У СУСРЕТ 21. БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ИГРЕ: Једна од најзначајнијих културних манифестација уз подршку НИС-а

 

У Националној фондацији за игру одржана је конференција за медије у сусрет 21. Београдском фестивалу игре, којом је најављена једна од посебних представа у оквиру фестивала – „Звона и чини“.

Конференцији је присуствовала играчица и глумица Аурелија Тјере, протагонистикиња у овој представи, унука славног Чарлија Чаплина, која ће наступити 22. марта у Југословенском драмском позоришту. Реч је о комаду који је ујединио таленте унуке и ћерке Чарлија Чаплина, Викторије Чаплин, која потписује режију. Поред њих, публику на фестивалу очекује још много европских и светских звезда, сјајних играча и кореографа. Генерални покровитељ Београдског фестивала игре пету годину заредом биће компанија НИС.

„Радујем се што сам данас овде, имала сам прилику да видим позориште у коjем ћемо наступити. Ово ће бити први пут да гостујемо у Београду, али свакако не и последњи“, рекла је овом приликом Аурелија Тјере.

Конференцији су присуствовали и Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре, Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији и Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу компаније НИС.

„Желим да кажем да заиста обећавамо један прелеп фестивал, који ће донети посебне емоције и бити савршено различит од претходних. Двадесет година је иза нас, ово је 21. фестивал, и треба да надмаши све раније“, рекла је Аја Јунг, док је Деспотовић напоменуо да партнерство компаније НИС са Београдским фестивалом игре није случајно.

„Како је слоган наше компаније ‘Будућност на делу’ ми континуирано улажемо не само у одговоран бизнис, већ и у подршку заједници, као и пројекте из области културе и подршку младим и талентованим појединцима и то ћемо наставити да чинимо“, рекао је Деспотовић, док је амбасадор Кошар изразио задовољство због дугогодишњег партнерства са Београдским фестивалом игре и због тога што су француске уметничке трупе и француски кореографи заступљени на фестивалу.

Додатна информација о фестивалу:

Београдски фестивал игре ће се под слоганом „Савршене различитости“ одржати од 7. марта до 10. априла 2024. године. У свом новом издању доноси 19 трупа из 14 земаља, са више од 30 кореографских поставки, које ће бити представљене у Београду и Новом Саду.

На почетку фестивала, 7. и 8. марта, београдској публици представиће се Јоан Буржоа, чаробњак калеидоскопског талента и аутор који непрестано руши границе између најразличитијих уметничких форми. Биоскоп „Балкан“ ће му своја врата отворити шест пута, а  свако вођење кроз чувене инсталације пратиће 100 људи.

Следећа два дана, 9. и 10. марта, публика ће у Српском народном позоришту у Новом Саду имати прилику да види Компанију игре Опере Гетеборга и апсолутни хит „Проклизавање”, који потписује Дамјан Жале, а који се изводи на великом нагибу, доводећи извођаче у стање изван равнотеже.

Још неке од уметничких посластица су наступ Сиднејске компаније игре у Народном позоришту у Београду, наступ компаније Јуе Јин из Њујорка, комад Мајкла Гетмана у извођењу сјајног Аријела Жилбара, наступ једне од најинтригантнијих трупа, ванкуверског Кид Пивота, као и многе друге.

Поред компаније НИС, подршку Београдском фестивалу игре пружило је и Министарство културе Републике Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *