РАТ У ИЗРАЕЛУ: Током четвородневног примирја Хамас ослободио 50 Израелаца, из израелских затвора пуштено 150 Палестинаца

Рат Израела и Палестине – 53. дан. После четири дана примирја из заточеништва је пуштено 50 Израелаца које је Хамас отео 7. октобра. У замену за њих Израел је пустио 150 Палестинаца које је држао у затвору. Сви ослобођени у размени су углавном жене и деца. Очекује се да Израел потврди продужење примирја за још два дана, за шта Катар и САД тврде да је договорено. У заточеништву Хамас поред мушкараца и жена држи још деветоро израелске деце.

Израел је добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Списак талаца се тренутно прегледа и “у овом тренутку се достављају обавештења породицама оних који ће бити ослобођени након више од 50 дана које су провели као таоци у Гази”, истакнуто је у саопштењу.

Није наведен број талаца који ће бити пуштени данас као део споразума о продуженом примирју који је постигнут у понедељак.

Од петка је ослобођено 50 израелских талаца у оквиру почетног договора о четвородневном примирју у борбама у Гази и ослобађању по три палестинска затвореника за сваког израелског таоца. Као резултат паралелних преговора које је водио Катар, Хамас је такође ослободио 17 Тајланђана, једног Филипинаца и једног руско-израелског држављанина.

Израел и Хамас јуче су се сагласили да продуже привремено примирје за два дана, отварајући тиме пут за ослобађање још око 20 људи које палестинска милитантана група држи као таоце.

(Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *