Си-Ен-Ен: Израелци можда премештали оружје у болници Ел Шифа пре доласка новинара (ВИДЕО)

Снимак Израелских одбрамбених снага (ИДФ) од 15. новембра на којем се приказује наводно оружје Хамаса у комплексу болнице Ел Шифа у Гази приказује мање комада наоружања него што се види у видео-материјалу које су направиле међународне медијске екипе, увидео је Си-Ен-Ен.

 

То “указује да је оружје можда премештено или постављено тамо пре него што су новинарске екипе стигле”, претпоставља америчка медијска компанија.

Подсетимо, Израел је у више наврата оптуживао Хамас да користи Ел Шифу и друге болнице у Гази за војне сврхе. Трупе ИДФ ушле су у болнички комплекс у среду након вишедневне опсаде, а затим је саопштено да су у болници откриле оружје и “терористичку инфраструктуру”.

Си-Ен-Ен је упоредио снимке које је ИДФ објавио на мрежи са снимцима које је забележио “Фокс Њуз”, коме је одобрен приступ локалитету неколико сати након тога, и приметио да се на снимку ИДФ иза апарата на магнетну резонанцу налази један “калашњиков”, док су на снимку “Фокс њуза” два.

На снимку ИДФ-а, ручни сат потпуковника Џонатана Конрикуса који води туру по просторијама болнице Ел Шифа показује да је време 13:18, наводи Си-Ен-Ен и додаје да извештач “Фокс Њуза” Треј Јингст каже да је његова репортажа снимљена “у сред ноћи”, односно да је забележена касније.

Си-Ен-Ен наводи да је ИДФ у наредним сатима на интернету поделио фотографију оружја које је наводно пронађено у болници Ел-Шифа. Име “Ватсап” датотеке за фотографију указује да је она снимљена у 17:35 часова, односно тачно између времена снимања записа ИДФ-а и репортаже “Фокс њуза”, приметила је америчка мрежа.

РТ у Хамасовим тунелима у Гази (ВИДЕО)
 

Могуће је да је оружје уклоњено са лица места и на њега враћено пре него што су новинарске екипе стигле. Међутим, ово не објашњава зашто на снимцима међународних медија има више оружја него на снимку ИДФ-а, напомиње Си-Ен-Ен. 

Додаје се и да је Би-Би-Сију одобрен приступ болници следећег дана, 16. новембра, а две пушке АК-47 су још увек могле да се виде у просторији за магнетну резонанцу.

Зашто је видео ИДФ обрисан па поново окачен?

Такође, коментатори на друштвеним мрежама, укључујући новинара Џексона Хинкла, приметили су да је видео ИДФ-а, оригинално објављен на дан заузимања болнице са описом “без измена, без резова, само истина” обрисан и поново објављен наредног дана, где је наведени део описа обрисан.

Неколико Икс налога је указало да у накнадно објављеном видеу недостаје око двадесетак секунди материјала, док је екран лаптопа који показује потпуковник Конрикус замућен.

Профил под именом Озтирк навео је да се у исеченом делу записа на екрану лаптопа види фотографија војника ИДФ Ори Мегидиш која је, како су медији раније пренели, киднапована у нападу Хамаса 7. октобра, а затим ослобођена 23 дана касније.

“Изгледа да је Израел схватио да би тешко убедио јавност да је Хамас користио необезбеђен рачунар, а да је на радној површини била фотографија израелског војника. Сходно томе, избрисали су видео и поново га поставили, уклонивши те делове”, сматра Озтирк.

 

Дакле, упркос убеђивању израелских војних и државних вођа да је упад у болницу био неопходан јер се наводно испод објекта налазе тунели са Хамасовим војницима и наоружањем, суочавају се са све већим незадовољством шире светске јавности о геноциду над палестинским народом.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *