ПРВИ ДАНИ ЕРМИТАЖА У СРБИЈИ УСПЕШНО ОДРЖАНИ

Београд је био домаћин првих Дана Ермитажа у Србији, манифестације међународног културног значаја, коју су од 24. до 29. октобра организовали један од највећих музеја на свету Ермитаж, Министарство културе Републике Србије и компанија „Гаспром њефт“.
Главни музеј Русије представио је обиман и разнолик програм: величанствене изложбе, предавања за стручњаке и ширу публику, семинаре, уметничке радионице, балетске и оперске представе, филмска остварења и археолошку конференцију.
Свечана церемонија отварања Дана Ермитажа одржана је у Народном музеју Србије и Народном позоришту у Београду. У њој су учествовали: потпредседница Владе и министарка културе Републике Србије Маја Гојковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић, заменица директора Ермитажа Светлана Адаскина, заменик генералног директора компаније „Гаспром њефт“ за корпоративне комуникације Александар Дибаљ, директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић и директор Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић.
У сарадњи са Народним музејом Србије, Ермитаж је 24. октобра отворио две изложбе – „Невидљива уметност“ и „Царски порцелан“.
Инклузивни пројекат „Невидљива уметност“ пружа посетиоцима јединствену прилику да дотакну уметност. Оваква интеракција омогућава слабовидим и слепим посетиоцима да тактилно осете уметничке експонате, а другима да додиром доживе предмете из наслеђа светске културе: древне ћилиме, фреске и скулптуре.
Изложба „Царски порцелан“ на свој начин говори о руској царској династији Романов. Дворски сервиси – пуноправни учесници дворског и породичног живота монарха – постају сведоци богате историје Руске империје. Уз реконструисане комплете, важан водич на овом путовању кроз историју су мултимедијалне технологије. Портрети руских императора, панораме Санкт Петербурга, слике резиденција и дворских трпеза помажу посетиоцима да осете дух времена и уроне у посебну атмосферу Ермитажа.
Изложбе „Невидљива уметност“ и „Царски порцелан“ остају отворене за посетиоце све до 24. новембра 2023. године.
Важан део програма Дана Ермитажа биле су премијере филмова „Императорке“ и „Петар I: Последњи цар и први император“, које је представио партнер „Гаспрома“, „Пријатељи Санкт Петербурга”. Филмови редитеља Андреја Кравчука који су први пут приказани на великом платну у Србији део су историјског циклуса „Русија“, посвећеног догађајима и личностима који су учествовали у формирању Руске империје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *