МОДЕЛ АТОМСКОГ УНИШТЕЊА ЕВРОПЕ: Симулације америчких нуклеарних удара на европске престонице бомбама које прави Пентагон

 

МИНИСТАРСТВО одбране САД обелоданило је да ради на новом низу нуклеарних бомби, под ознаком Б61-13, у намери да “појача одвраћање противника и уверавање савезника, надоградњом дела застарелих америчких нуклеарних залиха”.

Ово оружје биће, према писању америчког магазина “Њузвик”, нова варијанта гравитационе бомбе Б61, први пут произведене шездесетих током Хладног рата, ненавођеног система, дизајнираног да уништи мету пошто је бачена из авиона.

“Њузвик” преноси и моделе које је израдио професор Алекс Велерштајн, стручњак за нуклеарну технологију на америчком Стевенсовом институту за технологију у Хобокену у Њу Џерзију.

У саопштењу за медије од 27. октобра, Пентагон најављује да ће ново оружје “осигурати способност САД да постигне одвраћање непријатеља и друге циљеве” и имати “савремене карактеристике безбедности и тачности” претходне серије Б61-12, представљене за време Обамине администрације.

Званичници тврде да ће иновирана варијанта нуклеарних пројектила, Б61-13, имати отприлике исти ефекат као Б61-7, старија серија, од које је произведено око 600, а неке ће и надаље остати у залихама САД. Свака бојева глава Б61-7 има снагу еквивалентну 340 килотона ТНТ, што јој даје око 23 пута већу експлозивну моћ од нуклеарних бомби бачених на Хирошиму у Јапану крајем Другог светског рата, које су убиле између 70.000 и 140.000 људи, наводи се у стручном магазину, “Булетин оф атомик сајенс”.

Рад професора Велерштајна, назван “мапа нуклеарног оружја”, доноси моделе могућих експлозија са нивоом уништења и евентуалним бројем жртава, које опадају са удаљавањем од нуклеарног ваздушног удара. Али, све унутар жуте области, у центру експлозије, “ефикасно испари”, односно, бива потпуно анулирано.

Други, сиви ниво, показује умерен радијус оштећења услед експлозије, где се “већина стамбених зграда урушава, повреде су универзалне, а смртни случајеви распрострањени”.

Трећа област, означена наранџастом бојом, показује где постоји стопостотна вероватноћа за опекотине трећег степена које “могу да изазову озбиљне ожиљке, или онеспособљење и да захтевају ампутацију”.

Најблеђи, сиви круг показује радијус оштећења од експлозије светлости, где се “може очекивати да ће се прозорска стакла поломити, што ће изазвати многобројне повреде на околном становништву”.

“Њузвик” је, на основу ових параметара, направио модел да израчуна шта би се десило ако би Б61-7 бацио на европске престонице. Према овом моделу, најгоре би било у центру француске, густо насељене, престонице, где би одмах погинуло више од милион људи, у Москви и Лондону око пола милиона, у Берлину, Санкт Петербуругу, Кијеву око 300.000. Последице оваквог удара, међутим, несагледиве су, и тешко их је проценити и уз помоћ најсофистициранијих “модела”.

* * * * * * 

Лондон

Бомба која би експлодирала у близини зграде Парламента учинила би да буквално “испари” већи део Вестминстера, политичког срца главног града Велике Британије, и нанела би озбиљну штету у региону од Ислингтона на северу, до Брикстона јужно од Темзе. Модел процењује да би последица овога било 552.160 мртвих и 1.602.410 повређених.

 

Париз

Кад би бомба била бачена на густо насељен центар француске престонице, убила би око 1.102.180. Било би, дакле, више страдалих, него и у једном европском граду, док би 1.602.410 људи било повређено. Опекотине трећег степена бележиле би се све од Сурена на западу, до Шароне на истоку, а централна градска подручја била би буквално избрисана.

 

Берлин

Бачена на немачку престоницу бомба би оставила око 379.760 мртвих, уз 1.027.550 повређених, а већи део центра града био би претворен у рушевине. Опекотине трећег степена требало би очекивати од округа Нидершенхаузен, на северу, до Темпелхофа на југу, док би централна подручја, попут Кројцберга и Моабита, претрпела озбиљну штету.

 

Москва

Бацање Б61-7 изнад Москве, убило би око 583.920 људи, док би још 2.270.680 било повређено. Ако би пројектил био бачен тачно на Кремљ, срце руске владе би било сравњено са земљом, а озбиљна штета протезала би се од Даниловског округа на југу, до округа Маријана Рошча на северу. Све у радијусу мањем од километра од места детонације бомбе би сравнила са земљом ватрена лопта, срушиле би се зграде и нико не би преживео. У кругу од око 1,6 километара, становништво би било мртво у наредних месец дана, због високог нивоа изложености радијацији. Око 15 одсто преживелих умрло би касније од рака, а многи би задобили опекотине, због којих би остали доживотни инвалиди.

 
 

 

Санкт Петербург

Ако бомба се падне на Санкт Петербург, други по величини град у Русији, процењени број погинулих у експлозији достигао би 360.150.

Кијев

Ако би Б61-7 експлодирао изнад владиног округа Кијева који руске трупе нису успеле да заузму у фебруару и марту прошле године, око 283.220 људи би било убијено, а 881.250 повређено. Окрузи Соломјанка, Звиринец и Клов, били би девастирани, а опекотине трећег степена и разбијена окна, примећени и много даље.

 

Москва: САД на “нуклеарној ивици”

РУСИЈА је оптужила САД да се креће по “нуклеарној ивици” и да тајно крше споразуме о контроли наоружања. Русија је недавно званично опозвала ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ) из 1996. године. Председник РФ Владимир Путин рекао је да је споразум о неширењу оружја постао бескористан, јер га САД никада нису ни ратификовале. “Међу државама које нису ратификовале овај споразум, најдеструктивнија је позиција САД, које су дуги низ година изјављивале да неће бити подршке за ратификацију споразума у Конгресу”, наводи се у саопштењу Кремља. Путин је нагласио и да Русија неће спровести нуклеарне тестове, ако то прве не ураде САД.

И.Станојевић, “Вечерње новости”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *