Иран одбацује одговорност за смрт америчких војника у Јордану

Техеран није учествовао у нападу дроном на америчку базу у Јордану у којем су погинула три војника, а више од 30 рањено, изјавио је у понедељак портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани.

Исламски отпор у Ираку – кровна група исламистичких шиитских милиција – преузела је одговорност за напад на војну базу познату као “Торањ 22”, недалеко од границе са јорданско-сиријском границом.

САД: Убијена три америчка војника у Јордану, рањено више од 30; Аман: Напад се догодио у Сирији
 

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да су напад извеле “радикалне милитантне групе које подржава Иран”, док су многи амерички политичари директно окривили Техеран. Британски министар спољних послова Дејвид Камерон је слично указао на Исламску Републику, позивајући на “деескалацију у региону”.

“Као што смо јасно раније рекли, групе отпора у региону одговарају на ратне злочине и геноцид“, рекао је Канани. “Они не примају наређења од Исламске Републике Иран. Ове групе одлучују и делују на основу сопствених принципа и приоритета, као и интереса своје земље и народа”.

Бајден је обећао одговор на смрт Американаца. “Ми ћемо све одговорне позвати на одговорност у време и на начин који одаберемо”, рекао је он у саопштењу.

Напад у Јордану се догодио када су шиитске групе подржале Палестинце и затражиле од Израела прекине уништавање Појаса Газе. Хезболах у Либану је више пута испаљивао ракете и минобацачке гранате на Израел, док су јеменски Хути лансирали пројектиле и беспилотне летелице на трговачке бродове који су пловили кроз Црвено море.

САД и Велика Британија почеле су да изводе ударе на мете Хута у Јемену 12. јануара, наводећи потребу да се заштите међународни бродови. У среду су америчке снаге извеле ваздушне нападе на три локације у западном Ираку повезане са групом Катаиб Хезболах, која је преузела одговорност за нападе на америчка војна места у Ираку и Сирији.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *