ПРЕКО 10 ЛИСТА У СКУПШТИНУ ЋЕ УЋИ 30 СТРАНАКА: Анализа “Новости” – У новом сазиву парламента биће представници многих партија

НОВИ сазив републичког парламента чиниће представници десет изборних листа, једна мање него што их је досад било под куполама Народне скупштине. Иза редних бројева, на гласачким листићима 17. децембра, углавном су биле коалиционе листе, па кад се “разврстају” на основу својих споразума, у доношењу закона и расправама убудуће ће учествовати чланови тридесетак странака, покрета и удружења грађана.

Кад сви они преузму мандате, што ће се догодити најкасније 30 дана од саопштавања коначних резултата избора, поделиће се и по посланичким групама. На тај начин добијају више времена за расправу, посебне канцеларије и помоћ стручних служби парламента за рад клубова.

Према грубој рачуници, у будућем сазиву парламента могло би да буде 13 посебних посланичких група. Досад су посланици били размештени у 16 клубова, док њих осморо нису били чланови ниједног. Највише представника у скупштинском здању, 128, имаће Српска напредна странка са својих пет коалиционих партнера. Мандати на листи расподељени су тако да ће напредњаци заузети 109 места, па ће чинити и најбројнији клуб.

Социјалдемократска партија Расима Љајића, уместо досадашњих седам, имаће шест посланика, који би могли да чине посебан клуб, јер је најмање пет трибуна услов за формирање групе. За ПУПС је намењено шест места, колико их је и досад било, и имали су свој клуб. Покрету социјалиста, чији је оснивач Александар Вулин, следују два мандата, колико и Српској народној партији. Овога пута неће бити представника Покрета снага Србије Богољуба Карића, јер их није било на листи напредњака, али ће зато ту бити троје представника “Здраве Србије” Милана Стаматовића, новог партнера СНС.

Следећа по снази у парламенту “Србија против насиља” својих 65 посланичких позиција, мораће да расподели на покрете и партије које су се удружиле пред изборе. Највише посланика са ове листе имаће Народни покрет Србије Мирослава Алексића – 17, која се пред крај прошлог сазива одвојила од Народне странке и оформила своју групу. Потом следи Странка слободе и правде Драгана Ђиласа са 16 трибуна. На основу изборне листе, Зелено-левом фронту следује 10 мандата, а покрету Србија центар СРЦЕ Здравка Поноша девет. Демократска странка у првих 65 на листи има четири кандидата, колико и странка Заједно, ГДП – три, а НЛС – два.

Демократска странка ће, вероватно, као и досад имати свој клуб, али мањи, јер је досад имала 10 чланова. Ако се буде пресликала матрица из претходног сазива, ССП ће окупити ПСГ, Покрет за преокрет, синдикат “Слога” у једну посланичку групу, а Зелено-леви фронт ће са “Не давимо Београд” формирати свој клуб. Народни покрет Србије са Еколошким устанком имао је своју скупштинску групу. Засебну групу имала је и странка “Заједно”, која је део ове коалиције.

Коалиција НАДА има укупно 13 места, од којих седам припада Новом ДСС, а шест ПОКС, што је довољно за формирање два клуба, вероватно ће те две странке и у новом сазиву парламента наступати удружено. И Бранимир Несторовић, новајлија у Скупштини, предводиће један тим од 13 чланова листе “Ми – глас из народа”.

Када је реч о мањинским странкама, клуб Савеза војвођанских Мађара биће увећан за још једног члана, јер су овога пута освојили шест мандата. Са листе Уједињени за правду, долази Странка правде и помирења и Демократски савез Хрвата у Војводини са три посланика, које су у претходном сазиву са још три посланика других групација чиниле групу “Помирење”. Шаип Камбери и након ових избора остаје члан парламента, а досад је наступао као самостални посланик. Свог представника имаће и Руска странка са једним мандатом, као и СДА Санџака са два.

(М. Станојковић, Вечерње новости)

 

Један коментар

  1. Хвала на вредној информацији о коалицијама у новој скупштини . Занимљиво би било да се прочита ко је с ким од преосталих 150 ванпарламентарних партија , са 8 листа које нису ушле у Скупштину .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *