МИНУЛА ГОДИНА У СЛИЦИ И РЕЧИ

2023 — доба насиља

Ако би требало изабрати реч године 2023, вероватно би то била реч насиље

Насиље је обележило и глобалну и домаћу сцену. Од трагичних догађаја у мају, „насиље“ је постало лајтмотив сваког разматрања друштвених околности у Србији, толико убачено у јавни дискурс да је тај термин одабран и за назив опозиционе коалиције која и сама у пракси не бежи од насиља. У свету насиље је експлодирало од Украјине у којој се оно не дешава само на првим линијама фронта него и у унутрашњости, где се прогоне православни верници и њихова црква. Незапамћено насиље и терор обележили су и Блиски исток, где је сукоб Израела и Палестине достигао ретко забележен ниво бруталности усмерен пре свега према најнемоћнијима – деци.

ЈАНУАР

ВИШЕ БЕБА РОЂЕНИХ У СРБИЈИ

У јануару 2023. у Србији је регистрована 5.401 живорођена беба, што је за 11,8 одсто више него у истом месецу претходне године, саопштио је Републички завод за статистику. Тиме је настављен позитивни тренд из 2022. у којој је укупно било више живорођених него 2021, чиме је преокренут тренд пада који је трајао више од четири деценије.

ВУЧИЋ С „ВЕЛИКОМ ПЕТОРКОМ“

Председник Србије Александар Вучић истакао је у разговору с представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и саветницима француског председника и премијера Немачке и Италије да је крајње време да се формира Заједница српских општина која је не само обећана већ је то и потписано пре десет година. Нагласио је хитност тог питања јер је тек после тога могућа каква-таква нормализација ситуације на Косову и Метохији. Мирослав Лајчак је, говорећи после састанка, рекао да је и за „петорку“ „имплементација ЗСО кључни елеменат стабилности“.

ДАЧИЋ: ОДНОСИ СА САД У УСПОНУ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су односи Србије и САД у успону, али да неће бити промена у кључним ставовима српског руководства о признању тзв. Косова и увођењу санкција Руској Федерацији. „Спремни смо и на компромисе и на планове“, нагласио је Дачић, поновивши да за Србију постоје црвене линије када је у питању ситуација на Косову и Метохији.

ПУТИНУ НАЈВИШИ ОРДЕН СРПСКЕ

Председнику Руске Федерације Владимиру Путину додељено је највише одликовање Републике Српске, поводом обележавања њеног дана, 9. јануара. Орден РС на огрлици, Путину је додељен за „патриотску бригу и љубав према Републици Српској“. У образложењу је наведено и да је Путин „заслужан за развијање и учвршћивање сарадње и политичких и пријатељских веза РС и Русије“.

ДЕВЕТ ЗЕМАЉА ПОВУКЛО ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

Председник Србије Александар Вучић саопштио je да је девет земаља повукло признање Косова. То су: Сомалија, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либија, Гвинеја, Антигва и Барбуда, Света Луција и Малдиви. Рекавши да чекамо и нова отпризнавања, Вучић је истакао да 106 држава у свету не признаје Косово, док су 84 то учиниле. Привремена власт у Приштини је независност прогласила 2008. и од тада, уз отворену или прећутну подршку већине чланица ЕУ и САД, врши терор над српским становништвом са циљем да га протера с његових вековних огњишта на Косову и Метохији.

БЕС ВИЛИЈАМА ВОКЕРА

Бивши шеф Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер, који је измислио масакр у Рачку 1999. године, критиковао је Србију зато што негира његове наводе о убијању албанских цивила на Косову од стране српских оружаних снага. Оптужио је председника Александра Вучића да је „крив“ за његов лош имиџ и чињеницу да га је и амерички научник и политички активиста Ноам Чомски оптужио за „манипулацију са лешевима“.

ПРОГОН ПРАВОСЛАВАЦА У УКРАЈИНИ

Православни верници у ратом захваћеној Украјини у нову годину су ушли стрепећи за своје светиње међу којима је најважнија свакако Кијевско-печерска лавра. Власти у Кијеву донеле су 5. јануара одлуку према којој се Кијевско-печерска лавра одузима канонској Украјинској православној цркви и предаје неканонској Православној цркви Украјине и чији је поглавар Епифаније служио божићну литургију 7. јануара у главној богомољи те светиње, Успенском саборном храму. Кијевске власти дале су рок свештенству и монаштву УПЦ да до 29. марта у потпуности напусти простор Лавре, али су они одбили то да учине позвавши верни народ да брани светињу. У наредним данима уследиле су напетости које је православни клир поредио са најжешћим прогонима за време комуниста и нацистичке окупације. Малтретирање верника и монаха, те упади полиције и украјинских екстремиста у Лавру настављени су и у наредним месецима, а митрополит Павле, игуман манастира, ухапшен је 15. јула и у затвору провео скоро месец дана, а пуштен је на слободу тек пошто је за кауцију уплаћено нешто мање од 900.000 долара.

ИНТЕНЗИВИРАЊЕ ЗАПАДНЕ ПОМОЋИ КИЈЕВУ

Немачка, Пољска, САД и Велика Британија донеле су 24. јануара коначну одлуку о испоруци тенкова Украјини – „леопард“ 1 и 2, „амбрамс“ и „челенџер“ 1 и 2. Најављивани као чудесно оружје које ће руске снаге натерати да беже, ови тенкови се и нису показали на ратишту. После вишемесечног одуговлачења са испоруком, чим су се ове западне звери појавиле на ратишту, кренули су и извештаји о њиховом уништењу. Поред тенкова, западни савезници су Украјини у протеклој години послали и контроверзну касетну муницију и муницију са осиромашеним уранијумом. Ова друга стигла је из Велике Британије у Украјину 25. априла, а амерички „абрамси“ 7. септембра.

ФЕБРУАР

ЗЕМЉОТРЕС У ТУРСКОЈ И СИРИЈИ

Више од 59.000 особа страдало је у земљотресу јачине 7,9 јединица Рихтерове скале који је 6. фебруара погодио делове Турске и Сирије. Епицентар земљотреса био је тридесетак километара северозападно од турског града Газиантеп. Само у Турској је уништено више од 345.000 домова, а два милиона грађана је евакуисано из најугроженијих подручја у околне провинције. Према процени Међународне организације за миграције, без крова над главом је остало око 2,7 милиона људи. Ситуација је била посебно тешка у Сирији, која је већ била погођена вишегодишњим грађанским ратом и западним санкцијама. На примеру Сирије се у овој невољи показало лицемерје Колективног запада који је одбијао да пошаље неопходну помоћ позивајући се управо на санкције које је сам увео.

ПОВЛАЧЕЊЕ РУСИЈЕ ИЗ СПОРАЗУМА СА САД

Председник Русије Владимир Путин објавио је 21. фебруара на великој конференцији за медије да његова земља обуставља учешће у споразуму СТАРТ о смањењу стратешког нуклеарног наоружања. Недељу дана касније Вашингтону је предата и званична нота о повлачењу из уговора. Први СТАРТ потписали су 1991. амерички председник Џорџ Буш Старији и његов руски колега Михаил Горбачов, а последњи 2010. Барак Обама и Дмитриј Медведев. Путин је 2. новембра потписао и указ о повлачењу Русије из Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања.

ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ГАСНОГ ИНТЕРКОНЕКТОРА

Председници Румен Радев и Александар Вучић озваничили су почетак изградње гасног интерконектора Србија–Бугарска, који ће нашој земљи осигурати већу енергетску сигурност, пошто ће Србија убудуће моћи да добија веће количине течног гаса са више страна. „Ово је велика ствар, европски пројекат, преко наше земље ћемо снабдевати и друге државе“, рекао је Вучић. У финансирању овог подухвата највећи удео имаће ЕУ јер је он изузетно значајан за њене чланице. Нови гасовод је капацитета 1,8 кубних метара гаса годишње.

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

УСкупштини Србије одржана је седница посвећена Косову и Метохији на којој је председник Републике Александар Вучић нагласио да никада неће пристати да тзв. Косово уђе у Уједињене нације. „За мене је Устав Свето писмо, не постоји избор Вучић или Србија, изабраћу Србију, Вучић није важан“, нагласио је председник. Седницу су, иначе, обележили галама, добацивања и инцидент на ивици физичког обрачуна када су опозициони посланици кренули према председнику, оптужујући га да је издао Косово, а напредњаци према њима. Обраћајући се опозиционарима, који су правили буку док је објашњавао стање на Косову и какве притиске трпи споља, Вучић је нагласио да он никада неће бити попут оних који су 2004. (у време погрома Срба на Косову) и 2008. (приликом самопроглашења независности Косова) били пасивни, него да ће одлучно бранити наш народ у јужној српској покрајини. Говорећи о политичком плану за наредни период, Вучић је казао да је приоритет очување мира уз осигурање безбедности Срба на КиМ и формирање ЗСО.

САНКЦИОНИ РАТ ЕУ ПРОТИВ РУСИЈЕ

Европска унија усвојила је 25. фебруара 10. пакет санкција против Русије који укључује нова ограничења за увоз и извоз и забрану рада руских медија. Наредни, 11. пакет санкција ступио је на снагу 23. јуна.

ИНСТИТУТ „ВИНЧА“ ОБЕЛЕЖИО 75 ГОДИНА РАДА

Институт за нуклеарне науке „Винча“, активни члан светске научне заједнице који доприноси развоју истраживања у области природно-математичких, биомедицинских, медицинских и техничко-технолошких наука, обележио је 75 година постојања. На свечаном скупу у САНУ истакнуто је да су многи резултати научноистраживачког рада ове установе нашли примену у нашој привреди и здравству што је Институту „Винча“ донело више високих признања.

У СРБИЈУ УШЛО 148.500 ИЗБЕГЛИЦА ИЗ УКРАЈИНЕ

Представник УНХЦР у Србији Суфијане Ађали изјавио је да је, од почетка руско-украјинског сукоба, у нашу земљу ушло 148.500 избеглица из Украјине, од којих је 145.513 потом отишло у друге земље. УНХЦР је похвалио недвосмислену подршку Србије украјинским избеглицама при чему је нарочито поздравио одлуку Владе наше земље да им омогући привремену заштиту. Пристигле избеглице из Украјине, углавном жене и деца, истакли су да се веома добро осећају у новом окружењу.

ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Председник Александар Вучић примио је велики број честитки поводом 15. фебруара Дана државности Србије. Честитку су, уз председнике САД, Кине и Русије, Џозефа Бајдена, Си Ђинпинга и Владимира Путина, упутили и председници Турске, Француске, Азербејџана и Египта, Реџеп Тајип Ердоган, Емануел Макрон, Илхам Алијев и Абдел Фатах ел Сиси. Вучићу су велики празник Србије честитали и марокански, британски, шпански и шведски краљ, Мохамед Пети, Чарлс Трећи, Фелипе Шести и Карл Густав Шеснаести, као и цар Јапана Нарухито и многи други високи светски званичници.

МАРТ

СИ ЂИНПИНГ ДОБИО ТРЕЋИ МАНДАТ

Кинески лидер Си Ђинпинг постао је 10. марта прва особа у историји те земље која је изабрана за трећи мандат на месту председника. Си је изабран за председника и председавајућег Централном војном савету Кине на 14. Свекинеском народном конгресу. На изборима није било другог кандидата, а гласање, на којем је учествовало 3.000 делегата, трајало је сат, док су резултати пребројани електронски за 15 минута.

ПОМИРЕЊЕ РИЈАДА И ТЕХЕРАНА

Споразумом потписаном у Пекингу 10. марта, Саудијска Арабија и Иран су после више деценија обновили дипломатске односе најавом отварања амбасада. У том контексту су се министри спољних послова дугогодишњих блискоисточних ривала састали у Пекингу 6. априла. Потом је 17. јуна уследила и прва посета шефа саудијске дипломатије принца Фејсала бин Фархана Ирану где су га примили председник Ибрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан.

ЗОРАН КНЕЖЕВИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК САНУ

Академик Зоран Кнежевић (рођен 1949), светски познати астроном, изабран је за председника Српске академија науке. Астрономију је дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду 1972, магистрирао је 1976, а докторирао 1989. У свету га сматрају једним од најбољих познавалаца малих тела у свемиру, а на предлог италијанских астронома астероид 3900 Кнежевић назван је по њему. Кнежевић је 23. челник САНУ од њеног оснивања 1841. године.

УХАПСИТИ ПУТИНА

Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, издало је 17. марта „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове. Трибунал који финансирају савезници САД издао је налог за хапшење због сумње да је противзаконито депортовао децу и људе са територије Украјине у Руску Федерацију. Како пише у оптужници, председник Путин је „наводно крив за недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације“, а који су „наводно извршени након 24. фебруара 2022“. Русија је на овај потез узвратила расписивањем потернице против председавајућег суда и тројице судија, који су активно утицали на доношење те одлуке.

РУСКЕ НУКЛЕАРКЕ У БЕЛОРУСИЈИ

Москва и Минск су се договорили да поставе тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије“, саопштио је јавности председник Русије Владимир Путин 25. марта, додајући да је Белорусија већ дуго тражила да на својој територији постави руско нуклеарно оружје. Сасвим очекивано, Запад је на ово реаговао бурно, а Кијев је затражио хитну седницу Савета безбедности УН. Министар одбране РФ Сергеј Шојгу и његов белоруски колега Виктор Хрењин потписали су 25. маја документ о складиштењу руског нуклеарног оружја на територији Белорусије, при чему је договорено да ће Русија задржати контролу над њим, а председник Белорусије Александар Лукашенко је истог дана саопштио да је распоређивање оружја већ почело.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

На централној манифестацији обележавања Дана сећања на жртве агресије НАТО-а, одржаној у Сомбору, председник Србије Александар Вучић је рекао да је с почетком те акције „умрло“ савремено међународно право, али није сломљен српски дух. Казао је и да су агресори, који су нам кидали делове територије, убили 79 деце и 2.500 људи, не само цивила него и полицајаца и војника. „Хоћемо мир, нећемо никакве сукобе, ни са НАТО-ом ни са било ким, али вам поручујемо – чуваћемо своју земљу“, нагласио је Вучић. Скуп је одржан под слоганом „Опростићемо ако будемо могли – заборавити само ако нас не буде било“.

СРПСКА ПРЕКИНУЛА САРАДЊУ СА АМБАСАДАМA САД И В. БРИТАНИЈЕ

Влада Републике Српске прекинула је сарадњу са амбасадама САД и Велике Британије у Босни и Херцеговини због њиховог „мешања у унутрашње послове БиХ и антидејтонског деловања“. Председник РС Милорад Додик је тим поводом истакао да су Американци и Британци негативно и непријатељски настројени према Србима. Обе амбасаде су одлуку назвале погрешном и на штету интереса РС.

УМРО АКАДЕМИК ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

Познати писац, сценариста, драматург и редовни члан САНУ Драгослав Михаиловић преминуо је у Београду у 93. години. Добитник је бројних признања, међу којима и НИН-ове награде за роман „Чизмаши“. Писао је приповетке, романе и драме, а дела су му превођена на више европских језика. Његов роман „Кад су цветале тикве“, у ком се дотакао и теме Информбироа, изазвао је оштре реакције социјалистичке власти. Отворено га је напао и Тито, а последица је била забрана представе у Југословенском драмском позоришту направљене по том роману.

ЏАЈИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА ФСС

Некадашњи прослављени фудбалски репрезентативац Југославије, и дугогодишњи играч и функционер Црвене звезде Драган Џајић једногласно је изабран за новог председника Фудбалског савеза Србије. Џајић је био једини кандидат за највишу функцију у српском фудбалу пошто је бивши фудбалер Немања Видић, у задњи час повукао кандидатуру. „Прихватио сам овај изазов јер осећам да, знањем и искуством, стеченим у освајању 36 клупских трофеја, светске и европске титуле, могу да помогнем“, изјавио је Џајић након избора.

АПРИЛ

ПРИСТУПАЊЕ ФИНСКЕ НАТО-у

Пошто је председник Финске Саулиј Нинисто 23. марта потписао законе о приступању земље НАТО-у, та земља је и званично примљена у чланство Алијансе 4. априла када је фински министар спољних послова Пека Хависто америчком државном секретару Ентонију Блинкену у седишту НАТО-а у Бриселу предао званични документ о приступању. „Примањем овог инструмента о приступању, можемо да прогласимо Финску 31. чланицом Северноатлантског уговора“, рекао је Блинкен.

РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ИНФАНТИЦИДУ НДХ

У Народној скупштини Србије, на крају тродневне конференције „Јасеновац, Аушвиц Балкана – преживела деца логораши говоре“, усвојена је прва Резолуција о усташком инфантициду НДХ над српском, јеврејском и ромском децом у дечјим логорима смрти током Другог светског рата. Резолуција, прва ове врсте у историографији, достављена је релевантним органима УН. НДХ је једина у Европи имала специјализоване логоре за систематско уништавање српске, јеврејске и ромске деце и одојчади.

ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА МОРАВСКОГ КОРИДОРА

Председник Србије Александар Вучић отворио је 16,9 километара дугу деоницу ауто-пута од Појата до Макрешана на Моравском коридору који ће повезивати Расински, Рашки и Моравички округ, у којима живи око пола милиона људи, са коридорима 10 и 11, односно ауто-путем Београд–Ниш и ауто-путем „Милош Велики“. Истичући да је овај објекат још један доказ да Србија може да гради и у тешким временима, Вучић је додао да су нови путеви важан услов за ширење индустријских зона и довођење страних инвеститора.

СРБИ БОЈКОТОВАЛИ ИЗБОРЕ НА СЕВЕРУ КОСОВА

Ванредне изборе у четири општине на северу Косова, које је организовала Приштина, Срби су бојкотовали неизласком на биралишта. У Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, где је уписано 45.095 бирача, гласало је 13 лица српске националности. Према речима директора Канцеларије владе Србије за Косово и Метохију Петра Петковића, циљ приштинских власти је био да се, преко избора, окупира цео север јужне српске покрајине. Он је, такође, казао да српски бојкот представља пораз премијера привремених приштинских институција, али и међународне заједнице која га подржава.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ВОЂАМА ОВК

Пред судом у Хагу почело је суђење командантима такозване Ослободилачке војске Косова Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Крснићију и Реџепу Сељимију. Пошто је судија прочитао сажетак оптужнице, сва четворица оптужених су се изјаснила да нису криви. Они су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и Метохији у периоду између марта 1998. И септембра 1999. Тужилаштво је до почетка процеса идентификовало 312 сведока. Тачи је био политички лидер ОВК током сукоба на КиМ 1998/99, Весељи шеф обавештајне службе ОВК, Краснићи портпарол ОВК, а Сељими члан Генералштаба ОВК.

ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

За новог председника Црне Горе изабран је Јаков Милатовић из Покрета Европа сад, који је у другом изборном кругу, са скоро 60 одсто освојених гласова, победио Мила Ђукановића из дуговладајуће Демократске партије социјалиста. Милатовић (37), који је студирао на Оксфорду, изјавио је да су његови главни циљеви демократизација Црне Горе, њен улазак у Европску унији и изградња добрих односа са суседима и у региону. У Црној Гори мандат шефа државе траје пет година.

ДРАГАН ЂИЛАС ЗА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Лидер највеће опозиционе партије Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је да би они, ако дођу на власт, увели Србију у ЕУ до 2030. године. Рекао је, такође, да се он и његови сарадници залажу за увођење делимичних санкција Русији „односно прихватање става који данас имају све европске земље осим Србије“. То је, додао је, важно како за наш развој, тако и за очување наших националних интереса, укључујући и Косово.

ШМИТ ПОЗВАО НА ПРОЦЕСУИРАЊЕ ДОДИКА

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, ког Република Српска не признаје, позвао је надлежне институције да „истраже и процесуирају све случајеве негирања геноцида“. Реч је, у ствари, о позиву да се покрене судски поступак против председника РС Милорада Додика који је, у више наврата, истакао да у Сребрници није било геноцида. Шмит се позвао на Кривични закон БиХ по ком је негирање геноцида у Сребреници кривично дело.

СПОРАЗУМ ПРИШТИНЕ И ТИРАНЕ

Приштинско и Министарство унутрашњих послова Албаније потписали су споразум о слободном кретању у такозваним пограничним областима. Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је објаснио да, по том документу, „преко 200.000 грађана Косова и Албаније, који живе на подручјима до 30 километара од копнене границе, има право да слободно прелазе границу и остану у пограничном подручју, из социјалних, културних, породичних и других разлога“.

МАЈ

ЗВАНИЧНИ ПРЕСТАНАК ПАНДЕМИЈЕ

Ковид-19 не представља више глобалну здравствену опасност, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО) 5. маја, што је велики корак ка окончању пандемије која је усмртила више од 6,9 милиона људи у свету и утицала на глобалну економију. Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је, према извештају Ројтерса, да му је комитет који се састао по 15. пут предложио да прогласи крај опасности за јавно здравље, што је он и прихватио. „Са великом надом објављујем да је окончана глобална здравствена претња ковида 19“, рекао је директор СЗО, која је прогласила глобалну здравствену опасност од ковида највећег степена пре три године, 30. јануара 2020. 

КРУНИСАН КРАЉ ЧАРЛС ТРЕЋИ

Церемонија крунисања краља Чарлса Трећег обављена је 6. маја пред 100 светских лидера и милионском телевизијском публиком. Кентерберијски надбискуп, духовни вођа Англиканске цркве, ставио је круну стару 360 година, круну Светог Едварда на Чарлсову главу док је седео на престолу из 14. века у Вестминстерској опатији. У дворани се тада зачуло „Боже, чувај краља“. Нови британски монарх је претходно над Библијом положио заклетву, обећавши да ће поштовати закон и цркву Енглеске током владавине и да ће бити „одани протестант“.

МАСОВНИ ЗЛОЧИНИ ПОТРЕСЛИ СРБИЈУ

Дечак од 13 година је у Основној школи „Владислав Рибникар“ у центру Београда, коју је и сам похађао, убио, из очевог пиштоља, девет ученика и школског чувара и ранио још шесторо ђака и наставницу. Малолетни убица је смештен на Клинику за неуропсихијатрију, а касније су ухапшени његов отац, који га је водио у стрељану да научи да користи ватрено оружје, и мајка. Тим поводом, министар просвете Бранко Ружић је поднео оставку. Само дан касније Србију је потресла нова вест о масовним убиствима у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца. Тамо је 21-годишњи Урош Блажић, пуцајући из аутоматске пушке и пиштоља усмртио девет особа, од којих су две биле малолетне, а још 12 ранио. После ових трагедија у Београду и другим местима почели су протести под слоганом „Србија против насиља“ и покренута акција враћања нерегистрованог оружја која је дала добар резултат.

КРАЈ БИТКЕ ЗА БАХМУТ

Оснивач Групе „Вагнер“ Јевгениј Пригожин саопштио је 20. маја да су руске снаге преузеле потпуну контролу над Бахмутом (Артјомовск). „Операција ослобађања Бахмута трајала је 224 дана. Бахмутска ‘кланица’ почела је 8. октобра 2022. године. 224 дана момци су јуришали на град. Приватна војна компанија ‘Вагнер’ добровољно је ступила у овај рат и почела је са ослобађањем територија у циљу заштите интереса наше отаџбине. Сви заједно смо функционисали као један добро уигран тим, као једна војска“, рекао је Пригожин.

ВУЧИЋ ПОДНЕО ОСТАВКУ, НОВИ ПРЕДСЕДНИК СНС-а MИЛОШ ВУЧЕВИЋ

Председник Србије Александар Вучић поднео је оставку на место председника Српске напредне странке на ком се налазио од септембра 2012. године. Вучић је, том приликом, рекао да никада неће напустити СНС, у чијем је оснивању и развоју учествовао, као и да ће и убудуће помагати партији. „Не могу да вам кажем колико сам поносан што сам све ове године водио најбољу странку“, нагласио је. За новог председника СНС изабран је Милош Вучевић.

ЈОШ ЈЕДНО ПОВЛАЧЕЊЕ РУСИЈЕ ИЗ СПОРАЗУМА С НАТО-ом

Председник Русије Владимир Путин потписао је 29. маја закон о напуштању Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Државна дума је прихватила предлог о напуштању Споразума 16. маја, а Савет Федерације га је одобрио 24. маја. Споразум о конвенционалним снагама у Европи потписан је 19. новембра 1990. у Паризу, и њиме се ограничава количина тешког наоружања на просторима од Атлантског океана до Урала. На снагу је ступио 1992, а у Истанбулу је 1999. године потписана обновљена верзија документа. Руска Дума је у међувремену ратификовала овај споразум, али то није учинила ниједна чланица НАТО-а. Русија је 2007. суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ, и не почну да га испуњавају.

КФОР РАЗБИО ПРОТЕСТ СРБА У ЗВЕЧАНУ – 50 ПОВРЕЂЕНИХ

На северу Косова дошло је до вишедневних протеста Срба због одлуке привремених власти у Приштини да пошаље нелегитимно изабране албанске градоначелнике у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Специјалне косовске снаге су у више наврата грубо провоцирале протестанте у чему их често нису спречавали припадници КФОР-а. У Звечану је дошло и до сукоба припадника међународних снага и Срба па је било око 50 повређених на обе стране. Због раста напетости на северу Косова Војска Србије је подигла борбену готовост својих снага.

УКИДАЊЕ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМА „ЗАДРУГА“

Власник телевизије Пинк Жељко Митровић објавио је укидање ријалити програма „Задруга“, наводећи да се на такав корак одлучио на препоруку Александра Вучића, што је потврдио и председник Србије. У атмосфери створеној после два масовна убиства, грађани су за пораст насиља оптуживали и ријалити и друге ТВ програме са примитивним и насилничким сценама.

ЈУН

УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА

Украјинске оружане снаге започеле су 4. јуна дугонајављивану „контраофанзиву“ против руске армије. Уследили су месеци крвавих борби које нису донеле никакво значајније померање линије фронта, а камоли планирани пробој Украјинаца до Азовског мора и пресецање копнене везе Русије с Кримом. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу објавио је крајем децембра да су снаге Кијева од 4. јуна изгубиле 159.000 војника, 121 авион, 766 тенкова, укључујући и 37 „леопарда“.

УНИШТЕЊЕ КАХОВСКЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ

Украјинске снаге су у ноћи између 5. и 6. јуна гранатирале Каховску хидроелектрану и изазвале њено урушавање и поплаву велике површине низводно од акумулационог језера. У поплави је живот изгубило 46 особа, а угрожено је било неколико десетина хиљада руских грађана. Путин је овај напад назвао ратним злочином.

НЕРЕДИ У ФРАНЦУСКОЈ

Широм Француске избили су нереди пошто је полиција 27. јуна убила 17-годишњег Наела М. Тинејџер је преминуо од прострелних рана у грудима, након што је у њега пуцао полицајац јер није стао када му је наређено. Полицајац је приведен под оптужбом за убиство. Полиција је првобитно тврдила да је тинејџер покушао да их прегази, али снимак који је објављен на интернету показује другачију причу.

ПОБУНА ВАГНЕРОВАЦА

Припадници приватне војне компаније „Вагнер“ покренули су 24. јуна побуну заузимајући државне институције у градовима Ростов и Вороњеж након чега су покренули „Марш правде“ према Москви, што је изазвало ванредну ситуацију у Русији. Побуна је окончана истог дана посредством председника Белорусије Александра Лукашенка, који им је понудио уточиште ако положе оружје. Путин је лидере „Вагнера“ који су „намерно кренули на пут издаје, припремали оружану побуну, кренули на пут уцена и терористичких метода“ упозорио да ће „доживети неминовну казну, одговараће и пред законом и пред народом“, а борце „Вагнера“ који се боре у оквиру СВО и оне који су учествовали у ослобођењу Артјомовска (Бахмута), Соледара и других места у Донбасу назвао је херојима чије „име и славу су издали они који су организовали оружану побуну“.

ПАРЛАМЕНТ СРПСКЕ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ О ЗАШТИТИ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Усвојено је и да представници РС у институцијама БиХ иницирају доношење одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од стране косметских Албанаца и њихових власти. Један од закључака парламента РС је позив државама чланицама УН, Савета Европе и Европске уније да преиспитају своје одлуке о признавању независности самопроглашеног и да их пониште.

СРБИЈА И МАЂАРСКА ПОТПИСАЛЕ ВИШЕ СПОРАЗУМА

Србија и Мађарска су у присуству највиших функционера две земље потписале више споразума са циљем да јачају међусобну сарадњу, а међу њима су споразуми из области одбране и унутрашњих послова, као и за изградњу новог нафтовода и оснивање заједничке фирме за трговину гасом. Споразуми су потписани после прве седнице Стратешког савета Србије и Мађарске на којој су били и председници Александар Вучић и Каталин Новак, као и премијери Ана Брнабић и Виктор Орбан. Документи су обострано оцењени као потврда јачања односа Србије и Мађарске који су на највишем нивоу до сада.

ПОРАЗ ДПС-а НА ИЗБОРИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

На ванредним парламентарним изборима у Црној Гори највише гласова, око 25 одсто, освојио је Покрет Европа сад испред коалиције Заједно, коју предводи Демократска партија социјалиста (23 одсто), док је трећа била коалиција „За будућност Црне Горе“. Ово је други пораз дуговладајућег ДПС, јер је њихов лидер Мило Ђукановић на председничким изборима у априлу поражен од Јакова Милатовића из ПЕС-а, после чега је поднео оставку на место шефа странке на којем је био од 1998. године.

ЂОКОВИЋ РЕКОРДЕР ПО БРОЈУ ГРЕНД СЛЕМ ТИТУЛА

Тријумфом на Ролан Гаросу најбољи српски тенисер Новак Ђоковић постао је први играч у свету са освојене 23 гренд слем титулу. Претходни, 22. највећи трофеј, Ђоковић је освојио зимус на турниру у Мелбурну, када се изједначио са Шпанцем Рафаелом Надалом. У међувремену је, на турниру у Њујорку, Новак стигао и до 24. гренд слема. Зналци процењују да ће Новак још дуго играти на врхунском нивоу иако је рођен 1987.

СПОМЕНИК СЛОБОДАНУ МИЛОШЕВИЋУ У МОСКВИ

Споменик бившем председнику Србије и СРЈ постављен је у Москви испред централе клуба бајкера „Ноћни вукови“, а том чину присуствовао је и Милошевићев син Марко. Вођа „Ноћних вукова“ Александар Залдостанов рекао је, између осталог: „Оставили смо Србе саме против целог блока НАТО-а. А сада су ти непријатељи насрнули на нас.“

РАЗРЕШЕН РАДЕ БАСТА

Влада Србије разрешила је министра привреде Рада Басту због давања изјава које су у супротности са државном и националном политиком. Иницијативу за смену поднела је страначка коалиција Јединствена Србије – СПС која је Басту предложила за министарску функцију. За Бастиног наследника Скупштине Србије је изабрала Слободана Цветковића из СПС.

ЈУЛ

ЦРНА ЛИСТА САД

Одговор САД на истрајност Србије да се не сврста ни на једну страну у руско-украјинском сукобу и последично не уведе санкцији Русији била је црна листа на којој се као најодговорније лице за „српске странпутице“ нашао Александар Вулин, директора БИА.
Вулин је под санкцијама, саопштило је америчко Министарство финансија, нудећи неубедљиво образложење да је разлог умешаност у „транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребе јавне функције“. Истовремено, Вулин је, према тврдњама америчких власти, користио своју функцију да подржи Русију, чиме је наводно „олакшао руске малигне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана и обезбедио Русији платформу за даљи утицај у региону“.
Ово је нови акт америчке агресије против Србије, огласила се Спољнообавештајна служба Русије.
„Можда би Бајденова администрација требало да се боље позабави проблемима у сопственим ходницима власти?! Како је председник Србије Александар Вучић умесно приметио, кокаин је пронађен у Белој кући, а не на Вулиновом столу.“
Неколико месеци касније Вулин подноси оставку на место директора БИА, поручујући да ова оставка ништа неће променити у политици Америке и ЕУ према нашој земљи.

БРИТАНИЈА – ОПЕТ

За познаваоце енглеске политике на Балкану изјава Алише Кернс, посланице и председнице Одбора за спољну политику британског парламента, да СПЦ шверцује оружје у јужну покрајину, те директно учествује у планирању терористичких акција – није била изненађење. Фалсификовани докази о наводном пребацивању оружја колима хитне помоћи на Косово и Метохију постали су „догађај“. У анализи Кернсове Србија је означена као опасна терористичка база која има капацитет да дестабилизује читав Балкан. До јуче непозната политичарка постала је глобална сензација – светски моћници су препознали још једну фигуру која би могла допринети коначном обрачуну са СПЦ, а независни аналитичари – жену која хушка на рат.
Напад на институцију од највећег поверења српског народа није новина у политици Лондона, али ова безочна лаж подсетила је Србе на антологијски предлог српског адвоката и књижевника који је у време Другог светског рата записао: „Ако преживим овај рат, основаћу на Београдском универзитету катедру за мржњу према Енглезима.“

ИРАН ПРИСТУПИО ШОС-у

Иран је 4. јула званично приступио Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) и постао њена девета чланица на 23. самиту ове групе у Њу Делхију. У септембру 2022. године, на самиту организације у Самарканду, потписан је меморандум о обавезама Ирана у циљу придруживања ШОС-у.

14. ЈУЛ У МОСКВИ И КИЈЕВУ

Државна дума Руске Федерације усвојила је 14. јула Закон о забрани промене пола, док је Врховна рада Украјине истог дана усвојила нацрт закона о померању празновања Божића са 7. јануара на 25. децембар „у склопу напора да се одрекне руског наслеђа“.

ИЗЛАЗАК РУСИЈЕ ИЗ СПОРАЗУМА О ЖИТУ

Руска Федерација је, после вишемесечног инсистирања на спровођењу свих тачака Споразума о житу, одлучила да се повуче из овог договора. Одлуку о изласку Русије из споразума саопштио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекавши да је она „коначна“. У року од неколико минута након објављивања цене жита на берзама скочиле су за скоро 50 посто. Два дана касније, 19. јула, руске снаге су извршиле до тада највећи ракетни напад на Одесу од почетка Специјалне војне операције циљајући лучку инфраструктуру.

ПУЧ У НИГЕРУ

Нигеријски председник Мухамед Базум свргнут је с власти у пучу у Нигеру 26. јула и државно вођство је преузела војна хунта предвођена генералом Абдулрахманом Чијанијем. Нигер, који је био један од последњих савезника Запада у Сахелу, одмах након државног удара почео је да окреће леђа бившим колонијалним силама и већ 4. августа раскинуо Споразумом о војнотехничкој сарадњи с Француском из 1977. године, а званичном Паризу дао рок од 30 дана да повуче своје снаге из те земље. Уследиле су претње војном интервенцијом држава Афричке уније, док су друге афричке земље, пре свега Буркина Фасо и Мали претиле да ће, уколико Нигер буде нападнут, стати у одбрану те земље.

АВГУСТ

САМИТ У АТИНИ И СУДБИНА ЈЕДНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

Састанак у Атини шефова институција Европске уније, шефова држава и влада бројних земаља које чекају чланство у ЕУ, укључујући Молдавију и Грузију, био је прилика да се први пут од почетка СВО на истом догађају сретну председници Србије и Украјине.
Брзоплети закључак национално и проруски оријентисане јавности да наша земља мења спољнополитички курс демантовала је чињеница да је из усвојене Декларације у којој је изражена подршка Украјини, Молдавији и земљама Западног Балкана на европском путу, залагањем Србије избачен део који се односи на пооштравање санкција Русији.
„Сви су тражили снажнији наратив, речник када је реч о санкцијама према Русији. Ми смо успели да замолимо и издејствујемо да се у тексту не нађе оно што се противи интересима и политици наше земље“, рекао је Вучић.
Састанак у Атини одржан поводом 20 година од Солунске декларације, којом је земљама региона поручено да су добродошле у Европску унију, није прецизирао будућност европских интеграција Србије која се пуних 11 година налази у статусу кандидата за чланство.

ПОГИНУО ОСНИВАЧ „ВАГНЕРА“ ЈЕВГЕНИЈ ПРИГОЖИН

У паду авиона у власништву приватне војне компаније „Вагнер“ у Тверској области 23. августа погинуло је свих десет путника, међу којима су били и оснивачи ове паравојске Јевгениј Пригожин и Дмитриј Уткин. „Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, у Тверској области, у близини села Куженкино, срушила се приватна летелица ‘Ембраер легаси’ која је летела из Москве за Санкт Петербург. У авиону је било десет људи, укључујући три члана посаде. Према прелиминарним информацијама, сви су погинули“, навело је Министарство. До погибије Пригожина дошло је тачно два месеца након оружане побуне вагнероваца. Потврђујући Пригожинову смрт, председник Русије Владимир Путин рекао је да се ради о талентованом човеку тешке судбине.

ТРАМП ПОСТАО „ЗАТВОРЕНИК БРОЈ П01135809“

Бивши председник САД Доналд Трамп предао се 25. августа надлежнима у затвору у Џорџији, где је приведен, a затим одмах и пуштен на слободу. У полицијску евиденцију заведен је као затвореник број П01135809 по оптужници да је планирао да „прекроји“ вољу бирача у тој савезној држави на председничким изборима 2020. На слободу је, уз кауцију, пуштен након свега 20 минута проведених у затвору. Тако је за непуних пола сата контроверзни Трамп успео да уђе у историју – и то као први бивши амерички председник који се икада нашао на полицијској фотографији. У претходна три случаја када се предавао органима правосуђа, по разним другим оптужницама, није фотографисан. То је тек један у читавој серији правосудних процеса којима се покушава спречити учешће Трампа на председничким изборима 2024. на којим је фаворит.

САМИТ БРИКС-а

Од 22. до 24. августа у Јужној Африци одржан је 15. самит БРИКС-а током којег је одлучено да се овом блоку придруже и Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Аргентина, Иран, Етиопија и Египат. Ове државе би требало да приступе тренутно најпривлачнијем савезу на глобалном нивоу 1. јануара 2024. године. Према речима заменика шефа руске дипломатије Сергеја Рјабкова, придружење блоку затражило је још више од двадесетак држава, о чему ће се расправљати током наредног самита.

ПОСЛЕ НИГЕРА, И ГАБОН

Војска Габона извршила је 30. августа државни удар у тој земљи и прогласила неважећим резултате председничких избора након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго Ондимба освојио трећи мандат. Али Бонго Ондимба, који је на власти већ 14 година, наводно је освојио 64,2 одсто гласова, док је његов главни ривал Алберт Ондо Оса – који се раније жалио на наводну нерегуларност избора – добио 30,7 одсто гласова. Бонга подржавају Француска и друге западне силе. Недељу дана после удара, војна хунта је 7. септембра за премијера прелазне владе именовала бившег опозиционог лидера Рејмонда Ндонг Симу.

СЕПТЕМБАР

УСТАНАК У КРВИ

Сукоб наоружаних мештана и косовске полиције у месту Бањска – убиство три Србина и једног албанског полицајца, такође држављанина Србије – претрпео је најразличитије интерпретације и тумачења: од тога да је реч о крваво угашеном устанку Срба који је делом и последица помирљиве политика српског државног врха до тога да је читаву акцију извела западна обавештајна структура како би убрзала преговарачки процес у Бриселу. У прилог последњој тези иде и чињеница да су ову акцију мирно и са безбедне удаљености пратили Кфор и Еулекс, те да је цео трагични догађај послужио као аргумент западним лидерима да још једном увере светску јавност о томе како су Срби терористи, а Аљбин Курти неуморни борац за демократију. О томе да је овај потез био јаук прогоњених, хапшених и тлачених Срба, подстанара у сопственој кући, није било речи. Интересантно да је акција изведена само неколико дана након што је на Генералној скупштини УН у Њујорку председник Александар Вучић документовано објаснио Куртијеве злочиначке планове у вези са етничким чишћењем Срба с КиМ. Један сегмент тог говора је веома важан за разумевање дешавања у Бањској. Председник је нагласио да годинама на КиМ нема напада на Албанце, нема повређених Албанаца и да су жртве искључиво Срби. „Случајно“, одмах након ове констатације, ситуација се променила – добили смо убијеног и рањеног Албанца.

ПОПЛАВЕ У ЛИБИЈИ

У катастрофалним поплавама које су погодиле Либију 12. септембра погинуло је више од 11.300 људи, док се више од 20.000 и даље води као нестало. Поплаве су последице олује Данијел, која је довела до пуцања две бране на истоку земље, а највећа разарања забележена су у граду Дерни. Тај град су раније држали исламски екстремисти у хаосу који је захватио Либију пре више од деценије и оставио је у рушевинама и са неадекватном инфраструктуром.

ПРОЦЕС ПРОТИВ ДОДИКА: КО ЋЕ КОМЕ ПОЛОМИТИ ЗУБЕ?

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу против Милорада Додика и Милоша Лукића, в. д. директора Службеног гласника, због непоштовања одлука тзв. високог представника Кристијана Шмита.
Као одговор на ову неоколонијалну меру председник РС је најавио усвајање уредбе којом је предвиђено да лажни високи представник, уколико дође у РС, буде ухапшен и затим депортован са њене територије.
„Од идуће седмице Шмит неће моћи да уђе у Републику Српску. Ако дође на неки састанак у РС, биће избачен. Полицијске станице ће имати задатак да, чим сазнају да се та белосветска лопурда нашла у Републици Српској, организују јединице и избаце га“, рекао је Додик и нагласио да ће „у случају да Шмит наметне закон о имовини, бити донета одлука о самосталности Републике Српске“.
Речима политиколога Ненада Кецмановића, ово није напад на Додика због тога што је председник РС – они који стоје иза оптужнице врло добро знају да је његовим уклањањем с политичке сцене Колективни запад поломио зубе колективном Србину.

ТРИЈУМФ СПОРТИСТА

Освајањем 24. гренд слем титуле победом на турниру у Њујорку Новак Ђоковић је додатно осигурао своје место на врху планетарне листе најбољих тенисера док је мушка кошаркашка репрезентација Србије постала светски вицешампион, чиме је отворила пут ка Олимпијским играма 2024. године у Паризу.
Ови успеси надовезали су се на освајање европске златне медаље баскеташа 3 х 3 и сребро одбојкашица на шампионату Старог континента.

ИМПИЧМЕНТ БАЈДЕНА

Комитет америчког Представничког дома покренуо је 12. септембра истрагу у оквиру импичмента председника Џозефа Бајдена због пословања његовог сина Хантера у страним земљама. Бајденовом сину се ставља на терет трговина утицајем у време кад му је отац био потпредседник Сједињених Држава, а Џозефу Бајдену да није говорио истину да не зна за послове сина, и да му у томе није помагао.

ОЛУЈА У АРЦАХУ

Азербејџан је 19. септембра покренуо „антитерористичку операцију“ у Нагорно Карабаху ради успостављања уставног поретка у отцепљеном делу земље. Дан касније потписано је примирје, пошто су јерменске снаге практично капитулирале. Као последица војне акције Азербејџана, више од 100.000 од 120.000 Јермена, колико их је живело на спорној територији, избегло је у матичну државу, а укидање самопроглашене Нагорнокарабашке Републике Арцах најављено је за 1. јануар 2024.

ОКТОБАР

ПОПЛАВА ЕЛ АКСА

Војне јединице палестинског покрета Хамас извршиле су 7. октобра изненадни напад „Поплава ел Акса“ на израелске територије у околини Појаса Газе у којим је убијено више стотина људи, неколико хиљада их је рањено, а киднаповано пар стотина. Израелска војска је одмах узвратила потпуном блокадом Појаса Газе, а потом је уследила и жестока војна акција „Гвоздени мачеви“ у којој је до сада живот изгубило више од 20.000 Палестинаца, међу којима је непропорционално велики број деце, док је повређено више од 54.000. Жестина и неселективност израелског напада изазвала је гнушање великог дела међународне јавности, као и дубоке поделе унутар Савета безбедности УН.

СРБИЈА НА ИСТ РИВЕРУ

Седница СБ у Њујорку посвећена теми Косова и Метохије била је прилика да се са говорнице овог тела у свет пошаље документована истина о положају Срба на КиМ као упозорење да се косовско питање једино може решавати у складу са Резолуцијом 1244 и међународним правом. Премијерка Ана Брнабић указала је на три поруке које Приштина шаље Србима – прва да се они протерани у погромима 1999. и 2004. не враћају; друга да они који су остали треба да оду и трећа да споразуми с Београдом неће бити спроведени. Покушај Вјосе Османи, која је представљала приштинску страну, да преко случаја Бањске испослује неку осуду Србије није успео.

НОВЕМБАР

ХИЛ – БЕЗ УВИЈАЊА

Лакоћа с којом је амбасадор САД у Србији изнео своје виђење решења косовског проблема запањио је српску јавност која је овај чин препознала као недопустиви и недипломатски израз огољене демонстрације моћи.
Хилову поруку да би Срби требало да преболе Косово, српска јавност је оценила као никад отвореније признање о намерама цепања територијалног интегритета Србије.
Свако касније вајкање америчког амбасадора да споразум с Приштином не значи и дефакто признање тзв. Косова остао је у сенци ове „пријатељске“ сугестије.

УМРО ХЕНРИ КИСИНЏЕР

Хенри Кисинџер, контроверзни добитник Нобелове награде за мир и моћни дипломата чија је служба за време двојице председника САД оставила неизбрисиви траг на америчкој спољној политици, преминуо је 29. новембра у 101. години. Као државни секретар 1970-их је у администрацији Ричарда Никсона учествовао у кључним глобалним догађајима те деценије, а управо његовим трудом дошло је до отварања дипломатских веза с Кином, историјских разговора САД и Совјетског Савеза о контроли наоружања, проширења веза између Израела и његових арапских суседа и Париског мировног споразума са Северним Вијетнамом.

РУСИЈА ЗАБРАНИЛА ЛГБТ ПОКРЕТ

Врховни суд Русије прогласио је 30. новембра међународни ЛГБТ покрет за екстремистичку организацију и забранио његово деловање на територији Русије. Захтев да ЛГБТ буде означен као екстремистичка организација поднело је руско Министарство правде, које је исти образложило тиме да ЛГБТ покрет на територији Русије показује „знаке екстремистичке оријентације, укључујући изазивање друштвене и верске мржње“.

НАТО У СРБИЈИ

Позиција војне неутралности Србије није омела шефа НАТО-а Јенса Столтенберга да у својој балканској тури посети и нашу земљу и тиме пошаље поруку у ком геостратешком прстену интересовања Алијансе се налази Београд. Поред више пута акцентоване подршке о питању Косова и спремности блока да „створи безбедне услове за све људе на Косову“, шеф НАТО-а је, у контексту рата на Украјини, подсетио и на све грехе Русије.
Најпрецизнији коментар стигао је из кабинета портпаролке руског МИП-а Марије Захарове: Традиционалне технике представника Алијансе усмерене на застрашивања својих партнера измишљеним претњама које долазе од Русије.

ВАНДАЛИЗАМ НА ДЕЛУ

У друштву амбасадора Немачке, француски амбасадор у самопроглашеној држави Косово одлучио је да с приштинског гробља измести споменик српским јунацима из балканских ратова и Првог светског рата, како би на том месту, уочи прославе Дана примирја, поставио црну мермерну плочу с натписом „Француским војницима палим на Косову“.
Ни српска заједница, која то гробље користи, ни Епархија рашко-призренска, која се духовно стара о православним гробљима на Косову и Метохији, нису били консултовани о измештању спомен-плоче српским ослободиоцима. Иако је после притиска јавности споменик враћен на своје место, овај потез је категоризован међу топ пет најнецивилизованијих испада представника западних држава.

ДЕЦЕМБАР

СУД У КОЛОРАДУ ЗАБРАНИО ТРАМПУ ДА СЕ КАНДИДУЈЕ

Врховни суд Колорада прогласио је 20. децембра бившег председника Доналда Трампа неподобним за вршење функције првог човека САД и пресудио да у тој савезној америчкој држави не може да се кандидује на председничким изборима 2024. године. Трамп је дисквалификован с републиканских предизбора у Колораду због учешћа у „напорима да се пониште резултати председничких избора 2020. године“ у складу са 14. амандманом америчког устава који забрањује америчким званичницима који су учествовали у побуни да обављају јавну функцију.

ПОКОЉ У ПРАГУ

Најмање 15 особа је убијено, а 24 су рањене 21. децембра у досад најсмртоноснијој масовној пуцњави у историји Чешке када је у поподневним часовима 24-годишњи студент наоружан аутоматском пушком отворио ватру на Карловом универзитету у Прагу.

РАСПАКИВАЊЕ ОХРИДСКОГ СПОРАЗУМА

Да Охридски споразум није необавезујући документ и отворена платформа за даље разговоре у преговарачком процесу с Приштином сазнали смо уочи избора када је Савет министара ЕУ обелоданио да ће бриселско-охридски споразум хитно уврстити у поглавље 35 преговарачког оквира за приступање Србије Унији. У то име изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да су земље чланице ЕУ поставиле рок да се пре краја јануара 2024. обавезе Србије из Охридског споразума укључе у преговарачко поглавље 35 с Београдом, које се тиче нормализације односа са тзв. Косовом.
Иако ово није прво помињање Охридског споразума у том контексту, председник Александар Вучић изразио је изненађење и наду да се то неће десити.
„Они добро знају, рекао сам им, усмено и директно, више пута. Саопштио сам и целокупној домаћој и светској јавности шта не долази у обзир, а то је признање независности ’Косова’ на било који начин, нити чланство у Уједињеним нацијама… Пошто они хоће цео споразум, за нас је то неприхватљиво.“
То што споразум није потписан већ само прихваћен не умањује, упозорили су политички аналитичари, обавезу Србије да га примени. Друга опција била би поништавање споразума и напуштање европског пута Србије, о чему се, као опцији, одредио и председник рекавши да би имплементација Охридског споразума у поглавље 35 дефакто значила – затварање врата за Србију.

ИЗБОРИ У СРБИЈИ

У Србији су 17. децембра одржани парламентарни, покрајински и локални избори у 65 општина, укључујући Београд. Према подацима Републичке изборне комисије, највише гласова освојила је листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ (46,71 одсто). На другом месту је листа „Србија против насиља“ са 23,58 одсто гласова, затим „Ивица Дачић – Премијер Србије“ (6,57%), „Др Милош Јовановић – Нада за Србију – Српска коалиција Нада – Нoви ДСС – ПОКС – Војислав Михаиловић“ (5,04%) и „Ми – Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић“ (4,69%). У Београду је листа Српске напредне странке, такође, освојила највише гласова (39,35%), али је ту разлика мања у односу на другопласирану „Србију против насиља“ (34,26%). У градску скупштину ушли су још и „Коалиција Нада“ (6,01%), „Ми – Глас из народа“ (5,37%) и СПС (4,81%). Незадовољни изборним резултатима, листа „Србија против насиља“ је организовала протесте, који су у више наврата прерасли у насиље, захтевајући прво поништавање београдских избора, а затим и парламентарних.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *