ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Босна на крају света

Док се свет убрзано престројава између Истока и Запада, а ислам своје партнере проналази у Москви, Бошњаци по налогу америчких чиновника пристају на нове и нове поделе

Представници муслимана из Русије и целог света окупљени у Москви на конференцији „Духовне и моралне вриједности као основа за превенцију деструктивних идеологија у контексту савремених изазова“ анализирали су текућа дешавања на Блиском истоку и упутили захвалност Русији за њен допринос у решавању кризе. Догађај у организацији Међународне исламске мисије сабрао је врхове исламске научне мисли који су декодирајући геополитичке координате блискоисточног сукоба указали на његову позадину и у усвојеној Декларацији позвали на мир у Гази. Исламски свет је опет показао да се пред изазовима и претњама држи као прсти у шаци једне руке.

НАТО ИСПРЕД ИСЛАМА У Босни муслимане море друге бриге – они се вајкају око тога којем ће догађају дати већи публицитет – почетку ничим оправданог суђења предсједнику Републике Српске по одредбама Шмитовог тзв. кривичног закона, или политичкој борби за власт у Сарајеву која обећава серију нових скандала.
Бошњачка владајућа „тројка“ (СДП, НиП, НС) одлучила се за сложени унутарбошњачки рат „херојским“ нападом на супругу Бакира од Алије. Грађанисти циљају др Себију Изетбеговић, али коначан циљ није њено већ смакнуће веће фигуре – Ердогана. У томе „тројка“ ужива безрезервну подршку Запада, који поред старог настојања да смањи утицај ислама а повећа онај западне идеологије, има и практични интерес: прогон Ердогана из Босне, затим Србије и коначно с Балкана.
Себији су врли чланови Ректората Универзитета у Сарајеву најпре поништили докторску дисертацију и потврдили то на суду, а затим на њено мјесто директорице Универзитетског клиничког центра Сарајево поставили извесног Алена Пилава. Пилав, који слови за врсног доктора, у овој политичкој игри виђен је за пролазну фигуру која у датом тренутку позицију треба да уступи др Исмету Гавранкапетановићу, кандидату Елмедина Конаковића и странке Народ и правда. У чекању коначног директора Пилав не губи вријеме – уклања све подсетнике на Себију Изетбеговић, па и жардинијере постављене у време њеног директоровања а затим и саму Себију којој забрањује улазак на гинеколошку клинику кроз службени улаз.
„Она је само љекар“, објашњава Пилав.
Овај бесрамни потез само се ослања на пораз СДА, а оба догађаја у чврстој су вези с плановима Американаца да с траговима некада највеће странке нестане и сећање на Ердогана.

СВЕ МИРИШЕ НА ИРАН Нова власт „тројке“ одлучила се на разлаз с Ердоганом на исти начин на који је СДА у фебруару 1996. ставила тачку на сарадњу са Исламском Републиком Иран и то након што су Американци извршили војни удар на полицијски камп на Погорелици. Секундарне жртве били су министар одбране Хасан Ченгић и министар унутрашњих послова Бакир Алиспахић – који се након изнуђене оставке више никада нису вратили у политику. Сличност и са Саудијском Арабијом је неоспорна – након 11. септембра 2001. смјењени су многи кадрови СДА, Алија Изетбеговић је уклоњен из политике, више од хиљаду подјељених држављанстава арапским терористима је одузето а Активна исламска омладина забрањена. Забрањене су и неке хуманитарне организације: Глобал рилиф, Ел Харамаин и Taибaх интернешенел, да би круна била изгон Високог саудијског комитета из БиХ.
Иза свих подјела на исламистичко-националној и тзв. грађанској сцени у Сарајеву стајали су и стоје ситни обавјештајци из америчке, немачке и британске амбасаде у Сарајеву. У том кључу треба тумачити и наставак фрагментације СДА у Парламентарној скупштини БиХ, где су посланици после преговора с „независним“ начелницима и градоначелницима, под покровитељством западних амбасада у Сарајеву, уз подршку ОХР-а, ОСЦЕ и ЕУ, почели да се одвајају од политике странке и њеног шефа Бакира.

ШТА БОШЊАЦИ ЗНАЈУ Положај муслиманске заједнице у БиХ усложњава чињеница да већина сарајевских владајућих и утицајних кругова идеје и погледе на заједницу, њен идентитет и историју формирају на основу ставова колонизаторског Запада, вехабијске Саудијске Арабије, османске Турске и њихове литературе. Бошњаци, инспирисани туђим идејама, пре свега оним са Запада, жртве су процеса који је дошао до критичне тачке и који не обећава ништа добро.
Истовремено, у главном граду Руске Федерације – у Москви, најбољи представници муслиманске заједнице у свијету јасно поручују: РФ највећи је пријатељ свих муслимана и речима Шафика Пшихачева, предсједника Међународне исламске мисије, подсећају да су муслимани дужни „бранити своју домовину јер бранећи њу, показују на најбољи начин морал и витештво муслимана и одлике своје часне вјере“.
Сарајевски Бошњаци загледани у програм америчке телевизије Н1 и полтронских медија у Сарајеву мало што знају о дешавањима у Москви и диљем свијета. Њима је промакла и чињеница да је највећи лидер модерног и слободног свијета, предсједник Русије Владимир Путин посјетио прво Уједињене Арапске Емирате а затим и Саудијску Арабију. Није се све завршило на величанственом пријему госта. чија снага и визија дају наду да ће доћи бољи дани за поробљене Арапе и цијели Блиски исток. По Путиновом повратку с Блиског истока, Москву је посетио предсједник Исламске Републике Иран. Величанствене поруке у преломним временима када се ислам суочава с највећим претњама у скоријој историји. Али шта о томе Бошњаци знају? Ништа. Ропство је увијек стање духа.

Један коментар

  1. Славко+Z

    Сарајево је муслимане вратило скоро 100 година у назад увођењем
    низа турцизама у тзв. бошњачки језик. Пре неки дан сам нашао
    ЈуТјубу репортажу из Албаније из села Добростин у коме су насељени
    људи, муслимсмни, после анексије БиХ. И одлично говоре српски ијекавски
    готово без турцизама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *