НОВИ ПОРАЗ КУРТИЈА: Поништена одлука лажне владе о експропријацији земљишта на северу Косова

На овај начин је суд, одлуком која је донета 18. децембра, заправо потврдио да су ове експропријације биле нелегалне и у супротности са законом, а базе изграђене на тим површинама без правног основа, на шта власници и јавност на северу Косова  указују већ месецима.

Наиме, Суд у Приштини поступајући према тужбеном захтеву Миљана Ј. и Јордана Ј. који су се овом суду обратили 21. јуна у поступку против владе у Приштини, са захтевом да се поништи одлука 09/142 о експропријацији донета 10. маја 2023. године, у којем су навели да је део њиховог земљишта у насељу Газиводе (катастарска зона Вељи Брег) у општини Зубин Поток обухваћен одлуком о нелегалној експропријацији.

Тзв. Влада у Приштини је 10. маја 2023. године ретроактивно донела одлуку о експропријацији земље српских домаћина, којом је заправо желела да оправда већ изграђене нелегалне полицијске базе на северу Косова.

– Одобрава се експропријација за јавни интерес непокретности које су неопходне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, у катастарским зонама Бистрица, Шаљска Бистрица, Дрен, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић, и катастарске зоне Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток према табелама описаним релевантним катастарским евиденцијама… – гласи одлука тзв. Владе у Приштини која је овом пресудом суда оспорена. 

Суд је уважио све аргументе подносица тужбе да је прелиминарна одлука неоснована, да је противна тзв. косовском Закону о експропријацији, и да у оспореној одлуци нема никаквог образложења зашто се земљиште експроприше и да су базе изграђене на приватном земљисту и пре него што је поступак експропријације почео, као и да су поменутом одлуком Приштине прекршена и начела заштите права имовине.

– Поништава се прелиминарна одлука тужене (тзв.) Владе Републике Косово број 09/142 од дана 10. 05. 2023. а предмет се враћа туженој страни на поново разматрање и одлучивање – наводи се у решењу Суда. 

Суд наглашава да “(тзв.) Влада Републике Косово није успела да у прелиминарној одлуци образложи постизање јавног циља, у случају одобравања експропријације непокретности за јавни интерес”, а потом се додаје да “тужени (тзв. Влада Косова) није доставио доказе да је одржао јавну расправу у општини Зубин Поток где се налазе имања подносиоца тужбе”.

Додатно, суд је пресудио да “тужени није јасно образложио и аргументовао зашто је у конкретном случају потребно извршити експропријацију непокретности подносиоца тужбе, није разјаснио чињенице за власнике имовине за које је издата прелиминарна одлука за експропријацију, за шта ће се конкретно експропријација и како ће се извршити законска јавна сврха у случају експропријације”.

Такође, суд је оценио да је потвређено право на имовину које је заштићено Протоколом 1. Конвенције за заштиту основних људских права и слобода али и највишим правним актом КиМ.

(Вечерње новости)

Један коментар

  1. Јелена

    Ово није никакав пораз Куртија! Посебно никакав “НОВИ” пораз (где су ти “порази”?) Ово је тек мали застој и уливање мале наде да ће нова пресуда бити у корист Срба, што би било нормално и праведно, и као мелем на рану. Сви знамо како ће се то завршити, и то ће бити ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА КУРТИЈА, (после оне од 1. јануара 2024.) какв пораз!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *