ИРАН ЗАКЉУЧАВА БЛИСКИ ИСТОК: Техеран са Су-35 и ракетама Р-37М постао озбиљан проблем за САД и Израел, стижу ли и С-400 и Су-57

ИЗРАЕЛСКЕ маргине напада на Иран почињу очајнички да се сужавају пошто је ирански министар одбране потврдио завршетак испоруке ловаца Су-35, јуришних хеликоптера Ми-28 и школских авиона Јак-130.

Информације указују на набавку најмање две ескадриле Су-35 опремљене најбољим од руског ратног ваздухопловства, док ће Иран, чим то буде могуће, набавити извозну верзију Су-57, врло вероватно заједно са ПВО системом С-400.

Су-35 долази са ракетом ваздух-ваздух Р-37М, чији домет, према неким извештајима, прелази 300 км, што представља озбиљан проблем за израелске ескадриле Ф-16 и Ф-15. Чак су и украјински пилоти ракету Р-37М испаљену са Су-57 назвали „најопаснијом“.

Одбрамбени споразум Ирана и Русије такође укључује пренос знања за поправку и одржавање Су-35. Коначно, Иран ће добити најмање 18 јуришних хеликоптера Ми-28.

Према појединим изворима, Иран поставља темеље за убрзање набавке нуклеарног оружја сада када има одговарајући противваздушни арсенал. Иранско ваздухопловство је у фебруару ове године представило и подземну тактичку војну базу под називом „Орао 44“ спремну за нове ловце Су-35.

Фото: АП

ДОГОВОР ИЗМЕЂУ ИРАНА И РУСИЈЕ ЈЕ ФИНАЛИЗИРАН

Према ономе што је заменик министра одбране Ирана, бригадни генерал Махди Фарахи рекао новинској агенцији Тасним, Техеран је завршио споразуме са Русијом о набавци и пријему борбених авиона Су-35, јуришних хеликоптера Ми-28 и летелица за обуку, авиона типа Јак-130.

Високи ирански званичник је категорички рекао да ће се Су-35, Ми-28 и Јак-130 званично придружити арсеналу Оружаних снага земље, чиме ће се значајно унапредити иранско ваздухопловство, а процедуре за њихов пријем су у току.

Он је додао да сада Иран има најјачу флоту војних хеликоптера у региону не само по квалитету већ и по количини.

Фото: Министарство одбране Руске Федерације

Иран већ дуги низ година није набавио ниједан нови борбени авион, са јединим изузетком значајног броја руских борбених авиона Миг-29 и Су-24 1990-их, док су од почетка рата у Украјини значајно порасли стратешки корпоративни односи са Москвом, у области војне, трговинске и економске сарадње.

Штавише, као део иранског програма наоружања, први авион за обуку Јак-130 стигао је у земљу још почетком прошлог септембра.

Конкретно, Русија је првобитно направила Су-35 за Египат, али би та продаја изазвала санкције САД према ЦААТСА закону. Руска група United Aircraft Corporation је на листи санкција и због тога је Египат, страхујући од санкција, одустао од споразума.

Foto: Printskrin/Youtube/Airguardian

ЈАК-130 СЛЕТЕО У ИРАН – ПИЛОТИ ЋЕ СЕ ОБУЧАВАТИ НА СУ-35

Иранске новинске агенције јавиле су да су тренажни авиони руске производње ЈАК-130 слетели у земљу и придружили се ваздухопловству.

Подаци говоре да су најмање два тренажна авиона ЈАК-130 интегрисана у 8. ваздухопловну базу у Исфахану. Операција је изведена у строгој тајности, а њихов транспорт су обављали авиони Ан-124.

Авиони такође делују као авиони за блиску подршку јер носе различито наоружање и бомбе.

Иранска новинска агенција ИСНА јавила је да је авион за напредну обуку ИАК-130 способан да задовољи потребе за обуком пилота да науче да управљају ловцима 4. генерације.

Фото foto wikipedia cc by 4.0 Tasnim news agenci

ИРАН ШАЉЕ У РУСИЈУ ФАТЕХ-110 И ЗОЛФАГАР

Према мишљењу Американаца, врло је вероватно да ће Иран Москви пружити дозволу за производњу балистичких пројектила.

Обавештајна процена подељена последњих дана са украјинским и америчким званичницима тврди да иранска одбрамбена индустрија припрема прву испоруку пројектила фатех-110 и золфагар, две познате иранске балистичке ракете средњег домета које могу да погоде циљеве на удаљености од 300 и 700 километара, респективно, рекла су два званичника упозната са овим питањем.

Иран има један од највећих арсенала ракета кратког и средњег домета на Блиском истоку.

Стручњаци сматрају да су новије верзије фатех-110 и золфагар и моћне и прилично прецизне. Неки модели имају електро-оптичке системе за навођење који омогућавају оператерима пројектила да их наводе током лета ка њиховом коначном приближавању мети.

Најновији фатех-110Д и претходни фатех-110Ц имају максимални декларисани домет од 300 километара. Они се могу служити ГПС сателитима ГЛОНАСС или БЕИДОУ, а ту је и квалитетнији ласерско-жиро инерцијални систем за навођење. Пројектил, који има бојеву главу од 650 килограма, могао би пасти у просеку у пречнику од 15 метара од назначене мете.

Већа ракета золфагар, која користи лагану конструкцију са намотаним филаментом, има значајно повећање домета на 700 километра и опционо може да носи 30 касетних подмуниција.

И фатех-110 и золфагар се могу монтирати на камионе, а могу се лансирати у релативно кратком року пошто користе чврсто гориво. Та чињеница их чини тежим за лов и уништавање.

(Оружје онлајн)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *