динара, за друго 600 хиљада одмах од државе. То је огромна разлика.. за треће и четврто дете су већ озбиљније мере. Направићемо посебне награде за мајке. За такве родитеље као што је породица Филић обезбедићемо посебне награде да знају да су понос нашег друштва. То су они који размишљају о будућности наше државе. На томе морамо да радимо да би Србија постојала. Све што радимо нам не вреди ако немамо деце. Ове мере крећу од априла или маја – каже Вучић.

Председник је потом причао и о сиромаштву.

– Са 26,7% спустили смо на 20%, а до 2027. желимо на 16% чиме бисмо били испред многих земаља ЕУ – појаснио је Вучић.

Прва тачка

Брига о људима, има укупно 6 тачака.

– Ммного смо новца уложили у здравље и здравство. Никада ме ништа није болело као чувена реченица, која ме највише боли је “е ово нема нигде осим у Србији”… Па смо тако лагали да се код нас не чисти снег, а чисти се десетоструко више и брже него на пример у САД. Од те баналне ситнице која говори о нашем менталитету. До тога “у каквој земљи живимо где се деца лече смс порукама”.У свету постоји само неколико земаља који бесплатно лече децу. Од средине ове године неће моћи да пронађете да код нас нема иновативног лека или лека за ретке болести, а да га негде другде има. Код нас лек за болест деце лептира, има само у Америци, Немачкој, Француској и Србији… Видео сам ту малог Матију и верујем да ће сва деца да буду здрава у весела а подршка државе ће бити већа. У наредне три године да повећамо буџете за ретке болести, иновативне лекове, више од 200 милиона евра, наравно постепено – појаснио је председник.

Додаје да како Србија буде расла, трудиће се да за сваког човека и дете обезбеди боље лекове.

– Нема веће бриге од бриге за децу и старе. Донели смо одлуку да сва породилишта у наредне 4 године реконструишемо. Најпре Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, наша 4 највећа града, али то ћемо да урадимо и у договору са председником Републике Српске да то урадимо и за Бањалуку – најавио је председник.- Ако говоримо народу да желимо да имамо више деце, а нисмо у стању да уредимо породилишта онда смо лицемери – казао је Вучић, те додао да ће се трудити да реконтруишу сва породилишта у Србији.

Друга тачка

Наука, технологија и вештачка интелигенција.

О овој тачки говориле су Ана Бранбић и Јелена Беговић.

– Ово су ствари које фундаментално мењају Србију. 2027, ЕКСПО специјализована светска изложба у Србији. Цео свет гледа у Србију и како је та једна земља победила Америку, Аргентину, Тајланд и Шпанију… Ми представљамо Србију у којој млади желе да остану. У којој неки други људи који су раније отишли у инострантсво се враћају у Србију.

– Вероавли смо у људе и то нам се вратило. Ове године наш извоз је 3 и 3,5 милијарди евра. Ми практично данас један месец произведемо и извеземо оно што смо пре за целу годину. Оно што ћемо урадити до 2027. је квантни скок. Предвиђамо да ће бити 10 милијарди евра. То значи да ће бити запослено 140 хиљада људи. У овом сектору је 2012. радило око 50 хиљада људи… Имамо план и јасну визију, Два фокуса – био технологија и вештачка инетлигенција – казала је Брнабић.

Беговић је истакла да се сав овај успех није догодио случајно већ залагњем Србије.

– Ово је највећа појединчно улагање у науку и младе у Србији. 450 милиона евра ће бити уложено у изграду БИО4 кампуса. Ту ће радити најбољи истраживачи, професрои, студенти али и наше компаније. Радиће на побољшању живота грађана односно боље здравтсво, модерне терапије, ефикасна пољопривреда, квалитетнија храна и свеукупнобољи квалитет. Такође то ће спречити одлазак младих али и повратак свих и долазак странаца у Србију – казала је Беогивић.

Премијерка је потом говорила о вештачкој интелигенцији.

По анализама ММФа Србија је спремна за овакве промене, истакла је Брнабић.

– 2021. основали смо научни институт за развој вештачке интелигенције, међу њима је највише оних који су се вратили на позив своје државе, јер су видели да се Србија мења и има јасан пут за будућност. Такође 2021. смо купили и суперкмпјутер. Он обрађује велику количину података из њих изводи закључке те предлаже решења – појаснила је Брнабић, те казала како је суперкомјутер доступан свим јавним компанијама на бесплатно коришћење.

Србија је једна од 11 земаља, која је увела основе вештачке интелигенције у образовни програм, те земља која је део глобалног партнертва за вештачку интелигенцију, истакла је премијерка.

– Ми смо спремни, али морамо да радимо више и брже. Зато ћемо у нареднм периоду до 2027. уложили око 70 милиона евра. Додатних 30 милиона иде за нови суперкомпјутер – каже Брнабић.

Премијерка је истакла да ће додатно 100 и 150 милиона ићи за нове научно-технолошке паркове, између осталог у Нишу, Крушевцу, Чачку, Крагујевцу, али и проширења оног у Београду и Новог Саду.

– Ложионица, један пилот пројекат, који показује важне ствари. Које земље ће бити победничке у 21. веку? Сви који су паметни и визионари ће уложити у суперкопјутер,у ИТ, ера је дигитализације и аутоматизације. Победници ће бити само они који су најиноватинвији и најмаштовитији. Они који могу да створе додатну вредност. Дакле имаћемо улагање у културу, јер је стваралаштво негде на граници природних, друштвених наука и културе. Имаћемо доатне факултете за уметност… – казала је премијерка.Габријела Грујић из Министарства просвете је истакла важност дуалног образовања.

– Привлачићемо стране инвеститоре у додатне тренинг центре, а пример тога је ваздухопловна академија. То је нова вредност Србије, то је разлика коју правимо. Ту ће се борити наши пилоти и техничари да остваре нову вредност у нашој земљи. Имаћемо ербасове симулаторе, нове авионе, реконструисану писту – рекла је Грујићева.

– 2027. Србија, земља будућности, казала је за крај премијерка.

Трећа тачка

Потом се поново обратио председник Вучић, који је на почетку излагања објаснио зашто се “свађа” са премијерком око Факултета уметности.

– Постоји једно питање које у Влади неретко поставља само Синиша Мали. Сва министарства троше паре, а све што зарадимо слива се у само једно министарство. Ја бих волео да неко уштеди паре. И када поставимо питање рецимо Факултета музичких уметности, питање је можемо ли то да издржимо и да платимо. Можемо наравно, зато што имамо вишак – рекао је он.

Председник је представио ОШ Светозар Марковић у Сјеници, која има базен, и на коју је потрошено 15 милиона евра.

– Погледајте на слајдовима како изгледају друге обновљене школе, од Новог Пазара, Дољевца, Раче…

Председник је најавио нова 23 вртића и 67 школа широм Србије.

– Све креће да се гради и то је једно од најважнијих улагања за децу. Реконструкција омладинских цетара је у плану. Свакоме ће бити доступно и сви ће имати могућност да пита зашто нешто касни. Ви ћете бити заинтересовани, па ћете питати зашто неко не ради свој посао. Оно што је важно везано је за друмску инфраструктуру. Од 2012. до данас је урађено 468 километара, сада већ радимо огроман део, и имамо још 427 километара у плану.. Погледајте којом брзином се Србија развија – појашњава Вучић.

Председник је потом говорио о пројектима који треба да буду готови у скоријој будућности.

Додао је и то да ће многи ауто-путеви и брзе саобраћајнице бити готови.

– А од 1945. до 2012. године је изграђено готово дупло мање. Остало нам је од Кошева до Прељине, деоницу, биће готова до 2025. године. Следећи је Паковраће-Пожега, остало нам је 19,5 км, и то ће бити готово до октобра ове године. Деоница Сремска Рача-Кузмин у дужини од 19 км, са мостом у Сремској Рачи, бити завршена до краја 2025. године. Фрушкогорски коридор, укупно 47,5 км, биће урађен до јуна 2026. године – рекао је он.

У овом тренутку се граде три велика моста преко Дунава, то се никада у историји није догодило у нашој земљи, истакао је председник.

– Потом имамо деоницу Шабац-Лозница, биће завршена ускоро, затим Дунавски коридор, деоница Пожаревац-Голубац, то је 68 километара, то завршавамо цело до 2026. године! Обилазница око Новог Сада биће урађена за две и по године. Београд-Зрењанин-Нови Сад ту ће бити много мука. Много пре Експа ћемо ипак завршити, коначно ћемо бити добро спојени и са Ковачицом, и Идвор и Опово. То ће много значити за сва ова места – истакао је Вучић.

Осмех Србије од 168 км биће урађен до 2026. године, а потом је говорио о ауто-путу Вожд Карађорђе.

– Радимо од Чибутковице до Орашцу, деоница од 41 км. Циљ нам је да спојимо Лазаревац и лазаревачка места, да спојимо брзом саобраћајницом са Аранђеловцем. И Младеновац ће добити много бржи излаз за Београд.

Мимо буџета, уложиће се 1,1 милијарда евра за додатна улагања у локалне и регионалне путеве, најавио је Вучић.

Када је у питању железничка инфраструктура, све се ново гради.

– Планирано је преко 2000 км у наредон периоду… До краја ове године ће се из центра београда за сат и 12/13 минута стизати у центар Суботице – најавио је председник.

Председник је поменуо и да постоји више тендера који се раде, те подсетио да ће се ускоро до Ниша возом из Београда стизати за сат и 45 минута.

Вучић је рекао и да је у Војводини много застарелих пруга које ће морати да буду реконструисане, и да ће много бити улагано и у водни саобраћај.

– За годину дана верујем ћемо завршити редовну линију од Апатина, и желимо да укључимо приватнике, сматрам да и они морају да се укључе у све то! Као држава, ми ћемо проширити капацитете лука Богојево, Прахово, Сремска Митровица. Овде имате и карту пројекта Заплови Србијом, ту видите марине, међународна пристаништа, за домаћи каналски саобраћај, то је све наш посао, морамо урадити пре ЕКСПА – каже он.

Вучић је најавио да ће се градити многе марине и пристаништа, јер како каже “Дунав је наше море”. Такође што се тиче аеродрома наставиће да се гради и у тој области, да се проширују капацитети јер имамо највећи аеродром у региону.

– Оно што кажемо да ћемо да изградимо то ћемо и да урадимо – каже Вучић.

Председник је говорио и о реконструкцији мноштва здравствених објеката.

– Неће постојати ни једна општина која неће имати дигитални мамограф. Желимо да заштитимо здравље наших мајки, бака, сестри. То није прескупо. Свуда мора да постоји магнетна резонанца. То ћемо под хитно да радимо до марта 2025 – казао је председник.

Вучић каже да ће бити рађено на меморијалним центрима и музејима.

– Музеј Николе Тесле ће бити једно од најбољих места у које ће људи моћи да дођу, и мислим да нико други у свету неће то имати на такав начин. Адаптација Железничке станице затим, која ће бити Историјски музеј. Одмах поред је зграда Поште, којој враћамо стару дивну фасаду, и ту ће бити дечији музеј. Изградња нове сцене НП у Нишу, потпуна обнова старог језгра Сремских Карловаца… Музеј стакларства у Параћину, то је само део пројеката из сфере културе – казао је председник.

Он додаје да у спорт улажемо много, и да му је понекад жао и да мисли да претерујемо.

– Ипак толико поноса доносе нашој земљи, да ћемо наставити да улажемо. Овако ће изгледати стадион Чика Дача у Крагујевцу, потпуно ће променити изглед Шумарица. Затим Национални одбојкашки центар, то завршавамо у мају 2025. Затим спорста дворана СД Раднички – казао је Вучић.

Тачка четири

Председник је најавио да ће у наредном периоду следити отварање нових фабрика, и да ће то допринети индустрализацији земље.

– Осим што имамо најнижи стопу незапослености, имамо највишу стопу запослености. Оно на чему смо инсистирали у пољопривреди је помоћ сточарима и за њих ће најбрже расти субвенције и за млеко и млечне производе – каже Вучић.

Додаје да је битно да се улаже у наводњавање.

– Што се енергетике тиче, ту нас чекају огромни пројекти. Бистрица је спас за нас, и ако њу не изградимо нећемо имати струје. Биће нам лакше… – појаснио је Вучић.

Први енергетски објекат отварамо за месец или два, а реч је о Костолац Б3.

– Затим имамо велике пројекте изграње самобалансираних соларних електрана. Улагаћемо у енергију више него икада. Нафтовод Србија-Мађарска мора бити урађен до Експа – каже председник.

Истиче да ћемо наставити убрзано да радимо и на енергетској санацији зграда, како је то урађено у Прагу и Братислави.

– Што се рударства тиче, рекли су да смо ово заказали како бих ја рекао да ћемо копати литијум. Ту одлуку може да донесе само Влада, ја сам своје мишљење одавно рекао. Сматрам да не треба да подилазимо незналицама, већ да гледамо како да се развијамо. Када би Лозница имала 100 милиона већи буџет, могли би да бацају паре по улици. Нека људи размисле, и нека Влада размисли – казао је председник.

Председник је напоменуо да Србија има многе руднике “злата” те да је потребно да се уди у тој области више ангажују.

– Имамо такве резерве, и можемо огроман развој Србије на томе да заснивамо – каже Вучић.

Говорећи о екологији, каже да морамо изградити 1.108 км канализационе мере, и да није задовољан досадашњим радом на том питању.

– То мора да иде много брже! То није питање пара, већ немамо капацитете. За одржавање фабрика за пречишћавање отпадних вода, морали бисмо странце да ангажујемо. И што се тиче побољшања квалитета ваздуха, ми радимо пластичне цеви за гас, што ће смањити загађење од угља и дрвета – истакао је Вучић.

Тачка пет

Министар Мали о ЕКСПУ

Министар Мали је рекао да су сви наведени пројекти потенцијални извор раста, и то све до 2027. године, управо због тога што ће те године Србија и Београд бити центар света.

– На 25 хектара ће се протирати изложбени простор. Скоро 3 милиона посетилаца очекујемо у земљи. Највећи развојни пројекат за нашу земљу – поручио је Мали.

Министар Мали је додао да су у јулу месецу почели припремни радови на инфраструктури, да се граде нове петље, километри булевара и путева.

– 1. децембра 2026. године ми морамо да предамо кључеве. Конректно, градимћемо сајамски комплекс, затим резиденцијални комплекс са 1.500 станова, акватик центар и Национални стадион – рекао је Мали.

Он каже да очекујемо три милиона посетилаца у Србији, и да ће Национални стадион бити право ремек дело.

– Имаће чак 52.000 седишта, радимо га по свим стандардима УЕФА. Биће готов до краја 2026. године. Градимо и 1.500 станова, а после Експа видећемо да ли ћемо их продавати или ћемо понудити одређеним категоријама. Градимо и Акватик центар, нови центар водених спортова. И коначно повезујемо центар града, Прокоп, преко Земун Поља са Експом, и настављамо даље до Обреновца. То је неких 18 км пруге – каже министар.

2 коментара

  1. Јелена

    У суштини, свака градња је добродошла, јер значи напредак. Али:
    Назвати представљене планове који треба да се остваре за свега две године – сновима, бојим се да и јесу само – ПУСТИ СНОВИ. Србија није нека моћна земља чије богатство може да поднесе све, а без енормног задуживања.
    Шта све неће бити изграђено до 2027. године: школе, вртићи, домови здравља, мостови путеви, брзе пруге, научни паркови, нафтоводи, канализационе мреже, фабрике…реконструисани клинички центри, бање. Овако обимни планови личе на КРИТИКУ сопствених постигнућа досад! Е, али за две године, брајко…!

    Политичка клима нам уопште не иде на руку, или простије речено: моћници неће допустити да се Србија развија, онемогућиће нас, овако или онако. А и ко зна шта још може бити…

    Председник, пун оптимизма, има МЕГАЛОМАНСКЕ планове, ни изблиза оствариве, као да је рачуницу о могућностима извео, без ичије помоћи, сам министар финансија. Експо, најмегаломанскији пројект, неће унапредити Србију! Само ће је дубље укопати у дуг, а ни двадесети део уложеног неће вратити.

    Председник је, очито, хтео да нас усхити, али ми његово усхићење, бојим се, не делимо.
    Хтео је да нас омађија “големом” платом од 1000 евра за две године, као и сличном “огромном” пензијом -недовољно огромном да бисмо били очарани обећањем (ако, за две године, догурамо и са овим што сада имамо; јер иду црна времена).

    Лепо: свака болница имаће магнетну резонанцу и мамограф. Да ли ће то унапрдити наше здравство? јер није све у апаратима; где су лекари и медицинско особље?

    Да скратим: све ће бити дивно у 2027. години… само што – НЕЋЕ!

    Окрзну мало причу о РиоТинту, као – о томе ће одлуку донети нова влада – не он. Стварно? Као да не знамо да ће бити само онако како он буде рекао. Зар та прича није , поодавно, скинута с дневног реда? ЛАГАО нас је, значи?

    Пољопривреду је једва поменуо…

    Наши “дивни пензионери”, ММФ, “наше баке”, посао и услови за стручњаке, вештачка интелигенција, инвеститори – нисам у стању више да слушам… а тек Давос, пардон, Ђавос…

    Да се разумемо: волела би кад би све могло баш овако да се оствари, али, као што сам рече: САЊАМО СНОВЕ. Живи били па видели.

  2. Haos na aerodromu, blam, sramota. Kradja licnih podataka gradjana u EPSu i objavljivanje na dark netu, lazni stanari , nestrucan kadar… Nije li ova nesposobna vlast dokazala da ne ume da upravlja najvaznijim resursima i da je vreme da ode!? Pustite grandiozne planove, resavajte ludilo u epsu, dugovanja, kradje, pustajte avione da polete! Nece sestric sa kupljenom diplomom i kumina kuma da zastite licne podatke gradjana, sprece blamazu na aerodromu i izlece coveka, prekvalifikovane pedikirke! Samo jos da Sudanac sedne u bus!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *