Преминуо Дик Марти

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти, који је истраживао злочине тзв. ОВК и трговину људским органима на Косову и Метохији, преминуо је данас у 79. години, саопштила је Либерално-радикална странка Швајцарске.

 
Марти, бивши швајцарски сенатор и тужилац, објавио је 2010. године извештај о сумњама на трговину органима на КиМ, у које су били умешани високорангирани припадници тзв. ОВК, преноси Свис инфо.
Марти никада није прихватио независност тзв. Косова.
На основу Мартијевог извештаја основана су Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво у Хагу, а налази из извештаја коришћени су за подизање оптужнице против бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, подсећа швајцарски СРФ.
Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је у јануару 2011. године Мартијев извештај и резолуцију о трговини људским органима на КиМ, којим се позива на међународну истрагу ових оптужби.
Марти је изабран за члана Парламентарне скупштине Савета Европе 1999. године, а председавајао је Одбором за правна питања и људска права од 2005. до 2008. године.
У име одбора, истраживао је тајне затворе ЦИА у Европи, а 2006. године је објавио извештај у којем је навео да је 14 земаља било у дослуху са САД у “пауковој мрежи” кршења људских рпава.
Марти је рекао да су друге земље, укључујући Швајцарску, биле активно или пасивно укључене у притварање или трансфер непознатих особа.
Рођен је у јужном италијанском кантону Тицино, где је служио као заменик јавног тужиоца, а потом и јавни тужилац од 1975. до 1989. године. Био је члан владе кантона Тицино од 1989. до 1995. године.
Медији преносе да је Марти боловао од рака и да је преминуо у свом дому у Фескођи, након што му се последњих дана нагло погоршало здравствено стање.
Из његове странке навели су на друштвеној мрежи Икс да су са великом тугом примили вест о смрти Мартија и изразили најдубље саучешће његовој породици.
Знаменит је по истрагама на тему америчких тајних затвора у Европи. По његовом извештају из јуна 2006. године чак 14 европских држава помагало је одговарајућим службама САД на том пољу.
Његов Извештај о нехуманом третману људи, односно нелегалној трговини органима на Косову и Метохији, који је усвојио Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе, допринео је истрази ратне улоге Хашима Тачија као заповедника.
Према извештају, Тачи је као командант ОВК од 1999. до 2000. године наређивао злочине на КиМ, као и на простору Албаније. Према наводима извештаја, око 500 Срба киднапованих на Косову пребачено је у Албанију, где су били жртве и трговине органима.
Марти је 14. децембра 2010. објавио Извештај на тему Косова, а Савет Европе га је подржао 25. јануара 2011. године.
Последњих година налазио се под полицијском заштитом високог нивоа, почев од децембра 2020. године. Процењено је да му је живот угрожен.
Како је сам изјавио, постоји коинциденција између претњи које су му упућене и подизања оптужница против некадашњих лидера такозване ОВК.
Поједини медији су притом наводили да му прети опасност од српских служби, како би, наводно, за то били оптужени Албанци.Безбедносно информативна агенција (БИА) најоштрије је демантовала такве тврдње описавши их као “малициозне”.
Истина је међутим, да је након хапшења Тачија албанска штампа започела грубу кампању против њега, а чак је и у албанском парламенту било оштрих излива мржње према Дику Мартију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *