ХРВАТСКА ПРОГАЊА ВИШЕ ОД 50 ОФИЦИРА ЈНА, КОЈИ СУ БИЛИ У ВУКОВАРУ: Поднета кривична пријава за ратни злочин

Хрватска спрема процес против више од 50 официра ЈНА, који су у јесен 1991. године учествовали у ослобађању Вуковара. Кривичну пријаву против њих за ратни злочин државном тужилаштву за ратне злочине поднела је недавно тамошња невладина организација Центар “Др Иван Шретер”, а с обзиром на протеклу систематску праксу прогањања Срба у Хрватској, нема сумње да ће ова пријава бити и прихваћена.

Овога пута на удару су сви официри нижег командног ранга – команданти бригада, батаљона, одреда, командири чета, начелници оделења за безбедност у бригадама и комаданти ексдрила. Високим официрима ЈНА Милету Мркшићу, Веселину Шљиванчанину и Мирославу Радићу, судило се у Хашком трибуналу за ратни злочин у Овчари код Вуковара, а Хрвати су сада “пронашли” неке нове, али нису заобишли ни Овчару.

Адвокат Центра Шретер Берислав Живковић тамошњим медијима је казао да ратни злочин у Вуковару није у целини обрађен, само Овчара, али је и она обрађена у њиховој пријави, мада на један други начин.

– Јединица ЈНА се повукла са Овчаре и заробљене људе тамо оставила на милост и немилост паравојним формацијама. У Хагу је речено да је Мркшић једини могао да нареди то повлачење, али нигде ни у једном ратном дневнику ниједне јединице ЈНА није забележена та наредба, нити шта се догодило – казао је Живковић. – Остали аспекти разарања Вуковара и злочина тамо почењених нису до сада дотакнути. У Београду је било суђење за Овчару против 30 припадника паравојних јединица, али ниједном официру ЈНА.

Он је рекао да су због тога сада фокусирани на официре ЈНА, којих је више десетина у пријави и њихова имена за сада неће да откривају. Живковић је тврдио да је свака јединица и војна и паравојна, која је учествовала у “Операцији Вуковар” од 30. 8. до 20. 11. 1991. године добијала наредбе од заповедника ЈНА и да злочини у Вуковару нису були нешто што се отело контроли, већ се ка њима јасно управљало. Он је навео и да се кроз поглавља о придруживању Србије ЕУ или ако постане чланица ЕУ, да обавеза да Србија Хрватској достави све из архива ЈНА, како би се рашчистила прошлост.

Адвокат Душан Братић за “Новости” каже да је државни пројекат Хрватске прогањати и осудити све, који су се супротставили оружаној сецесији Хрватске, а да је њихово правосуђе реализатор тог пројекта.

– Питање је само којим редом ће ко доћи под удар, зависно од значајног датума из рата, њихових унутрашњих сукоба или наређења политике – каже нам Братић. – Свако ко је крочио у Вуковар више не сме да излази из Србије. То је већ опробани рецепт. За очекивати је и да по истој мустри и Шиптари по узору на своје учитеље и пријатеље осуде све оне голобраде момке са Паштрика и Кошара и тако Србија постане земља са највише осуђених за ратне злочине у историји, а самим тим и српски народ злочиначки и геноцидни. А код нас за злочин на Петровачкој цести Виши суд у Београду не дозвољава суђење, јер Влада Хрватске неће да уручи позив оптуженима, а управо је то по закону разлог да се суди у одсуству.

КО ЈЕ РАТОВАО У ВУКОВАРУ

НА удару кривичне пријаве у Хрватској су старешине које су биле у линији командовања у следећим јединицама ЈНА у периоду операције за деблокаду касарни у Вуковару: 1. Гардијска дивизија и Гардијска бригада, 211. Оклопна бригада Ниш, 80. Моторизована бригада Крагујевац, 435. бригада и друге јединице ранга батаљона и чета, које су препотчињене првој и другој оперативној групи и Новосадском корпусу и 204. ваздухопловног пука са Батајнице и линије рада и командовања у органима безбедности и војне полиције 1. Армије.

Извор: https://www.novosti.rs/c/hronika/zlocin/1298627/hrvatska-proganja-vise-50-oficira-jna-koji-bili-vukovaru-podneta-krivicna-prijava-ratni-zlocin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *