Венецуела осудила долазак британског ратног брода у Гвајану: “Непријатељска провокација и директна претња миру”

Влада Венецуеле осудила je долазак британског ратног брода у Гвајану јер је то чин “непријатељске провокације” и “директне претње миру”.

Венецуела такође сматра да је овај чин кршење споразума потписаног 14. децембра између председника Венецуеле Николаса Мадура и његовог гвајанског колеге Ирфана Алија на Светом Винсенту и Гренадинима, где су се обавезали да неће употребити војну силу у решавању спора, преноси шпански ЕФЕ.

Из тог разлога Венецуела, која задржава право на све акције за “одбрану поморског и територијалног интегритета домовине”, затражила је од Гвајане “да предузме хитне мере за уклањање брода ХМС Трент и да се суздржи од наставка укључивања војних сила у спор”, наводе званичници те земље.

 

Долазак ратног брода британске морнарице ХМС Трент на обалу Гвајане није само кршење недавно потписаног споразума, већ је и непријатељски чин против Латиноамеричке Прокламације и Кариба као зоне мира, коју је усвојио ЦЕЛАЦ, на Куби, 2014.

 

Ова одлука британске морнарице донета је након што је Венецуела покренула процес остваривања својих права на спорном делу територије Гвајане, који је богат нафтом и минералима.

Британско присуство на Малвинама или у близини Карипског мора је колонијални чин који се мора одбацити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *