РАТ У ИЗРАЕЛУ: Почео привремени прекид ватре у сукобу Израела и Хамаса

Израел и Хамас започели су четвородневни прекид ватре, уз најављено пуштање отетих израелских жена и деце, током дана. То је први прекид ватре од почетка рата у Појасу Газе.
 
 
Јутрос у шест часпва ступило је на снагу четвородневно примирје између Израела и Хамаса.
У сатима који су претходили привременом прекиду ватре активирале су се сирене у израелским градовима који се граниче са Газом.
У 16 часова биће ослобођено 13 талаца у Гази, а затим и недефинисани број палестинских затвореника из израелских затвора, кажу катарски посредници.
 
Израел је потврдио да је добио списак имена прве групе од 13 талаца који ће бити пуштени, док палестински званичници тврде да листа Палестинца засад није стигла.
 
Египат: Сваког дана примирја 130.000 литара дизела и цистерне са гасом у Газу
Египат је саопштио да ће се током четири дана примирја између Хамаса и Израела у Појасу Газе, у ту палестинску енклаву сваки дан испоручивати 130.000 литара дизела и четири цистерне са гасом.
Египатске власти су такође саопштиле да ће у Појас Газе свакодневно улазити и 200 камиона хуманитарне помоћи.
Израелска војска упозорава да рат још није завршен
Неколико тренутака пре званичног почетка привременог прекида ватре, израелска војска је објавила снимак на друштвеним мрежама упозоравајући људе у Гази да “рат још није завршен“.
“Хуманитарна пауза је привремена“, рекао је Авичај Адрае, портпарол израелских одбрамбених снага.
“Северни појас Газе је опасна ратна зона и забрањено је кретање на север. Ради ваше безбедности, морате остати у хуманитарној зони на југу“, рекао је Адрае у Гази.
Сирене у Израелу неколико минута после почетка примирја
Израелска војска активирала је сирене за ваздушну опасност у два села у близини Појаса Газе, само неколико минута након што је четвородневно примирје између Израела и Хамаса ступило на снагу, јавио је Ројтерс.
За сада није било непосредне потврде да су се ракетни напади на израелску територију догодили или да је проузрокована било каква штета, наводи британска агенција.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *