Оштро упозорење Русије: Ако украјински Ф-16 полете из НАТО земаља, реаговаћемо

Почела су да се појављују мишљења да би у условима значајног уништења аеродрома у Украјини, Ф-16 пребачени украјинској војсци могли да полете из ваздушних база у Пољској, Румунији и Словачкој, рекао је Константин Гаврилов

Уколико авиони Ф-16 буду летели из база у Пољској, Румунији и Словачкој у интересу Оружаних снага Украјине Русија ће сматрати да ове земље постају део конфликта, изјавио је шеф руске делегације на преговорима за питања војне безбедности и контроле наоружања у Бечу Константин Гаврилов.

“Снажно упозоравамо да ће се употреба борбених ловаца са територије ових земаља чланица НАТО у Москви сматрати њиховим учешћем у сукобу у Украјини и приморати Русију да предузме мере одмазде”, рекао је он на састанку ОЕБС Форума за безбедносну сарадњу, преносе “РИА Новости”.

Он је истакао да Вашингтон и његови сателити настављају да стварају безбедносне претње на западним границама Русије.

“Агресивна природа њихове политике више се не крије иза формулација о искључиво дефанзивној оријентацији војних доктрина. У националним и коалиционим доктринарним смерницама држава НАТО уноси се претендовање на глобалну и регионалну доминацију, коју планирају да остваре употребом војне силе”, објаснио је Гаврилов.

Гаврилов је додао да су почела да се појављују мишљења да би у условима значајног уништења аеродрома у Украјини, Ф-16 пребачени украјинској војсци могли да полете из ваздушних база у Пољској, Румунији и Словачкој.

Досад су Холандија и Данска, од западних земаља, поручиле да ће да пребаце Ф-16 Украјини.

Амстердам очекује да ће да пошаље прве ловце у Кијев 2024. године.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *