Надвожњак на km102+309 пруге Београд – Будимпешта пуштен у саобраћај

Дана 12. јануара званично је завршен и пуштен у саобраћај надвожњак на Км102+309 пруге Београд – Будимпешта, који је изградио Конзорцијум компанија China Railway International Company и China Communications Construction Company.

Надвожњак на км102+309 пруге налази се у Змајеву, у Србији, и нови је надвожњак изграђен на десној страни пруге Београд – Будимпешта на стационажи км102+309,98. Мост је двосмерни саобраћајни челично-бетонски надвожњак укупне ширине од 11,15 метара и дужине од 256,20 метара, са укупно 13 распона. Траса моста је у криви у облику латиничног слова S. Након пуштања надвожњака у саобраћај, укида се постојећи путни прелаз и отвара се државни пут број 112, што ће локалном становништву знатно олакшати путовање и побољшати брзину и повезаност железнице и путне саобраћајнице. Такође ће у великој мери убрзати напредак изградње брзе пруге Београд – Будимпешта и ударити чврсте темеље правовременој изградњи брзе пруге Београд – Будимпешта.

 Пруга Београд – Будимпешта почиње од Будимпеште, главног града Мађарске, на северу, а завршава се у Београду, главном граду Србије, на југу, дуга је 341,7 километара, од чега је српска деоница дуга 183,1 километар, са пројектованом брзином од 200 километара на сат. То је значајан пројекат иницијативе „Појас и пут” коју су заједнички изградиле Кина и земље Централне и Источне Европе. Ово је уједно и први пројекат повезивања технологије и опреме Кинеских железница са ЕУ техничким спецификацијама интероперабилности. Након што цела железничка пруга буде завршена и пуштена у саобраћај, време путовања између главних градова Мађарске и Србије биће скраћено са 8 на 3 сата. Истовремено, од великог је значаја за убрзање регионалног економског и друштвеног развоја, да се да нови замах, ојача повезаност северног и јужног дела у Централној и Источној Европи и подстакне економски развој у областима дуж железничке пруге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *