Како јачање европске деснице утиче на “косовско питање”?

Већина десничарских странака у Европи не признаје “Косово”

Успон деснице у земљама Европске уније може да се одрази на решавање такозваног “косовског питања”, поготово имајући у виду да већина тих странака не сматра “Косово” независном државом, каже за “Косово онлајн” Никола Перишић из Центра за друштвена истраживања.

 

“Успон деснице може се одразити на решавање косовског питања и то на неколико начина. Знамо да те странке имају став да Косово није независна држава и чак имате иницијативу Алтернативе за Немачку која је Бундестагу понудила решење да се повуче признање независности Косова. И у другим државама видимо да јача десница, на изборима у Холандији јако је добро прошла, али остаје питање да ли ће те странке без обзира на успон, успети да буду део владајуће коалиције, односно врло често тај њихов коалициони потенцијал је упитан”, наводи Перишић за Косово онлајн.

Осим евидентног тренда јачања  десничарских странака у низу европских земаља све је извесније и удруживање крајње деснице на нивоу целе ЕУ. Пре неколико дана лидер италијанске странке Лига и вицепремијер у десничарској влади Ђорђе Мелони, Маето Салвини окупио је у Фиренци европске десничарске странке како би договориле заједнички наступ на изборима за Европски парламент у јуну следеће године.

Због таквог јачања деснице, у ЕУ би поново могло да дође до оснаживања суверенистичког пристипа, односно до немогућности ЕУ да „кохерентно делује да нема тог заједништва и да долази криза унутар Уније“.

“ЕУ има неке важније унутрашње проблеме које треба да решава и питање је колико може да се бави спољном политиком. А видимо да је дипломатски капацитет ЕУ у овим кризним моментима, почевши од ковида па преко свих криза претходних година, упитан и начин на који они то решавају није тако лак као што се очекивало”, каже Перишић.

На питање да ли је и та све евидентнија промена политичке мапе у Европи и један од разлога журбе да се реши питање Косова и имплементира француско-немачки план, Перишић указује да све оно што се дешава последњих година, укључујући ратове и безбедносне кризе не одговара Европској Унији.

“И те како се може осетити економска криза, самим тим и политичка криза и негде је и тај раст деснице повезан са свим тим проблемима. Оно што је такође јасно јесте да ЕУ нема капацитет да то све реши и због тога имамо све чешће иницијативу САД у самим преговорима Београда и Приштине. Негде је то и очекивано, јер управо САД доносе дугорочни мир на простору Европе и фактички у свим мировним споразумима који су дугорочни они су посредовали. Једино нису посредовали у споразумима Минска 1 и 2, а видимо како се то завршило, сукобом у Украјини”, истиче Перишић.

Он подсећа и да је пре неколико дана у посети Београду била и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

“Италија је једна од држава чланица Квинте и дефинитивно се у наредном периоду очекује активнија улога држава Квинте у решавању и посредовању у дијалогу Београда и Приштине”, сматра Перишић.

(РТ.РС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *