Међународни суд правде: Израел да предузме све могуће мере како би спречио геноцид у Гази

 

Суд је утврдио да је хуманитарна ситуација у Појасу Газе таква да захтева доношење хитних мера како би се заштитила права Палестинаца

Међународни суд правде (МСП) у Хагу одлучио је да Израел мора да предузме све могуће мере како би спречио геноцид у Гази, укључујући убијање припадника Палестинског народа и наношење штете Палестинцима.

Суд је одлучио да Израел мора да учини све што је у његовој надлежности како би спречио и казнио јавно подстицање уништења Палестинаца као групе, као и да мора да обезбеди доток хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Израел ће морати и да достави извештај о предузетим мерама за месец дана, а председница МСП Џејн Доногу је рекла да пресуда ствара правне обавезе за ту државу.

Међународни суд правде, ипак, није експлицитно позвао Израел да обустави своје војне акције у Појасу Газе, нити је позвао на успостављање примирја.

МСП је позвао и на ослобађање свих талаца које је Хамас киднаповао током напада на Израел 7. октобра.

Суд је утврдио да је хуманитарна ситуација у Појасу Газе захтева доношење хитних мера како би се заштитила права Палестинаца пре коначне пресуде, која би могла бити донета тек за неколико година.

Суд је претходно објавио да има јурисдикцију да донесе одлуке о ванредним мерама у судском спору који је покренула Јужна Африка, као и да та земља има право да подесе тужбу против Израела.

Доногу је рекла да неке од оптужби против Израела потпадају под одредбе Конвенције о геноциду, као и да Палестинци представљају групу која је заштићена под том Конвенцијом.

Суд је утврдио да су акције Израела након напада Хамаса од 7. октобра изазвале значајно уништење на простору Појаса Газе, цитирајући изјаве званичника УН и Светске здравствене организације, који су јавно говорили о хуманитарној кризи у тој енклави и тешким условима у којима живе њени становници.

Џејн Доногу је нагласила да су поједини израелски званичници давали проблематичне изјаве, укључујући израелског министра одбране Јоава Галанта који је наредио “потпуну опсаду” града Газе, као и његову најаву да ће “елиминисати све” и да се Израел бори против “људских животиња”.

Она је цитирала и председника Израела Исака Херцога који је рекао да одговорност за напад на његову земљу сноси “цела нација”, као и изјаве некадашњег министра енергетике и актуелног министра спољних послова Израела Каца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *