Због санкција Русији ЕУ изгубила 1,5 билиона долара

Очекује се да ће трговински промет Европске уније и Русије ове године износити мање од 100 милијарди долара, што је чак четири пута мање него прошле године. Ипак, како предвиђа заменик Сергеја Лаврова, ова бројка ће у наредним годинама бити све ближа нули.

Укупни губици Европске уније од увођења економских санкција Руској Федерације износе око 1,5 билиона америчких долара, рекао је данас заменик руског министра спољних послова Александар Грушко на маргинама Евроазијског економског форума Верона.

Притом, Грушко је истакао да је реч о најскромнијим проценама, алудирајући да је могуће да је штета, заправо, већа од поменуте бројке. 

Као пример, заменик Сергеја Лаврова наводи то што Немачка данас купује гас по три пута већој цени него што је то случај у САД, док индустрија постепено прелази на северноамерички континент.

“Све то се дешава упркос сигналима који стижу из бизнис сектора”, приметио је Грушко.

Према његовим речима, обим трговине ЕУ и Русије 2013. године износио је 417 милијарди долара, а када не би било санкција, ове године трговински промет би могао да износи 700 милијарди. Ипак, прошле године, он је процењен на 200 милијарди долара, а током првих шест месеци ове године – на само 47 милијарди. До краја године, очекује се да ће овај показатељ бити мањи од 100 милијарди долара, а следеће године 50 милијарди, након чега ће се смањивати и тежити нули, оценио је Грушко.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *