ПЕНТАГОН ВЕЧИТО У СТРАХУ ОД КИНЕ: Америка прави најбоље оружје на свету, али…

 

АМЕРИЧКА војна индустрија на муци је да задржи примат у високотехнолошкој трци у наоружању у односу на конкуренцију – Кину, показује још увек необјављени нацрт новог извештаја Пентагона о наменској индустрији у који је “Политико” имао увид.

Прва икад Национална одбрамена индустријска стратегија, коју би у наредним недељама требало да објави шеф набавке Пентагона, има за циљ да прикаже оно што је Пентагону потребно како би искористио стручност малих технолошких фирми, док би финансирање и подршка традиционалним компанијама допринела бржем напретку у развоју нових технологија.

Како сада ствари стоје, америчка војна индустрија “не поседује капацитет и способност да задовољи читав низ потреба за бржом и обимнијом војном производњом, показује документ, наводи “Политико”.

У документу од 27. новембра додаје се да Америка прави најбоље оружје на свету, али да не може да га произведе довољно брзо.

-Ова неусклађеност представља растући стратешки ризик, јер се Сједињене Америчке Државе фокусирају на подршку активним борбеним операцијама, док их мање занима већа и технолошки све напреднија претња која се убрзано надвија у Индо-Пацифику, наводи се у студији.

Да би америчка предузећа проширила производне капацитете, потребне су им тачне инструкције у погледу будућих потреба за куповином, улагања у истраживање и развој.

-Под један, владе морају да покажу да су посвећени, и то ћемо радити на одржив начин уз добијање средстава, речено је из Пентагона.

Међутим, поједини који су имали увид у нацрт извештаја, фрустрирани су оним што сматрају недостатком – проналажењем дугорочних решења за изазове у ланцу снабдевања са којим одбрамбена индустрија муку мучи већ дуже време.

 

У извештају се наводи да се после Хладног рата одбрамбена индустрија смањивала како су се компаније спајале. За разлику од САД, Кина је протеклих 30 година постала “глобална индустријска електрана” у бродоградњи, критичним минералима и микроелектроници.

-Овај позив на акцију може изгледати као велика цена, али последице нечињења или неуспеха биле би далеко веће, закључак је документа.

(РТ.РС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *