КУРТИ ОДБИО ЛАЈЧАКА: Приштина отказала учешће на новој рунди дијалога и најавила јачање полиције и “војске”

ДА је приштинска страна главни кочничар у дијалогу, поново потврђује последњи потез премијера лажне државе Аљбина Куртија, који је одбио позив специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака за поновни сусрет у Бриселу који је требало данас да се одржи.

Истовремено, док “замрзава” преговоре са Београдом, подгрева тензије претњама да ће у наредној години ангажовати додатних 500 полицајаца и 600 припадника “КБС” и да се неће зауставити како на северу, тако и на југу КиМ.

– Београд је навео да ће наша делегација доћи у Брисел на разговоре с обзиром на важност наставка дијалога посебно у правцу деескалације и стабилизације прилика на терену. Међутим, Приштина и њен преговарач Бесник Бисљими су тај позив једноставно одбили. Због тога смо 3. новембра од стране ЕУ обавештени да је састанак у Бриселу, отказан – објашњава Петковић за Танјуг.

Петковић наводи да је Приштина јасно показала да их дијалог, нормализација и деескалација не занимају, а да остаје посвећена искључиво терору над Србима.

– Додатне полицијске и паравојне снаге које Курти намерава да ангажује не служе за одвраћање било какве спољне претње, јер таква претња не постоји, већ је реч о јачању формација за застрашивање и терорисање српског живља на КиМ у циљу наставка етничког чишћења Срба.

Након што је Курти одбио да разговара, Лајчак се јуче упутио у Приштину.

Директор Канцеларије за КиМ Петковић потврдио је јуче да је Лајчак 30. октобра мејлом упутио позив Београду и Приштини на нову рунду дијалога, а да је на њега, наша страна одмах, 2. новембра, потврдно одговорила.

М. Ст. – Д.З, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *